Unul dintre cele mai vizibile proteste timişorene din ultima perioadă, cel derulat de studenţii care cereau obţinerea a 25 de procente din voturile pentru alegerea rectorilor, acordate studenţilor, a eşuat. În urma întâlnirii dintre reprezentanţii protestatarilor şi cei ai studenţilor nu s-a ajuns la niciun acord. Aceasta deşii tinerii propuseseră un nou cadrul legislativ care să reformeze învăţământul.
„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă public dezamăgirea cu privire la modul superficial în care reprezentanții ministerului au tratat solicitările studenților de a le reacorda procentul de 25% din totalitatea electoratului în alegerea rectorului”, au anunţat cei de la ANOSR, organizaţie naţională din care face parte şi Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest, principalul organizator al protestelor de la Timişoara.
Cu toate că acțiunile de protest s-au oprit la începutul acestei săptămâni, studenții sunt pregătiți să se întoarcă oricând în amfiteatre și să deruleze și alte acțiuni de protest, și mai consistente, în cazul în care se observă că propunerile lor pentru reforma sistemului educațional românesc nu se concretizează, au mai anunţat cei de la OSUT.
Săptămâna trecută reprezentanții ANOSR și cei ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice s-au întâlnit, studenţii prezentând un nou proiect legislativ prin care se dorește o reformă a sistemului educațional, pentru care nu a fost oferită nicio garanție că va fi implementat la finele anului, așa cum și-au asumat cei de la minister.
Studenții își vor concentra atenția înspre crearea unei viziuni cu propuneri concrete pentru reforma sistemului educațional, propuneri menite să respecte drepturile studenților și să crească nivelul calitativ al sistemului educațional românesc.
ANOSR anunță derularea unei serii de dezbateri în cadrul cărora vor fi invitați să participe toți membrii comunităților universitare în vederea găsirii unor soluții fezabile pentru viitorul educației din România, iar concluziile vor fi trimise ministerului pentru a fi implementate prin noul proiect de lege.
„Cu toate că acțiunile noastre au avut o amploare însemnată, reprezentanții ministerului educației au decis să ignore studenții din nou. Suntem pregătiți oricând să derulăm acțiuni de protest mult mai puternice, în cazul în care nu ne sunt luate în considerare solicitările cu privire la noua lege a educației. Suntem profund dezamăgiți încă o dată de modul în care se spală pe mâni reprezentanții ministerului cu privire la problemele studenților, dar cu toate astea nu ne vom lăsa bătuți și vom continua acțiunile cu o serie de dezbateri împreună cu ceilalți membri ai comunității universitare și vom reveni cu niște propuneri concrete pentru noul proiect de lege a educației”, a anunţat Cristi Popescu, președinte ANOSR.
Articole pe aceeași temă:
Studentii timisoreni protesteaza in fata Palatului Administrativ
Studentii de la OSUT continua protestul, in autobuz, dupa inca o noapte petrecuta in amfiteatru
Protestul din amfiteatru continua la Universitatea de Vest Timisoara
Studentii protestatari din Timisoara si-au promovat doleantele cu… autobuzul
Citiți principiile noastre de moderare aici!