După centralizarea datelor primite de la 2889 de secţii de votare cuprinse în eşantionul reprezentativ extras din cele 18.242 de secţii organizate pe teritoriul României, Biroul Electoral Central a anunţat că până la ora 23, cea la care s-au închis urnele de vot în cadrul referendumului naţional, şi-au exprimat opţiunea 45,92% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Estimarea BEC are o marjă de eroare de plus/minus 3%. Deci, în aceste condiţii, referendumul se consideră invalidat, iar preşedintele Traian Băsescu scapă pentru a doua oară de o demitere prin vot popular. Chiar dacă ar putea apărea anumite modificări, datele oficiale prezentate imediat după închiderea urnelor nu au diferit prea mult de cele finale, obţinute după numărarea tuturor voturilor.
Conform ultimelor estimări oficiale în mediul urban au votat la nivel naţional 41,76% dintre alegători, iar în cel urban 51,61%. Un număr de 22 de judeţe au avut prezenţă la vot mai mare de media naţională. „Campioane” au fost Oltul, cu 74,71%, Mehedinţi, cu 70,46%, Teleorman, cu 70,16%. Şi codaşele au mai recuperat câte ceva din procentele de la estimările precedente. Harghita a rămas pe ultimul loc, cu 11,56%, urmată de Covasna, cu 20,60%, respectiv Satu Mare, cu 28,23%.
Timişul nu a reuşit nici la acest scrutin să depăşească media naţională. Numărarea votanţilor s-a oprit la 35,06%, adică la doar şase locuri de ultimul. Orăşenii din cel mai vestic judeţ românesc au votat în proporţie de 33,59%, adică locul cinci de la coadă, iar cei din mediul rural în proporţie de 37,60%, ceva mai sus în clasament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!