Un plus salarial de 62,5% la venituri pentru finanţiştii din aparatul central al ministerului a condus la apariţia unui protest spontan şi la DRFP Timişoara. Câteva zeci de oameni s-au adunat în holul Direcţiei, din Timişoara pentru a cere majorări salariale. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 47 din 23 octombrie 2015 a adus plusuri de venit doar pentru „şefi”.
Marți dimineața, de la ora 9, coridorul Direcţiei s-a animat brusc, după ce câteva zeci de angajaţi ai finanţelor au decis să protesteze asupra situaţiei apărute. Sindicatul „Fintim” al salariaţilor din DGRFP Timişoara a redactat o notă de protest şi a anunţat că în următoarele zile membrii acestei organizaţii vor protesta până ce vor fi acordate majorări salariale şi la nivelul direcţiilor de finanţe.
Protestul va ajunge la ministrul Finanţelor Publice, la preşedintele ANAF, la premierul Victor Ponta şi la preşedintele României, Klaus Iohannis.
Manifestarea a fost una ”sonoră”, oamenii au scandat diferite lozinci şi au folosit fluierele din dotare.
„O parte din angajaţi au coborât la parter, o parte din cei care lucrează în zona de front office încă desfăşoară activităţi la ghişeele cu publicul. Este în avantajul nostru că, totuşi, publicul care vine aici reuşeşte să vadă problemele noastre la faţa locului. Nemulţumirile sunt legate de Ordonanţa 47/2015, care prevede nişte discrepanţe salariale fantastice între noi, cei care suntem la baza finanţelor, şi cei din aparatul central. Această ordonanţă prevede nişte măriri salariale inacceptabile. Noi, din 2010, nu am beneficiat de niciun fel de mărire salarială”, a declarat Virginia Duţu, lider de sindicat în cadrul Trezoreriei Timişoara.
Potrivit acesteia, situaţia afectează întreg personalul care nu face parte din ”elita” ministerului.
„Inechitatea asta se aplică tuturor colegilor care nu fac parte din elita ministerului şi ANAF-ului. Considerăm că această ordonanţă de Guvern a încălcat transparenţa dialogului social. Sperăm ca într-un viitor apropiat această ordonanţă de Guvern să fie amendată cu măririle salariale care ar trebui să se aplice unitar. Ori dacă nu, ea să fie retrasă”, a mai declarat Virginia Duţu.
Cel mai mic salariu la nivelul DGRFP este de 1.100 – 1.200 lei.
Proteste similare au avut loc, marți dimineața, în mai multe direcții regionale de finanțe din țară.
UPDATE. În urma protestelor organizate în mai multe orașe din țară, Guvernul a anulat creșterea salarială pentru personalul din Ministerul Finanțelor, ANAF și alte structuri de la nivel central.
Protestele organizate în mai multe orașe din țară, printre care și Timișoara, au avut efect. În urma acestora, Guvernul a anunțat anularea creșterilor salariale pentru finanțiștii de la structurile centrale.
“Prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată astăzi (marţi – n.r.), a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice”, se arată într-un comunicat al Guvernului, potrivit Mediafax.
Citiți principiile noastre de moderare aici!