Practic, reprezentanții instituției de pe C.D. Loga au vrut să angajeze între 30 și maximum 250 de persoane private de libertate, inclusiv cei care ajută la întărirea efectivului de pază, dacă este cazul, forță de muncă necalificată.
Deținuții de pe Popa Șapcă vor fi folosiți la diverse munci prin oraș: vor lucra când va fi nevoie de ei la amenajarea spațiilor publice, a terenurilor degradate din intravilanul și extravilanul orașului, la căile de acces și drumurile publice care nu fac obiectul altor contracte încheiate de municipalitate, la albiile majore ale canalelor Bega, Behela și Subuleasa, la liziera Pădurii Verzi și la Grădina Zoologică, la perdeaua forestieră de protecție și plantația de salcie energetică a primăriei, în incintele instituțiilor publice și ale unităților de învățământ și anexele acestora, în cimitirele primăriei, cu excepția celor date în concesiune, dar și în spitalele primăriei.
Totodată, pușcăriașii vor fi obligați, conform contractului, „să participe la munci generate de situații urgente, generate de prăbușirea de construcții aparținând municipalității/ clădiri avariate pentru care se impune luarea unor măsuri de igienizare și ecologizare” și „ să participe la alte amplasamente, în situații justificate, la solicitările unor compartimente de specializare ale primăriei”.
Ce vor face mai exact deținuții? Acțiuni de igienizare și ecologizare, întreținere și igienizare curți, terenuri, spații cu funcțiuni de recreere aparținând instituțiilor publice, igienizare interiorului Pădurii Verzi și Grădinii Zoologice, curățarea și întreținerea albiei majoră a canalului Bega, decaparea surplusului de pământ aflat peste bordura carosabilului și aducerea terenului la cotă, deszăpezire în caz de necesitate, justificată de căderi masive de zăpadă, efectuarea altor munci necalificate, în funcție de solicitări.
Reprezentanții instituției de pe C.D. Loga au semnat, la jumătatea lunii martie, un nou contract cu Penitenciarul „Timișoara”, valabil din 21 martie și până în 31 decembrie 2016, cu o valoare totală de 1,68 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Practic, un deținut primește 9,6 lei/oră pentru munca prestată. Dacă se lucrează în weekend sau de sărbătorile legale, fiecare pușcăriaș va fi plătit cu 50% în plus. Programul de lucru este de opt ore pe zi, între 7 și 15.30, cu 30 de minute pauză de masă. Contractul poate fi prelungit cu acordul părților, cu încă un an calendaristic.
Anul trecut, un pușcăriaș era plătit cu 8,9 lei/oră la un program de opt ore pe zi, valoarea contractului încheiat pe perioada 5 mai – 31 decembrie 2015 fiind de 1 milion de lei, cu TVA inclus.
Articole pe aceeași temă:
Puscariasii, la munci de peste 200.000 de euro pentru Primaria Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!