Zeci de chiriași ANL care nu-și pot cumpăra apartamentele din blocurile neintabulate de primărie au ieșit, joi după-amiază, în fața imobilelor, cu toată familia: cu copii, cu animale de companie și fel de fel de bannere. Oamenii și-au scos bagajele în fața blocurilor și au anunțat primăria că pleacă în… Congo.
„Ne-am adunat pentru că nu mai credem în promisiunile primăriei, au trecut doi ani de când ni se spune că au început demersurile de intabulare, însă acestea nu au început nici acum. Suntem aduși în pragul exasperării, nu știm în ce alt mod am putea să mai convingem autoritățile că trebuie să aplice legea ANL. În mod cu totul simbolic, ne-am pregătit bagajele, să plecăm din țară, aceasta este singura șansă pe care o mai avem, singura posibilitate care ne rămâne, după ce autoritățile guvernamentale și locale efectiv ignoră ceea ce se întâmplă aici. Sunt familii cu copii, aici este viitorul țării și, cu toate acestea, suntem tratați ca ultimii oameni”, ne-a spus Radu Trifan, unul dintre organizatorii protestului-petrecere.
„Am primit termenul limită: Paștele Cailor”, „BMW X5 ANL Limited Edition”, „Ioachim Miloia dă în judecată Primăria Timișoara pentru defăimare”, „ANL Timișoara Bl. B8-B12 Aici Locuiește Sfântul Așteaptă”, „Cedez BMW pentru ANL”, „Până se rezolvă intabularea, iar expiră contractarea”, „Așteptăm intabularea ne apucă pensionarea”, „Bine ați venit la blocurile care nu există”, „Ne-am săturat să plătim pentru greșelile voastre”, „ANL 2009 Program guvernamental – ANL 2016 Tun imobiliar”, „ANL Nimeni nu-i mai presus de lege”, „Keep Calm și așteaptă intabularea”, „Vinovați că suntem tineri” – sunt doar o parte dintre mesajele transmise de chiriașii ANL de pe Ioachim Miloia, scrise fie pe bannere, fie pe tricouri sau pe bucăți de cearșafuri puse pe blocuri.
Blocurile B8-B12 au fost finalizate în 2009, atunci când tinerii le-au primit de la primărie. Până în 2014 chiriile au fost modice, dar atunci s-au împlinit cei cinci ani de când chiriașii puteau să și le cumpere. Nu s-a întâmplat asta, pentru că s-a descoperit că blocurile au fost ridicate fără autorizație de construcție. Însă Primăria Timișoara a mărit chiria, fără bază legală, acuză chiriașii.
„Blocurile au fost terminate și noi am intrat în ele în 2009, în 2014 au început să expire contractele de cinci ani și au fost două categorii: cei care au împlinit 35 de ani plătesc din 2014 chirii majorate, iar cei care au împlinit pe parcurs 35 de ani li s-au majorat pe parcurs chiriile. Cred că mai sunt unul sau doi care nu plătesc în prezent chirii majorate”, ne-a mai spus Trifan.
Înainte să împlinească 35 de ani oamenii au plătit cam 57 de lei, lunar, pentru un apartament cu două camere, așa cum spune legea, iar chiriile au fost crescute la 652 de lei, lunar, pentru un apartament cu două camere.
„Vrem să cumpărăm apartamentele, nu să plătim chirie. Vrem banii să nu-i mai pierdem, să nu-i mai aruncăm pe geam. Locuiesc aici din 2009, de când am primit apartamentele fără apă, fără curent, fără gaz. Luna trecută am plătit 500 de lei cheltuielile de întreținere plus 530 lei chiria, pentru o cameră de 44 de metri pătrați”, s-a plâns Sanela Nicolici.
Chiriașii intentează un proces colectiv
Așa cum Tion.ro a anunțat zilele trecute, chiriașii ANL pregătesc un proces colectiv, dorind să dea în judecată primăria. Unul dintre chiriași deja a făcut-o.
„Am dat în judecată primăria pentru că ni s-au majorat chiriile fără a ni se da posibilitatea să cumpărăm locuințele. Pe de altă parte, eu nu împlinisem 35 de ani când ni s-a majorat chiria. Consider că este foarte important că ni s-a încălcat un drept, acela de a ne putea achiziționa apartamentele. Acum chiar toată lumea a simțit că s-a săturat și avem impresia că e o bătaie de joc. Cerem să se intabuleze locuințele, pentru că este deja cazul și să se poată cumpăra. Retroactiv, să ni se dea banii pe chirie sau să fie cumva recuperați, ca un fel de avans la cumpărarea apartamentelor”, ne-a declarat Octavia Trușcă.
Chiriașii ANL plătesc 530 de lei, lunar, la primărie, chirie pentru un apartament cu o cameră și 652 de lei pentru un apartament cu două camere.
„Sunt singura care nu plătește chirie, pentru că i-am acționat în judecată. Pentru o cameră, chiria lunară este de 530 lei, iar pentru două camere, 652 lei. Înainte de majorare, era de 42 lei/ lună, o chirie modică… Ulterior, dacă doreai să-l cumperi, puteai să-l cumperi, iar dacă nu, atunci ți se majora chiria, ca să-și poată recupera ei investiția. Dar dacă nu ți se oferă posibilitatea să cumperi locuința, nu văd de ce s-ar majora chiria. Este un drept încălcat și ce ne surprinde și mai tare este că nicio autoritate nu se autosesizează, nicio instituție… nici DNA, nici prefectura”, a concluzionat Octavia Trușcă.
Vă reamintim, primarul Nicolae Robu ne-a declarat zilele trecute că problema intabulării locuințelor ANL ar trebui rezolvată în cel puțin două luni.
Povestea blocurilor neintabulate a ieșit la iveală acum câțiva ani. Practic, blocurile B8-B12, cinci la număr, au fost date în folosință pe vremea fostei administrații, în anul 2009, deși nu aveau autorizație de construire și nu au fost intabulate.
Viceprimarul Traian Stoia a început discuțiile cu reprezentanții Agenției Naționale de Locuințe încă din 2013, dar până acum nu s-a rezolvat nimic. Au apărut noi probleme în momentul în care s-a aflat că municipalitatea nu are contract cu o firmă de evaluare. Robu spune că abia acum vor ajunge la final procedurile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!