În fața Prefecturii Timiș s-au strâns vineri seara aproximativ 50 de persoane, în principal oameni implicați în construcții, deținători de depozite, ori chiar echipe de muncitori.
Aceștia au venit cu pancarte pe care scria mesaje precum „Susținem Prima Casă” sau „Nu vrem să devenim șomeri!”.
La un moment dat, un om prezent la protest, în echipament de lucru, a scandat: „Noi susținem Prima Casă, dar Guvernul nu ne lasă”, mesaj preluat de întregul grup de protestatari pentru un scurt timp.
„Motivul protestului este doar pentru excluderea programului Prima Casă din cadrul legii dării în plată. Cu celelalte lucruri pe care le prevede legea nu avem nimic împotrivă. Doar să se excludă programul Prima Casă, să nu se schimbe nimic, să poată continua așa cum este. Este unul dintre cele mai bune programe, cu o rată de succes de peste 99 la sută. La 160.000 de credite luate prin Prima Casă sunt 40 de oameni care au întârzieri, conform statisticilor BNR. Băncile clar nu vor mai fi interesate să acorde credite pentru un avans de cinci la sută și să-și asume ei să recupereze bani de la stat. Vor fi afectate toate categoriile de oameni, de la cei care își doresc o casă până la cei care lucrează direct pe piața materialelor de construcții. Vor fi la nivel național undeva la 500.000 de oameni afectați, care se vor reangaja unii dintre ei și vor lua locul altor oameni”, a spus Cristinel Irinoiu, inițiatorul acțiunii de protest și deținătorul unui depozit de materiale de construcții.
Legea dării în plată, care a trecut de Senat, având inclus în ea și programul Prima Casă, stipulează faptul că, dacă cel care a luat creditul nu mai poate plăti respectivul imobil, atunci poate da casa băncii și nu mai este obligat la nicio plată către instituția bancară. Prevedere valabilă la imobilele în valoare de până la 150.000 de euro.
Prin urmare, băncile nu vor mai dori să dea bani pe programul Prima Casă, unde avansul este de cinci la sută, datorită riscurilor la care se supun.
Oamenii strânși în fața Prefecturii Timiș au cerut ca acest program să nu fie inclus în legea dării în plată pentru a nu dispărea, mai ales că reprezentanții BNR au atras atenția asupra posibilei dispariții a programului în această formulă a legii.
Cristinel Irinoiu spune că nu vor fi afectați doar cei care-și doresc o primă casă ori dezvoltatorii imobiliari sau proprietarii de depozite de materiale de construcții, ci mai mulți oameni care lucrează în domeniul construcțiilor ori în domenii conexe.
Senatorii au adoptat, luni, în unanimitate, proiectul legii dării în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul Prima casă să fie inclus în acest act normativ. Legea dării în plată se va aplica numai creditelor care la data acordării aveau o valoare de cel mult 150.000 de euro.
Reprezentanții BNR au arătat că programul guvernamental Prima Casă va dispărea pe viitor, dacă legea rămâne în forma votată. Conform reprezentanților Băncii Naționale a României, pe viitor, în mod evident, programul dispare, pentru că, dacă statul român a dat o garanţie şi o ia înapoi permiţând darea în plată în programul Prima Casă, evident nu mai poate avea loc acest program. În esență, toți cei care au fost creditați pentru imobile în valoare de până în 150.000 de euro, dar nu le mai pot plăti, pot încheia creditul prin returnarea imobilului.
Articole pe aceeași temă:
Se anunta protest la Timisoara! Ies in strada cei afectati de disparitia programului Prima Casa
Citiți principiile noastre de moderare aici!