Oficialii Primăriei Timișoara au anunțat la mijlocul lunii trecute care va fi soarta fostelor băi turcești dezgropate în Piața Libertății. Concluzia? Avem de-a face cu o descoperire arheologică importantă, dar nu suntem capabili să o expunem liber în bune condiții – să protejăm vestigiile, să le restaurăm, să le conservăm și să creăm condițiile pentru a le expune in situ fără a le distruge.
Soluţia pentru care s-a optat presupune conservarea in situ, adică la faţa locului, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii băilor turceşti.
Alexandru Hegyi, arheolog, doctorand al Universităţii de Vest, a iniţiat o petiţie online pentru a opri îngroparea vestigiilor. A cerut primăriei să îşi reconsidere poziţia vizavi de soluţia prezentată și să propună un proiect de restaurare și valorificare in situ viabil. Autorităţile locale au ignorat demersul său, iar acum arheologul s-a gândit să iniţieze un protest civic împotriva îngropării băilor turceşti din Piaţa Libertăţii.
„Joi, 10 septembrie 2015, începând cu ora 17, vom face o vizită ”turistică” la cele mai spectaculoase vestigii descoperite în centrul Timișoarei: Băile turcești. HAIDEȚI SĂ VEDEM CE VOR EI SĂ ÎNGROAPE! Și, pentru că soluția îngropării lor este găselnița distructivă a unor pseudospecialiști, agreată de administrația locală, suntem hotărâți să păzim băile turcești și să spunem NU unui act ireparabil și să-l împiedicăm. Altminteri, odată cu îngroparea băilor turcești se vor îngropa și drepturile comunității de a apăra istoria și patrimoniul orașului de actele devastatoare ale unor decidenți vremelnici”, anunţă Hegyi.
Arheologul explică şi cât sunt de importante vestigiile arheologice descoperite în Piaţa Libertăţii.
„Poziționată în apropierea moscheii, clădirea hamamului avea un rol deosebit în viața societății islamice de la Timișoara, iar scoaterea ei la lumină fără a perima informația arheologică și istorică s-a dovedit o provocare, mai ales datorită faptului că acest ansamblu de clădiri este unic, la ora actuală, în România. Cercetarea clădirii băilor, cu ziduri groase de peste 1 m, cu o dimensiune impresionantă (aprox. 33 x 13 m) necesită o metodologie de abordare foarte bine stabilită datorită faptului că acest edificiu TREBUIA INTEGRAT ÎN CIRCUITUL TURISTIC AL PIEȚEI (…) Sistemul de încălzire, de tip hypocaust, preluat de către turci pe filieră bizantină, este asemănător celui folosit de romani. Din nefericire, toate aceste descoperiri vor fi îngropate pentru totdeauna sub pavimentul peste care mii de oameni vor trece ignorând un panou sec”, mai afirma Alexandru Hegyi.
În opinia sa, administraţia locală, firma contractată să elaboreze soluţiile de punere în valoare a vestigiilor şi oficialii din Ministerul Culturii care au aprobat varianta cu îngroparea au optat pentru o soluţie „ieftină şi extrem de proastă pentru imaginea oraşului”.
„Până la urmă, expunerea unor astfel de vestigii este și o chestiune de imagine, care nu prea pare să conteze, mai ales în contextul în care ne dorim Timișoara capitală culturală europeană”, conchide iniţiatorul protestului.
Robu: Nu mă deranjează, suntem într-o ţară democratică
Primarul Nicolae Robu spune că oricine este liber să protesteze până la urmă, dar deciziile sunt luate.
„În privinţa protestului nu mă deranjează, suntem într-o ţară democratică, într-o ţară în care orice cetăţean are dreptul să-şi exprime opinia. Soluţia de punere în valoare a descoperirilor arheologice, oricare ar fi ele şi oriunde ar exista în România, nu este dată de beneficiar – nici de beneficiarul privat, nici de beneficiarul public -, ci este dată de specialişti, specialişti fiind în context cei ce sunt autorizaţi să facă proiectul cu variante de punere în valoare şi specialiştii decidenţi în final fiind cei din Comisia Naţională de Monumente de pe lângă Ministerul Culturii. Astfel de lucruri nu se stabilesc nici prin referendum, nici prin proteste şi nici prin intervenţii ale unui proprietar privat sau reprezentant al unei instituţii publice beneficiare. Indiferent dacă mie îmi place sau nu, nu am prerogative în a stabili cum să se valorifice acele descoperiri”, a declarat Robu.
Edilul estimează că într-o săptămâna sau două vor începe efectiv lucrările de punere în valoare a vestigiilor istorice din centrul Timişoarei.
UPDATE. În rolul de „ghid” la băile turcești va fi, cu ocazia protestului organizat joi, cu începere de la ora 17.00, lect. univ. dr. Dorel Micle, responsabilul științific al cercetării arheologice din Piața Libertății, care susține această inițiativă civică, au anunţat organizatorii.
Articole pe aceeași temă:
Autoritatile au decis: ingropam istoria! Baile turcesti din Piata Libertatii vor fi acoperite
Petitie online pentru a opri ingroparea fostelor bai turcesti din Piata Libertatii
Citiți principiile noastre de moderare aici!