Încă de dimineaţă, angajaţii DGFP Timiş s-au întâlnit cu liderii de sindicat şi au decis continuarea protestelor, de data aceasta, pe termen nelimitat. Activitatea Finanţelor a fost complet blocată. Protestatarii s-au declarat nemulţumiţi de reducerile salariale drastice efectuate în sistem, unii dintre ei câştigând acum pe lună chiar şi 300 de lei. Proteste similare au avut loc în toată ţara, în timp ce, la Bucureşti, Ministerul Finanţelor părea a fi sub asediu, salariaţii cerând cu toţii acordarea unor stimulente financiare care le-au fost tăiate.
Toţi angajaţii de la Direcţia de Finanţe Timiş au rămas în grevă, iar joi nu s-a lucrat cu publicul. „Noi nu dorim să afectăm contribuabilii, dorim doar salarii decente. Ne pare rău că s-a ajuns aici”, ne-a declarat unul dintre angajaţii aflaţi în grevă. Din fericire, în această perioadă a lunii activitatea la Finanţe nu este atât de aglomerată. Afluxul de oameni este mai mare spre sfârşitul lunii, atunci când trebuie depuse o serie de declaraţii şi trebuie plătite diferite impozite şi taxe. Unii dintre contibuabilii afectaţi au înţeles doleanţele protestatarilor şi au acceptat situaţia. Alţii au fost mai puţin fericiţi de situaţia de la Finanţe, fiind supăraţi că nu-şi pot rezolva problemele. Deşi concret nimeni nu a recunoscut, angajaţii instituţiei au acuzat că li s-a blocat accesul la internet şi la serviciile de telefonie, special pentru a nu putea lua legătura cu colegii din alte judeţe sau de la Bucureşti. „Protestul va dura cât vor dura şi cele din ţară. Colegii şi-au întrerupt activitatea şi au ieşit în hol. Revendicările, bineînţeles, au rămas aceleaşi şi sunt legate de scăderea drastică a salariilor”, declara Virginia Duţu, purtătoarea de cuvânt a sindicatului de la Finanţe, înainte ca liderii de sindicat de la Bucureşti să ajungă la un numitor comun cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Parte din revendicarile celor de la Finante au fost acceptate
În cursul serii de joi, la Bucureşti a fost aprobată acordarea, pentru angajaţii din Finanţe, a stimulentelor pentru lunile august şi septembrie.
Iniţial, angajaţii de la Direcţia de Finanţe Timiş hotărâseră să rămână peste noapte în sediu, pentru a protesta în continuare. Ca urmare a anunţului făcut de liderii sindicali la Bucureşti, aceştia au început să părăsească sediul din Piaţa 700. Tot pentru vineri dimineaţa, în solidaritate cu toate structurile bugetare, în cazul în care ar fi existat dorinţă şi din partea angajaţilor din afara Finanţelor, a existat ideea organizării unui marş pe străzile Timişoarei. Rămâne de stabilit dacă acesta va mai avea loc. În principiu, vineri se va lucra cu publicul.
„Împreună cu colegii mei ne vom prezenta la lucru la ora 8, conform programului normal de lucru. În funcţie de aprobarea revendicărilor şi de deciziile luate împreună de oameni va fi reluat lucrul cu publicul”, ne-a declarat Aida Voştinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Finanţe Timiş.
Protestul de la Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a încheiat joi seara, angajaţii mizând pe promisiunea că vor fi deblocate stimulentele pe lunile august şi septembrie dacă şi ei vor relua lucrul de vineri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!