La Consiliul Județean Timiș a fost lansat, miercuri, proiectul de sprijin pentru pregătirea documentației aferente proiectului „Gestionarea eficientă a deşeurilor în Depozitul de deşeuri nepericuloase din comuna Ghizela în vederea accelerării tranziţiei spre economia circulară”.
Instituția va beneficia de acest proiect și prin intermediul ei toți cetățenii județului Timiș vor fi deserviți de infrastructura nou creată în cadrul proiectului, deoarece în prezent facilitățile necesare fie nu sunt disponibile, fie necesită investiții de modernizare, astfel încât să facă față volumului de deșeuri ce trebuie procesate.
„Am depus o cerere de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 pentru proiectul „Gestionarea eficientă a deşeurilor în Depozitul de deşeuri nepericuloase din comuna Ghizela în vederea accelerării tranziţiei spre economia circulară” prin care se realizează studiul de fezabilitate, studiul compoziției deșeurilor. Mai depunem o cerere pe POTT pentru finanțarea proiectului tehnic, a construcției stației de sortare, stație de sortare Ghizela, stație de tratare mecanică Ghizela, stație de compostare Ghizela și stație de colectare-transport în valoare de 45 milioane de euro”, a spus Cristina Iuliana Bot, consilier superior în cadrul CJT, manager de proiect.
Potrivit vicepreședintelui CJT Cristian Moș, care e și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș, sortarea nu funcționează așa cum ar trebui, în clipa de față, la nivelul județului Timiș.
„Și de aceea urmează campania agresivă, inclusiv din partea operatorilor, pe partea de sortare, urmează o campanie în care vom conștientiza cetățenii că în caz că nu sortează cum trebuie vor fi suprataxați sau va urma o campanie în care deșeurile, pentru că în clipa de față recunoaștem, în multe cazuri, în pubela neagră găsim deșeuri periculoase, cutii de vopsea, acele deșeuri vor rămâne pe loc. Mie îmi este clar că dacă în clipa de față nu conștientizăm că trebuie să ne ocupăm de sortarea deșeurilor, vom ajunge să plătim foarte mult. De ce? Pentru că dacă eu acasă nu sortez cum trebuie și pun deșeul în pubela neagră, cineva va trebui să intervină să sorteze cât de mult se poate din acel deșeu. Doi: dacă deșeul nu este sortat cum trebuie sau este contaminat ar putea să ajungă pe celulă, popular vorbind, să îl îngropăm, ceea ce în final va ridica enorm costul deșeului, costul de depozitare pe celulă”, a explicat Cristian Moș.
Președintele ADID Timiș a mai spus că mulți dintre cetățeni nu înțeleg că după ce deșeul pleacă spre Ghizela, e un sistem întreg: operator care colectează, stațiile de sortare sau stația de transfer care preia și sortează sau transferă deșeul respectiv și stația de deponeu de la Ghizela, unde ajunge tot deșeul menajer din județul Timiș, pentru că acolo se sortează și se poate sorta și se depune pe celulă.
„Tot deșeul din cadrul județului este gestionat în interiorul județului. Ceea ce vrem noi să facem cu acest proiect este să retehnologizăm tot ce înseamnă Ghizela, să mergem înspre o direcție în care nu mai depunem atât de mult deșeu pe celulă. Ceea ce ne cere Uniunea Europeană. Nu mai putem, chiar dacă am închis gropile destinate deșeurilor, noi trebuie să nu mai depunem pe celulă. Din cauza mirosurilor de la Ghizela, primim foarte multe plângeri. Am discutat cu operatorul, au fost deja echipe din ADID și urmează să monitorizeze ce se întâmplă acolo, am primit rapoarte lunare, am trimis aceste rapoarte Retim-ului și vom monitoriza în așa fel încât să acopere cum trebuie în așa fel încât să nu ajungă acolo păsări sau câini, am sesizat inclusiv Garda de Mediu. Eu sunt împotriva expresiei să aruncăm gunoiul sub preș, am zis hai să vedem unde e, să curățăm. Dacă nu arătăm care sunt problemele, nu le vom rezolva”, a mai precizat Cristian Moș.
Potrivit acestuia, o celulă la Ghizela trebuie să se închidă, să se facă recepția de către operator, dar CJT nu are treabă în această recepție.
„Noi vom începe licitația pentru o nouă celulă, având în vedere că în viitor se va acoperi și celula actuală, vom începe să pregătim licitația. Cantitățile de deșeuri sunt mai mari, asta o recunoaște toată lumea, decât în momentul în care s-a făcut proiectul (n.r. – deponeului de la Ghizela) pentru că populația a crescut, cetățenii generează mai multe deșeuri. Cheia pentru a reuși să generăm mai puțin deșeu e comunicarea și educarea copiilor”, a fost de părere Moș.
Acesta a vorbit și despre pubela maro în care se va introduce tot ce înseamnă biodegradabil.
„Voiam să o introducem de anul acesta, însă s-au modificat legislativ anumite puncte care nu ne mai lasă. Am întrebat dacă putem să o implementăm ca proiect pilot, răspunsul a fost negativ. Discutăm cu operatorul să facem teste pe anumite localități. În pubela neagră rămâne doar ceea ce nu este biodegradabil. Aici pot să dau un exemplu simplu: pamperșii. În străinătate, tot ce e în pubela neagră se transformă în energie. Ne uităm și în această direcție. Resturi de legume-fructe -în pubela maro”, a mai detaliat Cristian Moș.
Trimite articolul
XSuntem o tara de cretini irecuperabili, care pur si simplu refuza sa se civilizeze de buna voie.
Am inclusiv vecini carora le este pur si simplu lene sa turteasca un flacon cand il arunca in pubela galbena, astfel ca, deseori, pubela aceea se umple din 10-15 pet-uri. Poti sa le spui, poti sa le desenezi, romanii sunt niste salbatici si vor ramane asa pana vor fi arsi la buzunare. Trebuie amendate masiv asociatiile de locatari pana vor fi prinsi nesimtitii si dati in judecata de catre asociatiile carora le aduc prejudiciu, iar mai departe, Politia ar trebui sa le aplice amenzi mari, iar Instanta sa le aplice. Sa le puna popriri pe venituri pana la plata amenzilor, sa le confiste bunurile daca nesimtitii sunt si puturosi si nu lucreaza si asa mai departe.
Este strigator la cer cum in 2023 suntem atat de idioti si de salbatici si cum refuzam pur si simplu sa intram in rand cu civilizatia. Da, stiu ca generalizez pentru ca degeaba suntem unii care incercam sa procedam corect, daca atunci cand ii vedem pe nenorocitii din jurul nostru ca fac cum ii taie capul, inchide ochii si nu luam atitudine.
Orasul asta e murdar, jegos si infect. O mare parte din vina o au reprezentantii Primariei, pentru ca sunt neputinciosi, incompetenti si nepasatori. Totusi, cea mai mare vina o avem noi, cetatenii.
Vrem o tara ca afara, dar avem metehne turco-siriene
-
turco-siriene? adica facem baie des?🤪 n-as prea crede, vezi si tu consumul de sapun per capita, cel mai mare in turcia. in siria probabil acum e mai complicata situatia, dar poti sa cauti despre ultra-renumitul sapun de alep. sau daca te intere’ locüri publice, vezi cum arăta Damascu’ pana sa inceapa haosu’. Cred ca vrei sa spui ceva tzari prin asia totusi unde inca se arunca totul in strada. Sau poate vrei sa spui ceva despre mafia gunoaielor din italia? sau despre turcia, da, dar in legatura cu “civilizatii” din oiropa care le trimit la reciclare toate mizeriile. de ex cei cu PET-ul din “civilizatul” uk. Cat despre ce ne trimit noua “civilizatii” oiropeni pe post de haine second(in acte) de ex sau mai stiu eu ce produse asa zis reciclabile… as zice ca mai necivilizat e cel ce arunca gunoaiele in cürtea altuia decat cel ce le arunca in cürtea proprie; pentru asta poti si sa vezi cum se comporta turistii oiropeni cei “civilizati” cand pleaca de acasa. Avem noi bubele noastre, dar hai sa nu exageram, si sa avem grija la mai multe aspecte daca ne comparam cu altii. Mai bine nu ne comparam cu altii, ci noi de azi cu noi de ieri, ce zici?
-
Sau sa dezmembreze/plieze o cutie de carton. Multi aduc orice langa pubele/containere.
-
De acord inmare parte,cei corecti macar sa bata obrazul celorlalti care nu prea au la capitolul asta si chiar si in general.
Mulți timișeni arunca deșeurile pe marginea drumului. Eu as fi mulțumit sa se arunce la pubele măcar. De selectiv nici nu îndrăznesc sa visez.
N-au educatie si nici nu vor. Au naravurile si obiceiurile din comunitatile din care provin.
Rezolvi usor problema interzicand sticlele de plastic si tot plasticul inutil. NU mai dati vina pe oameni, au alte probleme. Oricum nu se recicleaza. Sa ne arate ce reusesc ei sa recicleze.
Lumea arunca deseuri periculoase (cutii vopsele de ex) in pubela neagra pt ca n-are unde sa le arunce.
De ce nu oferiti posibilitatea de colectare pt orice ?
Atat de moftangii sunteti – doar aia colectam, dar nu si aia, dar nici aia nu … de te doare mintea.
Am avut de aruncat sticla de geam – m-am dus la Retim pe Imbrioaiei sa arunc civilizat – nu, ca e sticla industriala si noi doar sticla alimentara.
Am avut cutii de vopsele – nu se primesc, m-am dus la magazinul (mare) de unde le-am luat – nu, ca noi nu colectam.
Polistiren nu, aia nu, pai ce sa faca omul ?
In sfarsit saptamana trecuta parca a avut initiativa primaria Dumbravita si a platit o firma de colectare deseuri periculoase sa aseze pt un weekend niste recipiente de colectare. A fost ca o gura de aer, m-am scapat de toate cutiile de vopsele. Sper sa devina periodica colectarea. Firma de colectare exista, dar e in Calea Sagului, un om din Dumbravita sa mearga pana in Sagului si inapoi ca sa arunce niste cutiii, la ore de trafic mare, foarte nefezabil.
Revin la pubela maro: la Arad exista deja imlementat de cateva luni colectarea deseurilor bio. E foarte bine !!! pt ca in tomberonul negru e foarte mult material bio.
De ce a ajuns iar Timisoara inapoia Aradului ? Voi vorbiti acum de atragerea fondurilor pt proiectul asta, studii de fezabilitate, etc.
Deci o sa mai treaca timp mult pana o sa pot arunca tot materialul bio la locul lui, cum e normal. Multa lume abia asteapta – imi place sa cred – sa faca ceea ce simte ca e normal – doar ca voi nu le oferiti posibilitatea.
Doar cand oferiti posbilitatea de colectare usoara la orice material se gaseste pe piata (chiar si contra cost, dar nu sa mergi 3h dus intors sa arunci ceva), doar atunci v-ati facut treaba.