Prin această axă de finanțare, se finanțează proiectele care aduc o economie energetică de minimum 40%, în cazul blocurilor cu până la patru etaje, sau de minimum 60%, pentru cele mai înalte. Se finanțează, de exemplu, lucrările de reabilitare termică a fațadelor.
„Poți izola pereții exteriori și poți înlocui ferestrele cu unele eficiente din punct de vedere energetic. Poți inclusiv să îți închizi balconul cu tâmplărie termoizolantă. Și, totul, cu zero costuri pentru tine! Până în ianuarie, așteptăm proiecte”, precizează cei de la ADR Vest.
Condiții, obligații și perioada de depunere
Finanțările trebuie obținute de primăriile de municipii reședință de județ, municipii și orașe din Regiunea Vest, inclusiv cele aferente ITI Valea Jiului. Per total, sunt eligibile pentru finanțări:
- Reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
- Îmbunătățirea/modernizarea sistemelor tehnice ale clădirii: sisteme de ventilare, reabilitarea/modernizarea/instalarea instalației de distribuție centralizată a agentului termic, reabilitarea/modernizarea instalațiilor de iluminat, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate – pentru părțile comune, senzori de mișcare, sisteme centralizate de încălzire, etc;
- Achiziționarea și instalarea surselor regenerabile de producere de energie, concepute și dimensionate pentru părțile comune ale clădirii, integrate cu alte tipuri de acțiuni și în procent limitat;
- Alte intervenții aferente măsurilor conexe care contribuie la implementarea proiectului, în procent limitat.
Câteva obligații ar fi că blocul trebuie să aibă asociație de proprietari, iar între aceasta și primărie trebuie să existe contract de mandat. Proiectele se pot depune doar în faza de proiect tehnic (PT) cu autorizație de construire (AC), dar trebuie să se regăsească și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Blocurile trebuie să fi fost construite înainte de anul 2001 și să aibă cel puțin două etaje.
Valoarea minimă a proiectului trebuie să fie de 200.000 de euro, iar finanțările pot ajunge până la 5 milioane de euro în cazul municipiilor reședință de județ, 2,5 milioane de euro pentru municipii și 1,5 milioane de euro pentru orașe. Primăriile trebuie să asigure o cofinanțare de 2% din valoarea proiectului. Perioada de depunere este 26 aprilie 2024 – 25 ianuarie 2025.
Mai multe detalii despre această axă de finanțare găsiți AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!