Doar câțiva oameni au ieșit, duminică seară, în Piața Victoriei, pentru „a-și lua justiția înapoi”. Adunarea s-a strigat pe Facebook, ca de obicei, unde organizatorii, Inițiativa Timișoara și Timișoara Civică, i-au chemat pe timișoreni să-și spună păsurile în stradă.
„Justiția nu trebuie reinventată, doar redescoperită! Nu apărăm un om, fie că s-o fi numind Laura Codruța Kovesi sau Augustin Lazăr, ci un principiu: nimeni nu este mai presus de lege. Iar legea nu poate fi schimbată după interesele sau bunul plac al celor care guvernează, pentru că cei care guvernează nu au primit de la popor un mandat care îi îndreptățește să decidă împotriva acestui popor”, au anunțat organizatorii.
S-a strigat din nou „Dragnea, demisia”, dar și alte mesaje împotriva partidului aflat la guvernare, însă oamenii nu și-au mai luat cu ei pancarte. Un singur steag a fost fluturat în aer, iar din boxe portabile a răsunat Imnul României. Protestatarii de duminică au fost tot cei care au ieșit în stradă la evenimentele organizate în capitala Banatului de la începutul anului și până în prezent. Ei spun că probabil cei ce nu își cer drepturile în stradă sunt mulțumiți de cum merg lucrurile în România, dar că oricum cei aflați la putere răspund doar la presiunea străzii. Protestul de duminică a fost autorizat, între orele 19-21.
Timișorenii nemulțumiți s-au adunat în cerc și au vorbit despre modificările propuse de ministrul Tudorel Toader la legile justiției. PSD a anunțat deja că susține în parlament schimbările, deși acestea au primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii.
Dacă legea prevede că procurorii șefi sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, pentru o perioadă de trei ani, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor spune că președintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor șefi ai principalelor parchete, iar durata mandatelor acestora este extinsă de la trei la patru ani. De asemenea, proiectul mai spune că ministrul Justiției poate cere procurorului general sau procurorului șef al DNA ori DIICOT informări asupra activității parchetelor. Totodată, el poate da îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate. Același proiect trece Inspecția Judiciară din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiției.
S-a ieșit în stradă și la București, însă numărul protestatarilor nu a fost nici în capitală foarte mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!