În fața primăriei din Timișoara, în dimineața zilei de miercuri, 14 noiembrie, s-au strâns zeci de taximetriști care protestează, scandând că vor ”respectarea legii”, respectiv ”taximetrie, nu piraterie”. Cu pancarte inscripționate cu mesaje de genul ”Vrem dreptate socială”/ ”Noi respectăm legea. Voi?” / ”Respectați legea”, și înarmați cu vuvuzele, aceștia încearcă să atragă atenția asupra nemulțumirilor lor.
Practic, reprezentanți taximetriștilor acuză Uber, serviciul de ride sharing, de concurență neloială. În acest sens, Asociația Banat Taxi, Escort Regal SRL, Favorit Pro Drive SRL și Lucky Taxi SRL au depus o plângere în instanță legată de o prevedere din contractul de gestiune delegată a serviciului de transport public în regim de taxi, pe care Primăria Timișoara l-a semnat cu fiecare operator, persoană fizică sau juridică. Conform reprezentanților asociației, „prin acest contract primăria se obligă să protejeze persoanele fizice sau juridice care practică taximetria de concurența neloială din partea altor prestatori de servicii de transport persoane, autorizați sau nu”.
„De mai bine de un an de zile, asociația „Banat Taxi” împreună cu toate asociațiile din domeniul taximetriei, dar și cu dispeceratele din Timișoara, am făcut nenumărate adrese către instituțiile statului care nu binevoiesc nici măcar să ne răspundă. având în vedere că ne este amenințat locul de muncă, având în vedere că se încalcă flagrant legea, iar instituțiile abilitate care au obligația de a o apăra se fac părtașe. Am hotărât că începând cu data de 14 noiembrie, de la ora 10:00 la 13:00, și continuând până în data de 16 noiembrie, să protestăm. Să ne spunem drepturile în stradă în fața instituțiilor, prin încetarea muncii în semn de protest. Cu această ocazie vă anunțăm și vă invităm alături de noi pentru a ne face auzită vocea. A nu respecta pacea socială într-o societate este o încălcare gravă a drepturilor și pentru aceasta cei vinovați trebuie să plătească”, transmit cei de la asociația Banat Taxi.
După ce a fost dată în judecată de taximetriştii timişoreni, compania Uber reacţionează şi anunţă că serviciile oferite de aceasta sunt folosite de zeci de mii de persoane, localnici şi turişti. De asemenea, o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie precizează că serviciile oferite de Uber sunt de „transport urban non-public”.
„În Timișoara, serviciul este folosit de zeci de mii de localnici și turiști, în timp ce sute de șoferi câștigă un venit suplimentar prin parteneriatul cu noi. Așa cum a declarat și noul nostru CEO, Dara Khosrowshahi, este nevoie ca serviciile precum Uber să fie reglementate. Prin urmare, vom continua dialogul cu autoritățile, iar între timp facem pași proactivi către un model licențiat”, se arată în poziţia oficială a Uber, transmisă pe adresa redacţiei.
UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Asociației Banat Taxi explică care sunt nemulțumirile taximetriștilor
Adrian Jugănaru, purtătorul de cuvânt al Asociației Banat Taxi, ne-a spus că ”astăzi am venit să ne susținem cauza, adică aplicarea în mod egal a legii pentru toți transportatorii. Nu vrem o dublă legiferare (…) Noi avem o lege foarte clară, care este foarte bine reglementată, numai că băieții deștepți înțeleg că nu trebuie să o respecte. În țara asta respectă doar cetățenii onești și să nu zic cine, legea. Nu, legea este egală pentru toți. De asta am ieșit, pentru că în 20 decembrie ni s-a promis de către Guvernul României că cei care sunt prinși făcând transport ilegal de persoane contra cost pot fi sancționați.”
Taximetriștii ar fi depus la IPJ Timiș o listă cu 248 de nume ale unor presupuși transportatori ilegali, sperând ca organele competente să desfășoare o anchetă în acest sens.
”Ne-am săturat de minciuni, ne-am săturat de vorbe goale și de aceea vrem fapte concrete. (…) Încercăm să facem din taximetrie o meserie frumoasă, să ridicăm standardele, să venim în slujba cetățenilor. Am făcut aplicații informatice, ne-am schimbat mașinile. Această concurență neloială, care ne discriminează, conform normelor de drept, ne produce pagube și ne pune într-o lumină proastă”, adaugă Adrian Jugănaru.
UPDATE 2. Primarul Nicolae Robu: Nu pot face nimic în această privință
Primarul Nicolae Robu a declarat cu privire la protestul taximetriștilor că ”nu le poate rezolva primăria această pretenție, această revendicare. Trebuie să se adreseze instanțelor de judecată dacă ei consideră că niște agenți economici le fac concurență neloială. Primăria nu se poate ocupa de activitatea agenților economici că nu are prerogative în acest sens (…) Nu pot sa ii ajut cu absolut nimic. Eu cred ca ajutorul pe care îl pot da, l-am dat deja: îndrumarea înspre instanța de judecată. Mai mult de atât nu pot face. Nu am cum să interzic eu sau să propun Consiliului Local să interzică activitatea economică a unei firme.”
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2142171″]
[related-post post_id=”2143165″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!