Peste 100 de elevi, studenţi şi doctoranzi sunt cazaţi la Internatul Colegiului Tehnic Ion I.C. Brătianu (MIU) din Timişoara de pe bulevardul Victor Babeş. Primarul Nicolae Robu a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că persoanele care locuiesc în acel cămin vor fi evacuate pentru a muta acolo Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal, care funcţionează în prezent într-un imobil retrocedat de pe bulevardul Mihai Viteazu şi trebuie să părăsească spaţiul respectiv, ajuns în proprietatea unui clan ţigănesc, familia lui Vişinel Stancu, până la sfârşitul anului.
Unele dintre tinerele care locuiesc în internatul de la MIU ne-au contactat pe adresa redacţiei, disperate că vor fi scoase afară din cămin în prag de iarnă.
„Am hotărât să iau legătura cu dumneavoastră deoarece suntem disperate că vom rămâne pe stradă şi nimeni nu doreşte să ne asculte, să stea de vorba cu noi sau să ne ofere un loc în care să locuim măcar până trece iarna. În data de 10.10.2012 ne-au anunţat că la sfârşitul lunii vom fi evacuaţi (…) Până în momentul de faţă nimeni nu şi-a găsit unde să stea, ni s-au oferit doar promisiuni şi nimeni nu a mai luat legătura cu noi. Mentionez că din banii noştri s-au pus termopane, s-au renovat camerele. Nu e normal ca în două săptămâni să ne evacueze. În acest cămin suntem 100 de cazaţi, printre care studeţi şi elevi. Vă rugăm frumos să ne ajutaţi!!!”, ne-a scris una dintre locatarele căminului, o studentă.
Tânăra spune că cei cazaţi acolo pregătesc şi o acţiune de protest. „Ne-am hotărât ca toti cazaţii din cămin să facem grevă vineri, în data 19.10.2012, la ora 11”, anunţă aceasta. Studenţii se plâng că nu au bani de chirie şi că au fost anunţaţi târziu că trebuie să părăsească imobilul de pe Victor Babeş.
„Acum o săptămână am fost anunţaţi că vom fi daţi afară. Fiecare dintre noi trebuie să ne căutăm gazdă. Unde să mergem? Nu avem bani de chirie. Ce a fost de închiriat s-a închiriat deja, iar ce mai este disponibil este la preţuri exorbitante. Ni s-a spus doar că până pe 1 noiembrie trebuie să părăsim căminul. Dacă ştiau că trebuie să plecăm să fi fost anunţaţi din vară, să ne fi căutat gazdă. Acum ce putem face? Eu am investit în cameră, stau de trei ani aici, am schimbat uşa, am zugrăvit…”, ne-a spus Mirela, tânăra care ne-a contactat.
În discuţiile purtate cu administratorul căminului, celor cazaţi acolo li s-a spus că vor fi contactaţi de cineva pentru a fi mutaţi. „De atunci nu ne-a contactat nimeni, nu a vorbit nimeni cu noi. Eu ce pot să fac acum. Sunt studentă în ultimul an, nu pot să lipsesc de la ore”, ne-a mai declarat Mirela.
Pentru locul din cămin studenta plătea 160 de lei. O sumă complet diferită de ceea ce ar însemna o chirie pentru un apartament în oraş.
De cealaltă parte, oficialii Primăriei Timişoara declarau zilele trecute că „problema este rezolvată pentru toţi cei cazaţi acolo”. Viceprimarul Dan Diaconu a anunţat că tinerii vor fi mutaţi la internatul de la Colegiul Henri Coandă, iar primarul a afirmat că speră ca Oncologia să poată fi mutată acolo până la sfârşitul anului, pentru că după ce vor fi evacuaţi elevii şi studenţii trebuie să aibă loc lucrări de amenajare în incintă.
A. Strugariu
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!