Aceștia s-au trezit, în urma ultimelor modificări legislative, cu salarii mai mici de la 700 până la 2.200 de lei, pe lună.
Angajații cer guvernanților modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care, spun ei, este o lege care nu folosește principii, în sensul recunoașterii locurilor de muncă cu grad crescut de dificultate.
Protestul este organizat de Federația Sindicatelor Medicilor Anatomo-Patologi din România.
„Ne-a adunat aici o lege care sfidează dreptul la viață. Legea salarizării nu recunoaște locurile de muncă cu grad crescut de dificultate. Unii dintre colegii noștri chiar își pierd viața înainte de a ajunge la pensie sau se aleg cu boli. Cadavrul poate fi prelucrat doar cu substanțe toxice cancerigene, formolul are gradul întâi de risc, niciun cadavru nu poate să plece dacă nu e îmbălsămat cu formol. Sporul era de sută la sută, legea ne dă spor între 55 și 85, pierd cei care au salariile cele mai mici: infirmiere, îngrijitori”, a declarat Rodica Heredea, medic anatomo-patolog, reprezentant al sindicatului.
Angajați din Sănătate au venit joi în fața Prefecturii Timiș pentru a-și cere sporurile tăiate. A fost organizat un protest în fața Palatului Administrativ din Timișoara prin care angajații cer ca asistentelor, infirmierelor și brancardierilor din compartimentul anatomo-patologic să li se dea înapoi sporurile tăiate. La protestul din Timișoara au participat angajați din acest compartiment din județele Caraș-Severin și Timiș.
Protestatarii au afișat pancarte pe care scrie „Legea n-ați făcut-o bine. Este haos pentru mine” sau „De ne credeți nesimțiți, vă dăm formol să mirosiți” ori „Dacă ne invidiați veniți la Morgă să lucrați”.
„Suntem angajați în cadrul serviciilor de anatomie patologică din județele Timiș și Caraș-Severin, ne-a adunat aici o lege care sfidează dreptul la viață și dreptatea acestui popor, legea 153, o lege a salarizării care a determinat discordie și dezbinare între specialitățile din cadrul spitalelor și chiar între membri aceleiași specialități. Este o lege care nu folosește un principiu, în sensul recunoașterii locurilor de muncă cu grad crescut de dificultate, locuri de muncă care sunt accesate de foarte puține persoane, pentru că ajungând în acest loc de muncă există riscuri majore la care te supui. Unii dintre colegii noștri chiar își pierd viața înainte de a ajunge la pensie sau s-au ales cu boli diverse. Foarte multe persoane din cadrul serviciilor noastre fac tumori sau boli infecto-contagioase. Anatomia patologică se încadrează în această categorie, obiectul nostru de activitate fiind cadavrul uman și piesele operatorii, care pot fi prelucrate doar cu un cocktail de o substanțe toxice, cancerigene, dintre care cel mai important este formolul, care este recunoscut chiar de organizația mondială a sănătății ca și agent cancerigen cu gradul întâi de risc. Acesta este indispensabil în activitatea noastră, orice piesă operatorie nu se poate prelucra fără formol și orice cadavru nu poate să plece dacă nu este îmbălsămat cu ajutorul formolului. Sunt foarte puține persoane care lucrează în acest serviciu, s-au obținut compensații pentru acestea. Salariul lor de bază era dublu, iar sporul era de 100%. În condițiile în care legea 153 ne dă doar 30% față de celelalte secții, iar sporul este între 55 și 85%, colegii noștri pierd. Pierd cei care au salariile cele mai mici, autopsieră, îngrijitor, infirmieră, un registrator medical, ei pierd cei mai mult la salarii. Acești oameni se duc cu mai puțini bani acasă. Managerii au încercat să facă tot ce se poate, dar Legea 153 te obligă să te încadrezi în cei 30% pe ordonatorul de credite. Nici ei nu pot să facă mare lucru pentru noi. Cerem o regândire a legii 153, un nou regulament de sporuri. În timp, nu va mai avea cine să lucreze. Oamenii care au tumori depind de rezultate noastre ca să-și facă un tratament în continuare. Colegii mei pierd între 700 și 2.200 de lei pe lună. Asistenții cu studii superioare vor pierde cel mai mult”, a mai spus Rodica Heredea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!