În Timişoara au fost stabilite locurile unde vor funcţiona punctele de prim-ajutor, iar acestea au fost deschise încă de luni, 6 iulie: Oficiul Poştal nr 1 (Poşta Mare), Opera Naţională Română, Piaţa 700, Piaţa Iosefin, iar în Lugoj în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor de pe strada N. Bălcescu nr.1. În intervalul orar 11-18, de luni şi până vineri, în aceste locuri va fi asigurată asistenţa medicală şi apă potabilă, vor fi prezenţi medici ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş şi voluntari instruiţi de organizaţia Crucea Roşie, pot fi făcute recomandări şi vor fi accesibile pliante cu informaţii medicale. Punctele sunt semnalizate vizibil.
“Aceste puncte nu substituie asistenţa medicală de specialitate şi nici interacţiunea cu medicul de familie sau cel currant”, spune Dana Şpac, purtător de cuvânt al DSP Timiş.
Activarea amplasamentelor de prim –ajutor este punctul principal al unui protocol agreat de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Timiş, Primăria Timişoara şi filiala Timiş Crucea Roşie.
Medicii vă recomandă să evitaţi ieșirile din casă la orele amiezii, să vă hidrataţi, să vă protejaţi corpul, ochii şi capul, să purtaţi îmbrăcăminte uşoară şi în culori deschise și să vă rezolvaţi toate obligaţiile în perioada dimineţii. Purtaţi pălării şi tot ce vă poate proteja de soare. De asemenea, nu uitaţi să vă hidrataţi, dar și să evitați alcoolul şi cafeaua în această perioadă. Totodată, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr, deoarece acestea sunt diuretice.
E bine să se consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, dar cea mai importantă regulă este consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Apa ideală de consum zilnic ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu şi magneziu, dar săracă în sodiu, cloruri şi sulfaţi. Este contraindicat consumul regulat de apa minerală carbogazoasă cu conţinut ridicat de sodiu pentru toate persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă pentru persoanele care suferă de boli ale rinichilor.
Cei care suferă de diferite afecţiuni trebuie să îşi continue tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Adrian Panduru
Citiți principiile noastre de moderare aici!