„E un simbol, un simbol al celor care consideră că merită să ai principii şi că lucrurile nu pot să se desfăşoare în acest fel. Nu e neapărat o reprezentare a unui anumit tip de comportament rigid, reprezintă mai degrabă credinţa în unele valori”, a spus Laurenţiu Ştefănescu, unul dintre protestatari.
„Şi cultura o politizăm? Nu am ieşit pentru Patapievici, cum crede domnul prin-mistru. Am ieşit pentru că are loc un abuz. Nu se dă o ordonanţă de urgenţă pentru treburi foarte grave. Sunt legi foarte importante în Parlament de ani de zile şi atunci vii şi dai o ordonanţă de urgenţă pentru ce? Pentru că vrei să te cerţi cu preşedintele, pentru că vrea să ia atribuţiile preşedintelui şi să poată să-l suspende. Mi se pare că a ataca cultura, din punctul meu de vedere, este un act destul de murdar”, a spus Rada Rogojan, un alt protestatar.
Decizia de a trece ICR de sub autoritatea presedintelui în subordinea Senatului a fost luata miercuri, prin Ordonanță de urgență de Guvern. Victor Ponta a justificat această decizie spunând că institutia era “mult prea politizată”. Prin această ordonanţă se stabileşte că, în maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. Mai mulţi intelectuali şi-au aratat însă dezaprobarea legat de această decizie, iar la nivel naţional s-a făcut chiar şi o petiţie online. Aceasta poate fi semnată la http://www.petitieonline.ro/petitie/28379058/semneaza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!