Zero deșeuri în Timiș, asta își propun cei de la Ecostuff prin concursul Școala Zero Waste, care vin cu o abordare nouă. Prin stimularea elevilor cu premii aceștia speră că spiritul ecologist al elevilor se va molipsi și la părinți.
„De trei ani organizăm Let s do it și mergem în aceleași locuri și găsim aceeași mizerie. Încercăm să ne concentrăm pe partea educațională, să tăiem răul de la rădăcină. De copiii învață de mici să aibă respect față de natură, eu zic că mai avem o șansă. Vrem să facem concursul ăsta ca să-i implicăm. Prin intermediul lor vrem să ajungem cu partea de implicație la părinți. Dacă vine copilul și îi zice tatălui nu arunca doza aia că vreau să câștig premiul x, atunci am făcut un pas. Ce urmărim? Educarea copiilor înspre a avea un mai mare respect față de mediu și a contribui prin colectarea selectivă. Vrem să facem Timișul cel mai curat județ din țară”, spune Radu Rusu, reprezentant al Ecostuff.
Deși Retim a distribuit în întreg orașul pubele de colectare selectivă de acum trei ani, doar un sfert din deșeuri sunt valorificate în prezent.
„Se colectează, dar nu în măsura în care ne-am dori. Probabil că n-am reuși nici noi să intuim toate posibilitățile care să ne conducă spre o colectare cât mai corectă. Anul trecut am colectat selectiv 11000 de tone deșeuri. Din acestea am putut să valorificăm aproximativ 25%, ceea ce este foarte puțin. Încercăm să inversăm aceste procente și să valorificăm 75%. Trebuie să ne mobilizăm și să încercăm să schimbăm ceva”, a declarat purtătorul de cuvânt al Retim, Livian Hotico.
În concurs s-au înscris 6326 de elevi, de la 24 de școli din 18 localități din Timișoara și din județ. În fiecare dintre unitățile școlare participante la concurs va fi amenajată o zonă zero waste, unde vor fi colectate deșeurile aduse de elevi. Cei care colectează cea mai mare cantitate în intervalul 15 aprilie – 31 mai vor fi răsplătiți cu o serie de premii.
„O dată pe săptămână copiii vor aduce acasă carton, hârtie, plastic la școală. Se vor cântări cantitățile, iar profesorul transmite către profesorul coordonator. Premiile sunt: trofeul de școala zero waste, școlii care a adunat cea mai mare cantitate de deșeuri pe cap de elev. Premiul oferit de Continental, o tablă interactivă va ajunge la clasa din școala la care a câștigat trofeul, merge la cea mai harnică clasă din școala respectivă. Le fel se întâmplă și cu premiul doi, calculator sau laptop plus imprimantă funcțională, premiul trei un videoproiector. Pentru elevi premiul întâi este un calculator premiul doi o bicicletă, premiul trei un aparat de fotografiat. Vor mai fi 570 de premii speciale, mici ca și valoare. Sunt 6000 de elevi și încercăm să-i recompensăm pe cât mai mulți”, explică Radu Rusu, organizatorul concursului.
În fiecare săptămână organizatorii concursului se vor deplasa la școlile care selectează cea mai mică cantitate de deșeuri pentru a îi învăța cum să colecteze selectiv. Informații suplimentare se găsesc la adresa http://ecostuff.ro/.
Citiți principiile noastre de moderare aici!