Din centrul orașului, protestatarii au plecat spre Complexul Studențesc în jurul orei 18.00, iar de acolo spre Piața Unirii. Când au trecut pe lângă oamenii care se relaxau la terase în centrul orașului, protestatarii au început să strige în cor „Dacă vă pasă, nu stați la terasă!”, „Veniți cu noi!”, „Nu corporația face legislația!” și, bineînțeles, „Uniți salvăm Roșia Montană!”. Cei aflați la terase le-au răspuns cu zâmbete sau unii dintre ei chiar… cu înjurături. În periplul lor prin oraș au mai scandat „Timișoara, trezește-te!”, „Toate partidele fură prin rotație”, „Vrem natură/ cultură, nu cianură!”, „Nu corporația face legislația”, „DNA, DNA, vrem Dosarul Roșia” sau „Ponta, nu uita, noi îți vrem demisia”. La protest au participat în mare parte tineri, dar și copii și persoane vârstnice.
Manifestanții au venit pregătiți cu PET-uri și cutii cu pietre, tobe, fluiere și canistre pentru a se fac auziți.
Unul dintre protestatari, îmbrăcat într-o pelerină neagră cu glugă și cu ochelari de soare, a mărșăluit prin oraș cu o tavă pe care se aflau două păhărele, în care tânărul spunea că este coniac sau ceai cu “întăritor” şi cu 0,005% cianură, afirmând că „ moartea s-a updatat, nu mai vine cu coasa, ci cu cianura”. „Eu sunt moartea”, a spus tânărul, care i-a invitat pe trecători să guste din licoare, să încerce puțină cianură sau, dacă nu vor, să se informeze, pe tavă având și mai multe materiale de informare.
Manifestanții au ținut și un moment de reculegere pentru victimele accidentului minier din localitatea Certej, județul Hunedoara. În 30 octombrie 1971, un dig s-a rupt, iar muntele de steril a alunecat în iazul de decantare al exploatării miniere. Valul acid de steril a înghițit mai multe blocuri de locuințe, un cămin cu 30 de camere și patru locuințe individuale. Atunci, 89 de persoane au fost înghițite de steril și au murit. Duminică, protestatarii din Piața Victoriei au făcut un baraj uman care a fost rupt de un alt grup de tineri pentru a simula simbolic ceea ce s-a întâmplat atunci.
UPDATE: Protestatarii au împărțit materiale de informare în timp ce se deplasau spre Complexul Studențesc. Unii dintre trecători s-au declarat solidari cu această cauză, în timp ce alții s-au arătat supărați de faptul că participanții la marș blochează circulația. „Blocați toată circulația, voi cu porcăria asta”, le-a spus un bărbat, nervos, protestatarilor.
Manifestanții, escortați de polițiști și jandarmi, nu s-au așezat pe jos, cum s-a întâmplat la alte proteste, dar, în unele intersecții, s-au oprit pentru câteva momente, în urma lor formându-se cozi lungi de mașini.
UPDATE 2: Manifestanții au aprins lumânări în memoria victimelor de la Certej când au ajuns lângă Prefectura Timiș. S-au îndreptat către Piața Unirii ținând lumânări în mână.
UPDATE 3: Când au ajuns în Piața Mărăști, jandarmii au vrut să-i direcționeze la stânga direct către Piața Unirii, dar protestatarii au insistat să se plimbe prin sensul giratoriu. În cele din urmă jandarmii au fost de acord, chiar dacă asta a dus din nou la blocaje în trafic, formându-se cozi mari de mașini pe toate sensurile.
Manifestanții au ajuns în Piața Unirii în jurul orei 20:00. Acolo au scris pe jos din lumânări Certej 71 și au înălțat la cer lampioane pentru a aminti lumii despre tragicul eveniment petrecut în localitatea hunedoreană, dar şi pentru a atrage atenţia că acolo se pregăteşte un nou proiect minier care ameninţă să pună în pericol viaţa locuitorilor din Certej şi a comunităţilor învecinate. Protestatarii au afirmat că Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a eliberat deja acordul de mediu pentru proiectul minier, asemănător celui propus la Roşia Montană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!