Aproximativ 25 de angajați ai AEM, producătorul de contoare de pe Calea Buziașului, au protestat joi dimineață în fața fabricii. Aceștia reclamă faptul că nu și-au primit salariile pe lunile septembrie și octombrie. Pentru luna din urmă, acestea ar fi trebuit achitate până pe 14 noiembrie. Nu s-a întâmplat acest lucru, astfel că salariații au luat măsuri.
„Au fost plătite anumite părți din drepturile care ni se cuveneau. Acum, fiecare om mai mare de primit sume între 3.000 și 6.000 de lei, bani care ni s-a promis că vor fi plătiți până la sfârșitul lunii. Dacă nu vor plăti nici luna viitoare, se va ajunge poate și la 10.000, nu știu ce salarii are fiecare. (…) Au fost reprezentanți ai conducerii și ni s-a promis ca până la finalul lunii vor fi plătite toate sumele, inclusiv cele restante. Mai este de achitat o parte din septembrie. Dar avem și pe octombrie, urmează pe noiembrie. Ni s-a mai promis și nu s-au ținut de cuvânt. Ni s-a spus că există o poprire pe conturi și că astăzi va fi ridicată acea poprire și se va putea face plata drepturilor salariale pe luna septembrie, integral. Și bonurile de masă. E o notă informativă de la ei, că vor plăti o primă tranșă, avansul aferent lunii septembrie și bonurile. Ar urma ca până la finele lunii să plătească și diferența, din spusele lor. Am mai avut promisiuni din partea lor, în urmă cu două luni”, a declarat pentru Tion unul dintre protestatari.
Demisii, amenințări, rate, amanet
În total, fabrica are în jur de 600 de angajați, iar probleme cu plata salariile ar avea toți. Termenele de plată a salariilor – data de 29 a lunii în curs pentru avans și data de 14 a lunii următoare pentru lichidare – au început să nu mai fie respectate încă de acum doi ani, din cauza pandemiei. Totuși, întârzieri de luni de zile nu au mai apărut până acum.
Dintre angajați prezenți la protest, unii ne-au spus că au primit amenințări să nu protesteze, fiindu-le lăsat de înțeles că vor urma „presiuni” în caz contrar. Totuși, aceștia sunt categorici: „Noi vom continua până ne recuperăm banii”.
Mulți au rate, unii au făcut apel la împrumuturi de la cunoștințe, alții chiar au vrut să își amaneteze bunurile. Câțiva s-au săturat și și-au dat demisia, dar cei spun că o astfel de decizie nu le va aduce plata drepturilor restante și preferă, în schimb, să continue acțiunile de protest.
Fabrica, potrivit angajaților, nu produce nimic în această perioadă, munca pentru următoarea comandă de contoare urmând să înceapă doar după 1 decembrie. În general, însă, ar fi probleme și cu plata furnizorilor, mai spun angajații. O altă problemă e și procesul cu Tiberiu Hidi, fostul director general. Instanțele au constatat că demiterea sa nu a fost tocmai legală, acesta câștigând astfel plata unor drepturi salariale, motiv pentru a fost și pusă una dintre popririle pe conturile companiei.
În ultimele zile, angajați au primit mai multe informări de la conducerea societății, unele semnate abstract cu „Conducerea AEM”, altele au semnătura directorului, însă angajații se îndoiesc de cât de „oficiale” pot fi acestea. Au fost făcute și sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș. Potrivit directoarei Ileana Mogoșanu, sunt trei astfel de sesizări, care – deși termenul legal de soluționare ar fi de 30 de zile – urmează să fie soluționate cu celeritate cât de curând.
Datorii de peste 200 de milioane de lei
Datele financiare raportate de AEM SA în ultimii ani la ANAF arată, potrivit listăfirme.ro, o scădere constantă a numărului de angajați: de la peste 1.500 în 2015 și 2016, la puțin peste 1.000 în 2019 și la doar 665 în 2022. În ultimii doi ani raportați, 2021 și 2022, compania a avut cifre de afaceri de 101, respectiv 107 milioane de lei. În cei doi ani, a raportat și profituri de 820.000, respectiv 4,9 milioane de lei. Datoriile, însă, au ajuns la 209 milioane de lei, după ce au crescut cu 26 de milioane de lei în 2021 și cu 16 milioane de lei în 2022. Cu toate acestea, compania încă ar căuta să facă angajări. Potrivit celor de pe site-ul propriu, ar fi disponibile poziții de inginer proiectant, electricieni, montatori subansamble, hardware developer engineer, analist suport IT și altele.
Până la momentul redactării acestui articol, conducerea AEM SA nu a putut fi contactată. Apelurile noastre telefonice la „centrală” au fost direcționate către „secretariat”, însă aici nu ne-a răspuns nimeni.
Trimite articolul
XPoprirea nu se pune si pe suma din contul bancar destinata platii salariilor, daca dovedesti ca e pt asa ceva.Deci sigur AEM ul n-are niciun ban!
Dar vai, nu inteleg de ce nu se angajeaza in alta parte daca sunt nemultumiti? Sau numai la bugetari e ok replica asta “desteapta”? Unde sa se angajeze? Pai acolo unde sunt trimisi si bugetarii sa se angajeze daca vor salarii mai mari, nu? Eu asa am inteles ca trebuie facut de la cei care inteleg despre cum functioneaza un stat cam cat inteleg eu din teoria stringurilor.
-
Vorbesti in dorul lelii.. Oamenii au muncit,au fost pacaliti ca situatia se remediaza iar acum nu si-au primit banii. Sigur ca unii vor pleca la alte firme dar trebuie sa isi recupereze drepturile salariale restante..Gunoiul ala de actionar ai minte incontinuu. Marele patron roman autentic
-
Sunt total de acord cu ce ai scris, daca prin “in dorul lelii” se poate intelege si o ironie amara. Dar sa nu crezi ca patronul strain e altfel decat cel roman. Ambii vor da vina pe stat, pe bugetari, pe productivitate, pe orice, numai nu cumva angajatul sa-si ceara drepturile. Angajatul e o resursa ce trebuie platita cat mai putin posibil. Si angajatului trebuie sa-i intre bine in cap asta si ca singurul lui drept e “nu-ti convine, pleaca”. Se pare ca acest dresaj a reusit in Romania. Era o poveste cu niste maimute dresate sa nu se suie pe o scara ca altfel patesc ceva. Si apoi maimutele bateau orice maimuta nou introdusa in cusca care nu stia ca nu e voie sa se suie pe scara. Stii povestea? Cam asa… Dresaj reusit cu succes si complicitatea celor dresati.
-
Isi vor recupera banii si daca si-ar da demisia si s-ar angaja in alta parte. Daca te “pacalesc” o data so te duc cu zaharelul, o vor face si pe viitor… asa ca cei care protesteaza, stiau bine la cine lucreaza (si aunt 99% ca vor continua sa lucreze acolo si li se va mai intampla asta si pe viitor).
-
-
Pai eu zic sa mai angajam la stat niste rude pe pozitii de conducere. Normal ca nu vor sa plece de la stat unde vin tarziu, pleaca devreme si nimeni nu ii trage la raspundere pt lipsa de performanta. Evident nimeni cand zice bugetar nu se refera la pompier, politistul din strada, medic, etc.
-
Deci fostul Director, a avut grijă să falimenteze AEM . Și acum a venit la STPT, unde și-a tras un salariu de 20000 net. Și acum urmează să falimenteze STPT. Pentru că guvernul numai are banii de pomeni electorale pentru anul viitor. Deci vom asista și la falimentul STPT în următorii ani.
-
-
Pai daca firma nu se redreseaza intra in faliment, statul mai imprumuta niste miliarde la dobanda de tara bananiera.
-
Mai au bani de încasat, dacă tu îți permiti să renunți la 1000 euro , pentru unii sunt mulți bani. Chiar dacă n-ai idee despre teoria swingurilor, măcar atita poți să înțelegi .
După cum merge, probabil în 2024 se închide și fac vreun bloc acolo. După dezastrul lăsat de Moica, nici nu e de mirare..
Sa vina ANAF peste ei sa verifice fiecare leu cheltuit, acolo se stie de ani de zile ca “el capii” profita de pe urma angajatilor – care si ei la randul lor au tot fost “pe mana”, cei care nu erau au plecat si acum se mai “filtreaza fortat” si restul. Cine vrea sa plece, sa plece, si sa ii de-a in judecata pt neplata salariilor si hartuire.
sunt convins ca de vina e primarul Fritz. Nu-i asa PNL?
Inainte de privatizare, AEM-ul avea 4000 de angajati, acum are 600 si nu pot fi platiti pentru munca prestata. Binefacerile sistemului mafiot din capitalism.