În primă fază, reprezentanţii mai multor asociaţii de protecţie a animalelor din Timişoara şi-au dat întâlnire cu cei preocupaţi de soarta câinilor comunitari în Piaţa Unirii. Au venit cu noua lege care permite eutanasierea câinilor fără stăpân în braţe şi au dezbătut subiectul. De acolo, lumea a plecat spre primărie, unde era programat un protest împotriva eutanasierii anunţat pe Facebook.
Oamenii au venit mulţi dintre ei cu propriii câini, a fost prezent chiar şi un căţel de la Salvo, iar unii au purtat tricouri pe care scria „Nu omorâţi câinii”, au aprins lumânări şi au afişat pancarte pe care se putea citi „Nu eutanasiere, pro sterilizare”, „Sterilizare şi returnare în continuare”, „Omul prost se luptă cu câinii, omul deştept se luptă cu cei care-i abandonează” sau imagini cu câini şi întrebarea… „De ce trebuie să mor?”
Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor cred că uciderea în masă a maidanezilor nu va rezolva problema câinilor fără stăpân de pe străzi, vor apărea mereu alţii, pentru că animalele se înmulţesc, iar lumea le abandonează, soluţia fiind în opinia lor sterilizarea generală.
„Soluţia eficientă este în primul şi în primul rând sterilizarea câinilor din gospodării metişi, fără drept de montă, pentru că de acolo ne provine problema. În al doilea rând – sterilizarea câinilor de pe stradă şi returnarea doar a celor blânzi, dar şi educarea populaţiei în legătură cu metoda care se aplică, cum să trateze animalele şi, foarte important, cu sterilizarea animalelor proprii, pentru că abandonul este cauza problemei cu care ne confruntăm. Prin legea respectivă, ceea ce n-a zis nimeni, stăpânii de câini sunt obligaţi să-şi sterilizeze câinii, câinii metişi fără drept de montă. Asta este foarte important, pentru că altfel câinii vor fi din nou în stradă”, crede Alina Văcaru, de la Asociaţia Pet Hope.
Cum noua lege, care a trecut de Parlament, permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi dacă autoritățile locale nu dispun de resurse pentru a-i ține mai mult, pentru salvarea de la moarte a animalelor, reprezentanţii ONG-urilor cred că o soluţie ar fi adopţiile la distanţă.
„Ne-am întâlnit, reprezentanţi ai mai multor asociaţii de protecţie a animalelor din oraş, să încercăm să găsim soluţii în privinţa câinilor fără stăpân. Vorbim despre sterilizare. În primul rând trebuie sterilizaţi câinii din curţile oamenilor, nu doar cei de pe stradă, pentru că problema câinilor maidanezi de acolo vine, de la puii şi câinii abandonaţi. Ne mai gândim la o propunere venită din partea reprezentantei Ecovet, Adriana Tudor, cu adopţiile la distanţă, am înţeles că s-a vorbit deja cu serviciul de ecarisaj pentru a se face mai multe locuri acolo. Asta înseamnă că cine nu îşi poate permite să ia un animal acasă poate plăti o sumă de 60 de lei pe lună pentru un câine care să rămână acolo până este adoptat. Orice persoană fizică, fie ea din ţară sau din străinătate, poate să vireze într-un cont al Danyflor acea sumă de 60 de lei şi să plătească pentru costurile cazării şi pentru mâncarea animalului de la Danyflor, care am înţeles că acum are o capacitate de 400-450 de locuri şi se intenţionează extinderea”, a explicat Diana Mihai, vicepreşedinte al Asociaţiei Animal Care Team Timişoara.
Reprezentanţii asociaţiei atrag atenţia şi asupra faptului că dacă trebuie adunaţi toţi câinii de pe străzi nu dispunem de un adăpost suficient de mare. „În Timişoara sunt undeva la 2.500-3.000 de câini, locuri sunt foarte puţine la Danyflor. Nici n-am avea unde să îi ducem… Iar asociaţiile de protecţie a animalelor din păcate nu au un adăpost. Ceea ce nu înţelege populaţia, pentru că ni se spune să luăm câinii acasă sau să-i luăm la noi în adăpost, este faptul că noi nu avem adăpost şi nici nu ne plăteşte nimeni. Ceea ce avem noi sunt bani din donaţii, de la persoane fizice, iubitori de animale ca şi noi, chiar din buzunarul propriu, pe care îi folosim pentru sterilizare în primul rând şi pentru hrana animalelor”, a adăugat Mihai.
Reprezentanţii ONG-urilor sunt de acord cu eutanasierea câinilor agresivi, dar spun că animalele trebuie evaluate de un medic veterinar. Aceştia se tem că în ţară se va ajunge la noi acte de cruzime împotriva animalelor.
„Suntem contra eutanasierii. Aceste animale sunt pe străzi din cauza noastră, a oamenilor. Toate asociaţiile deplâng ceea ce s-a întâmplat cu acel copil. În Bucureşti situaţia este mult mai gravă decât la Timişoara. Toate asociaţiile sterilizează. Pe străzi sunt undeva la 3.000 de câini în Timişoara. De ce? Lumea îi abandonează. Trebuie găsită o soluţie pentru a-i amenda pe cei care îi abandonează. Noi vom aduce o echipă de medici din Danemarca şi vom face sterilizări în masă”, a explicat şi Carmen Stănescu, preşedintele Asociaţiei Animal Care Team.
De la primărie, protestatarii au plecat în marş spre Piaţa Unirii, escortaţi de o mulţime de jandarmi. Manifestația nu a fost aprobată în Comisia locală de ordine publică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!