Sub sloganul „Eu nu sunt Cârpaci! Tu eşti timişorean?”, Corneliu N. Vaida, un timişorean implicat în diverse acţiuni civice în ultimii ani, a iniţiat luni un protest – virtual deocamdată – împotriva abuzurilor şi a „terorismului imobiliar”. Peste 700 de oameni i s-au alăturat deja până marţi, iar numărul este în creştere.
Vaida i-a scris marţi şi primarului Nicolae Robu, căruia i-a cerut răspunsuri şi explicaţii publice în numele sutelor de timişoreni care s-au alăturat acţiunii pe care a pornit-o. El a precizat că nu manifestările de stradă reprezintă scopul demersului său, ci aplicarea legii, indiferent de etnia cetăţeanului culpabil, şi protejarea cetăţeanului de bună-credinţă.
„Acest protest virtual, prin care vi se solicită imperios o atitudine fermă faţă de abuzurile de natură penală comise în decursul anilor de către clanul Cârpaci, este o formă de dialog paşnic între cetăţenii nemultumiţi, administraţia locală şi organele de aplicare a legii. Tulburarea de posesie, vandalismul, distrugerea, ameninţările, ultrajul sunt doar câteva din încadrările faptelor celor incriminaţi (…) Vă rog să ieşiti public şi să explicaţi cetăţenilor Timişoarei ce măsuri s-au luat în acest sens până acum, ce măsuri preventorii se vor lua ca pe viitor asemenea acte să nu mai tulbure viaţa cetăţenilor oneşti. De asemenea, dorim să aflăm ce diligenţe aţi depus pe lângă organele de drept, pentru a avea soluţionări cât mai urgente la sesizările depuse”, i-a scris Vaida lui Robu.
El a repus pe tapet şi deja celebrul caz al Casei Mulhe, vila florarului Wilhelm Muhle de pe bulevardul Mihai Viteazu, o clădire monument Timişoarei care se distruge pe zi ce trece după ce proprietarii au efectuat lucrări neautorizate acolo, potrivit autorităţilor locale.
„Vă reamintesc – ca exemplu – ca la peste 2 ani de la manifestaţiile pentru reabilitarea Casei Muhle, când primăria a făcut o sesizare penală organelor în drept, nici până acum nu am aflat care este stadiul anchetei! Sper că dvs. sunteţi cel puţin la fel de interesat ca şi mine de aceasta”, i-a mai amintit Corneliu Vaida, care se semnează ca fiind un „cetăţean contribuabil”, primarului Nicolae Robu.
UPDATE. Primarul Nicolae Robu spune că oricine este liber să protesteze, pe propria-i răspundere
„Este dreptul oricui, într-o societate liberă, să protesteze împotriva a ceea ce vrea. Este dreptul inițiatorului să folosească aceste sintagme, asumându-și răspunderea vizavi de poziția pe care o poate avea față de acest lucru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cu care eu am avut anumite coliziuni în trecut”, afirmă edilul.
Dincolo de imaginea Instituţiei Primăriei, Robu se declară nemulţumit de faptul că cei care au pornit această luptă induc ideea că abuzurile la care se face referire şi retrocedările dubioase au avut loc în timpul actualei administraţii, de când este el primar. Oricum, primarul crede că astfel de probleme se pot rezolva numai în instanţă.
„Nu este corect, din partea multora care sunt deranjați de situația din Timișoara, să fie neglijenți în exprimare și să lase posibilitatea de a se înțelege că acele acaparări de clădiri s-au produs acum, în ultimii ani. Este nedrept și este profund incorect. În România, în multe locuri pe unde am fost, am putut constata că modul în care s-a făcut cunoscută situația din Timișoara i-a determinat pe cetățenii care habar n-aveau de fapt ce este în Timișoara să deducă faptul că acum s-au întâmplat aceste lucrări. De când sunt eu primar, nicio clădire nu a ajuns pe mâna vreunui individ din categoria respectivă sau pe mâna vreunui clan. Dimpotrivă, în urma demersurilor pe care le-am făcut în instanță, am reușit să readucem în patrimoniul municipalității trei clădiri foarte importante. Problemele se pot rezolva numai în instanță. Într-un stat de drept, nu în stradă se rezolvă problemele de tipul acesta, dar dreptul de a protesta îl are oricine”, a conchis Robu.
Alte articole pe aceeași temă:
Eu nu sunt Carpaci – protest impotriva terorismului imobiliar la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!