O parte din angajații Filarmonicii Banatul, cei care sunt membri în sindicat, sunt în grevă încă de vineri, 5 octombrie, zi în care a avut loc și deschiderea noii stagiuni. Ei spun că directorul Ioan Gârboni refuză să semneze contractul colectiv de muncă și că le vorbește urât, însă managerul instituției de cultură respinge acuzațiile.
Luni dimineață, sindicaliștii s-au întâlnit cu directorul, la o rundă de negocieri, care s-a întins cinci ore. Concluzii nu au existat, iar dialogul a fost reluat marți. Miercuri a început o nouă întâlnire, iar o parte din artiștii filarmonicii au ieșit cu pancarte în fața instituției, deciși să protesteze în tăcere, în timp ce colegii lor încercau să negocieze cu conducerea.
„Filarmonica suntem noi”, „Stop abuzurilor”, „Vrem respect din partea autorităților”, „Timișoara 2021 are nevoie de filarmonică”, „STOP discriminării” sunt mesajele transmise de angajații nemulțumiți.
Potrivit primarului Nicolae Robu, dacă nu se ajunge la o concluzie până la sfârșitul acestei săptămâni, va interveni el în problemă. Problemă despre care știa de aproape doi ani.
„Îi las să ajungă ei la un capăt, fericit sau nefericit. La un capăt tot vor ajunge (…) Au termen săptămâna asta. Dacă nu ajung la o înțelegere, o să intervin așa cum voi considera de cuviință”, ne-a spus Nicolae Robu după prima zi de negocieri.
Conflictul de la Filarmonica Banatul din Timișoara, una dintre cele mai importante instituții de cultură din oraș, a ajuns, marți, 9 octombrie, și la Comisia Europeană, fiind prezentat în cadrul Plenarei Comitetului de Dialog Social Artele Spectacolului. Președintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureț, a fost cel care i-a informat pe reprezentanții CE, ai organizațiilor patronale și sindicale din Uniunea Europeană despre situația în care s-a ajuns la filarmonica din Timișoara.
Vă reamintim, angajații filarmonicii au făcut o grevă de avertisment la sfârșitul lunii septembrie, timp de o oră, când au anunțat că se pregătesc de grevă generală. Conflictul este unul mai vechi, iar de aproape un an și jumătate muzicienii urcă pe scenă cu banderole albe în semn de protest față de atitudinea directorului, spun ei, care le-ar vorbi urât și ar programa concerte fără să-i plătească. Mai mult, la începutul anului, mai mulți angajați din orchestră au refuzat să urce pe scenă la un concert programat în Piața Unirii, deoarece concertul lor nu era trecut pe afișul evenimentului care avea loc. Neînțelegerile durează, de fapt, de doi ani.
Conflictul de la filarmonică a revenit în atenția publică acum, la deschiderea stagiunii 2018-2019, când au fost programate Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia nr. 2 în re major, op. 73, de Johannes Brahms. Programul inițial a fost modificat, așa că stagiunea s-a deschis cu un recital de pian și vioară.
UPDATE. Fără concluzii și în a treia zi de negocieri
Încă o rundă de negocieri fără concluzii. Sindicaliștii de la filarmonică au ieșit nemulțumiți după a treia zi de discuții cu conducerea instituției de cultură. Greva generală a artiștilor din sindicat continuă.
Pe de altă parte însă, directorul Ioan Gârboni transmite că, de fapt, la Filarmonica Banatul, nu este grevă generală.
„Doresc să lămuresc ambiguitatea voită promovată în presă de Sindicatul reprezentativ și anume, la Filarmonica Banatul, nu este grevă generală! Instituția își desfășoară în continuare activitatea în limitele impuse de Lege, concertele și recitalurile având loc la sediu sau în alte locații. Drept urmare vă aștept la Concertul vocal-instrumental extraordinar din această seară (n.r. miercuri seară), cu Grigore Leșe, Trio Contraste (Bogdan Ștefănescu – flaut și soliștii concertiști ai Filarmonicii Sorin Petrescu – pian și Doru Roman – percuție) și Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul, dirijor Iosif Todea”, a precizat Gârboni.
Managerul instituției de cultură anunța încă de vineri, la deschiderea stagiunii, că o parte din angajați au hotărât să declanșeze greva.
„Din 191 de angajați ai filarmonicii, o treime (62 persoane) au hotărât să declanșeze greva. Astfel, 42 de colegi din orchestră, nouă colegi din cor și cinci din personal auxiliar și administrativ sunt în grevă…, dar și 15 colegi în concediu medical (probabil răpuși de această gripă tomnatică), ne-au făcut să luăm decizia schimbării programului”, scria Ioan Gârboni pe Facebook, cu câteva ore înainte de deschiderea stagiunii.
Miercuri seară, la concertul anunțat de director, corul filarmonicii nu va urca pe scenă, spun sursele noastre.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2124114″]
[related-post post_id=”2122685″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!