În anul 1991 a fost înfiinţat Institutul de Studii şi Educaţie Permanentă Timişoara, sau mai cunoscut ISEPT-ul. Trei ani mai târziu apare Uniunea „Fundaţia Augusta Timişoara”, iar în 1995 se constituie Asociaţia „Institutului de Studii şi Educaţiei Permanentă Tibiscus”. În 1999 ISEPT-ul îşi schimbă denumirea şi devine Asociaţia „Universitatea Tibiscus” Timişoara, iar prin sentinţa civilă nr. 466 din 28.06.1999, Anca Augusta este numită preşedinta Asociaţiei. În anul 2002 Universitatea Tibiscus este acredită, iar patrimoniul a fost transferat, ca o condiţie de acreditare, de la Uniunea Fundaţia Augusta la Universitatea Tibiscus, iar director general al Univesităţii este tot Anca Augusta. La un an după acreditare se aproba în Senat “Carta Universitaţii”, fiind corelată cu statutul fondatorilor. Din 2005 se constituie un grup de presiune care modifică ilegal Carta Universităţii, fiind eliminate toate paragrafele care se referă la fondatori, prevăzâdu-se articole în interesul „grupului de presiune”. „Grupul este format din profesorii Cornel Hărănguş, rectorul Universitaţii, Crăciun Sabău, Dan Lacrămă, Adrian Cojocariu şi Lucian Luca. De trei ani, am putea spune, şedinţele de Senat se desfăşoară într-o adevărată tensiune, denigrându-se membrii fondatori”, apreciază, Anca Augusta, preşedinta Universitaţăţii. Anul trecut au fost organizate alegeri universitare, dar potrivit legii, un rector nu poate avea decât două mandate. Cornel Haranguş s-a autoimpus ca rector, pentru a treia oară, împotriva legii şi a Cartei universitare, a mai arătat Anca Augusta. În acest an, grupul abuziv din Senat a trecut la acţiuni abuzive şi ilegale, împotriva fondatorilor şi a cadrelor didactice care fac parte din rândul fondatorilor, ba chiar ajungându-se la ameninţări cu desfacerea contractului de muncă, sigilarea birourilor fondatorilor, neaprobarea de fonduri pentru dezvoltare facultăţilor care se opun grupului de presiune şi, nu în ultimul rând, „pensionarea abuzivă” a fondatoarei Anca Augusta. În prezent se derulează procese în instanţă pentru ca situaţia de la Universitate să reintre în legalitate. „indiferent care va fi situaţia, chiar dacă vom ajunge la cea mai extremă măsura, şi anume aceea de a dizolva Universitatea, studenţii noştri nu vor avea de suferit, iar aceste neînţelegeri la nivel de conducere nu le va periclita activitatea de pregătire”, subliniază, Aurel Augusta, membru fondator.
Este regretabil faptul că, deşi susţinem cu tărie că Timişoara este un mare centru universitar unde cei care pleacă de pe băncile facultăţilor de stat sau particulare sunt foarte bine pregătiţi, dascăli cu pregătire, care ar trebui să fie un exemplu pentru cei pe care îi pregătesc, dau dovadă de exact contrariul celor predate în faţa studenţilor…
Puci la Universitatea Tibiscus din Timişoara
Scandal în mediul universitar, după ce Anca Augusta a fost "exmatriculată" de la Tibiscus. Surprinzător, fondatoarea universităţii timişorene, una dintre primele unităţi particulare de învăţământ superior din vestul ţării, a fost trimisă obligat forţat în pensie, fiindu-i sigilat biroul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!