Expoziția de tip protest este un apel la gândire și analiză asupra condiției femeii și a greutății cu care ea se confruntă, dincolo de zilele acestea în care ea este celebrată cu flori și cadouri, sub pretextul „Zilei femeii”.
Creatorii au ales lucrări care să aducă în prim plan și celelalte laturi ale existenței feminine, preconcepțiile, discriminarea și agresiunile cu care sexul frumos încă se confruntă.
„Am ales să facem această expoziție, împreună cu colega mea, Daria Munteanu, pentru că ne-am gândit că ziua de 8 martie nu ar trebui să fie doar o zi. Standardele pe care le impunem în ziua de 8 martie nu trebuie să fie doar pentru ziua de 8 martie. Este nevoie de mai mult în fiecare zi a anului. Avem nevoie de egalitate, avem nevoie de drepturi. Trebuie să discutăm despre problemele femeilor în fiecare zi în care se întâmplă, nu trebuie să așteptăm o zi specială în care să vorbim despre ceea ce avem nevoie. Sub nicio formă nu trebuie să percepem această zi a femeilor doar o zi în care ni se dau flori.(…)
Eu voi expune seria la care lucrez pentru disertație, care vorbește despre relația dintre femeie și elementele văzute ca specific feminin, cum ar fi dantelă, flori, și cum ne raportăm noi ca femei la relația asta. De multe ori am simțit că pot să resping aceste elemente din cauza presiunilor pe care le pune societatea pe mine, dar nu vreau să le resping, vreau să le accept, vreau să le transform în ceva frumos și puternic, așa cum sunt”, punctează curatorul Ana-Maria Baia, artist expozant.
În cele două expoziții legate conceptual vor exista și lucrări care pot isca reacții puternice, controversate. Asta nu înseamnă că tematica nu trebuie supusă dialogului și dezbătută public. Este o mișcare feministă, susțin inițiatorii și expozanții.
„Pentru mine este foarte important. Este puiul meu, copilul meu, am lucrat, am muncit foarte mult, are o importanță cu adevărat mare pentru mine. Luptăm toate, împreună, pentru o cauză comună. Asta ne-am și dorit, să fim cât mai mulți artiști care să avem acest lucru în comun – feminismul. Una dintre lucrările mele se intitulează «Precious Fluids» și este o reprezentare a stigmatizării ciclului menstrual și a sexualității femeii. Știm că societatea îl privește ca fiind dezgustător și murdar. Aceasta va fi la Centrul de Proiecte. Cea de la Galeria Helios se intitulează «I’m every woman» și este un autoportret care, după cum sugerează titlul, reprezintă toate femeile care sunt înconjurate de tot felul de lucruri pe care le aud în fiecare zi, care sunt degradante, expresii, stereotipuri, etichete”, spune cea de-a doua curatoare a expoziției, Daria Munteanu, expozant.
Primul vernisaj al expoziției-manifest „Fă, 8 Martie!?” este duminică, 2 martie, la Centrul de Proiecte din Timișoara, începând cu ora 18. Expoziția de la Galeria Helios, din Piața Victoriei are loc, simbolic, în data de 8 martie, de la aceeași oră.
Trimite articolul
X“Avem nevoie de egalitate, avem nevoie de drepturi”… Si responsabilități egale când!? 🤔
-
si eu ma intreb: ce ai vrut sa zici??🤔
Nu stim pe cand. Tot asteptam barbatii aia care sa puna mana pe mop, aspirator, cratite, sa se ingrijeasca mai mult de copii etc. dar cred ca o sa mai dureze. 😉
-
Cei care punem mâna, nu suntem fani aur, să avem doar interese comune cu ei. Votanții hauristi au toată ziua fotbal în cap, se “pricep” la toate, le place scandalul (simeon rupe garduri prin cimitir, sosoanca urlă oriunde, alți membri bat oameni nevinovați in trafic, etc). Cum vrei sa educi asemenea oameni? Ăla care conducea agresiv și bătea nevinovații la Oradea cică “face legi pentru țară”, și a depus cerere oficială să explice autoritatea competentă “cu ce dau avioanele când lasă urme pe cer”. Atât de mare e nivelul de inteligență. Iar tu vrei să înțeleagă că femeia de fapt nu e “spurcată” în perioada menstruației? 😀
Ce cai verzi pe pereti de drepturi nu au femeile si au barbatii?
Copiati si vpoi toate porcariile din Vest.
Nu doar ca femeile au aceleasi drepturi ca si barbatii dar in unele cazuri au mai multe.
In cazuri de violenta domestica legea e din start de partea femeii. Ca si barbat trebuie dur sa dovedesti ca esti victima.
In armata nu te obliga nimeni ca si femeie sa mergi la razboi. Ca si femeie te doare undeva.
1 martie barbatii dau martisor la femei, 8 martie berbatii dau cadou la femei, 4 februarie barbatii dau cadou la femei, ce va mai trebe?
Penibil
-
Vezi că îți începe meciul. La pauză, să ne explici și nouă cum e cu mănăstirile în care femeile nu au voie să meargă nici măcar când NU sunt la menstruație, fiindcă sunt considerate murdare de fel. Mă refer la cele din România, nu la Muntele Athos. Sau să ne explici logica generalizării din spatele unui banc cu blonde.
Existența sexului frumos a fost si v-a ramânee.Dar!!,- discriminarea și agresiunile cu care sexul frumos încă se confruntă,este alarmaant! 1!-Si nu uita FEMEIA te înalta dar te poate s-a te DOBOARA!! 2! -Si nu uita în spatelee barbatilor celebriii!!! sta o femeiee!!!!.