Sinagoga din Cetate a găzduit, joi seara, un recital de contrabas în semn de protest faţă de intenția de exploatare de la Roșia Montană. Contrabasistul Arthur Balogh a pregătit o „Rugăciune pentru Roşia Montană”.
Dincolo de rugăciuni, artistul este convins că oamenii sunt cei care pot salva Roşia Montană. „Mă bucur foarte mult că oamenii au fost aici şi ne-am unit cu toţii, sigur că o rugăciune poate să fie şi o meditaţie, poate să fie şi un îndemn, poate să fie şi un imn. Am reuşit să ne adunăm, să ne liniştim şi să transmitem o energie împreună unde e nevoie de ea poate. Îmi doresc să găsesc în continuare locurile, şi pe cele natale şi pe cele în care merg să mă plimb, cum le ştiu din copilărie şi îmi doresc să le găsească şi copiii noştri cam tot aşa, să nu fie nenorocite şi batjocorite cum se anunţă vremurile. Oamenii pot salva Roşia Montană, toţi cei pozitivi, fiecare om contribuie cu ceva. Aportul meu ca artist este clar unul muzical”, spune Arthur Balogh.
Cei care au venit la recitalul său spun că au făcut-o pentru Roşia Montană. „Am venit aici pentru Roşia Montană, pentru salvarea Roşiei Montane. În primul rând pentru că am fost acolo, am vorbit cu oamenii şi am văzut că oamenii care s-au născut acolo iubesc locul ăla şi nu vor pleca niciodată. Şi oricum, beneficiile sunt infime faţă de ce o să rămână după, va fi un dezastru ecologic extraordinar acolo”, ne-a declarat unul dintre tinerii care au participat la eveniment.
Un alt protest a fost organizat, ulterior, într-un local din Timişoara, unde a fost prezentat un film documentar despre Roşia Montană şi au avut loc discuţii pe acest subiect.
Noi manifestaţii sunt anunţate, pe Facebook, şi în Piaţa Victoriei. Timişorenii se pregătesc să se adune din nou în centru duminică, de la ora 17:00, pentru a cere salvarea Roşiei Montane.
UPDATE. Deputatul Horia Cristian: „Legea nu va trece de Parlament!”
După recitalul de la Sinagogă, protestul a continuat La Căpițe, pe malul Begăi, unde sute de oameni, aștezați pe scaune sau în fân, au urmărit un film documentar despre Roșia Montană. Protestatarii i-au invitat și pe politicieni să li se alăture, în special dorindu-și să vină parlamentarii de Timiș. Singurii politicieni care au răspuns invitației au fost consilierul local Adrian Orza, un vehement opozant al proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană și al legii speciale pentru aceasta, și deputatul Horia Cristian. Protestatarii i-au putut însă vedea pe toți cei pe care i-au votat să ajungă în Parlament, în….fotografiile care au rulat pe ecran, după filmul documentar.
“Vă asigur că Parlamentul este exact ca România. Cum e țara, așa sunt și parlamentarii ei”, a declarat Horia Cristian, aplaudat de unii dintre protestatari.
Deputatul liberar e convins că legea pentru exploatarea de la Roșia Montană nu va fi adoptată. “Legea nu va trece! Sunt absolut sigur de asta!” a afirmat politicianul. El a ținut să le prezinte timișorenilor prezenți la manifestație câteva aspecte ce țin de procedurile legislative: ” Chiar dacă va fi tacit adoptată de Senat, se va împotmoli la Camera Deputaţilor, în comisii, unde va sta mult și bine și va fi serios amendată. Textul va intra în dezbaterea celor trei comisii (de mediu, cultură și industrie) și aici sunt convins că cel puțin 3 luni se va tot dezbate, amenda, modifica. Dacă există diferență de o virgulă între textele aprobate eventual de comisii, intră în alte comisii, de mediere. Și dacă, până la urmă, va trece și de astea, va fi contestată la Curtea Constituțională, cum a fost și cea referitoare la eutanasierea câinilor maidanezi. Și astfel, cu proiectul Roșia Montană ne întoarcem unde eram înainte de toată tevatura cu legea: acolo unde compania canadiană solicită un aviz de mediu și Guvernul, prin Ministerul Mediului, nu își asumă odată responsabilitatea de a spune da sau nu. Eu cred că legile adoptate sub presiune emoțională nu fac bine și nu rezistă”. Întrebat insistent de protestatari ce se va întâmpla dacă, totuși, legea va fi adoptată, Horia Cristian a evitat îndelung să răspundă. “Nu știu, nu știu ce va fi dacă va trece. Eu sunt absolut convins că nu va fi adoptată”, a repetat deputatul. Protestul a fost susținut cu excelente secvențe muzicale de mai multe trupe timișorene.
UPDATE. Și la Viena va avea loc o manifestație de protest pentru Roșia Montană. Protestatarii se vor întâlni vineri, 6 septembrie, la ora locală 16, în fața bisericii din Karlsplatz. De acolo vor mărșălui către Ambasada României din Viena, pentru a-i înmâna ambasadorului român solicitările lor. “Împreună, vrem să ne exprimăm solidaritatea cu oamenii din Roșia Montană”, transmit opozanții din Viena ai proiectului de exploatare minieră cu cianuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!