La Timișoara, din ce în ce mai mulți locuitori ai urbei conștientizează această nevoie de sânge și se duc să doneze. Singuri sau cu prietenii, fără să facă bravadă. Donează sânge și cele șapte bonuri pe care le primesc în schimb de multe ori le donează mai departe altor cauze… Cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde. În medie, este nevoie de 500.000 de unități anual, în Romania. Nu mai puțin de 60 la sută din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieţii, cu toate că doar doi la sută din populație donează sânge…
La Timișoara se donează sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, dar au loc campanii de donare și în biserică, la birou, la facultate etc. Este nevoie de sânge oricând. Cel mai mult scade stocul în perioada sărbătorilor și a zilelor libere și în perioada verii, când oamenii sunt în concediu. Dacă donați sânge puteți face diferența între o viață salvată și un pacient care așteaptă sângele care îi poate oferi șansa la viață…
În mod normal, numărul de donatori la centrul de transfuzii din urbea de pe Bega este de 60-70 pe zi, dar cu recoltările de pe teren se ajunge la o sută de donatori pe zi. De altfel, echipele Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara sunt tot timpul pe teren, în diferite medii, unde organizează caravane mobile pentru a recolta sânge.
Avantajele de a dona sânge? De la mulțumirea spirituală, care nu se poate descrie și pe care mulți o țin „închisă” în ei, la alte chestiuni. Spre exemplu, știați că în situația ipotetică în care un donator de sânge va deveni victima unui accident, reacția organismului va fi alta față de o victimă obișnuită? Organismul donatorului va reface cantitatea de sânge pierdut mai repede, reacție ce îi va ajuta pe medici la tratarea pacientului donator.
S-a demonstrat clinic că recoltările de sânge la intervalele stabilite de medici au și efecte benefice asupra organismului uman. În plus, în urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte. În primul rând, după donare, sângele este împrospătat și implicit imunitatea organismului creşte, iar riscul de accident vascular se reduce cu 30 la sută.
Vi se fac și analize atunci când donați. Donatorul primește următoarele rezultate în urma testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice).
Rezultatele sunt confidențiale şi se ridică de către donator personal de la centrul de transfuzii. La cerere, donatorul are posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.
Donatorul beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării.
Centrul de Transfuzii din Timișoara se află pe strada Martir Marius Ciopec, nr.1, lângă Spitalul Județean și este deschis de luni până vineri, de la ora 8 la 13.
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplinește următoarele condiții:
- vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani
- greutate peste 50 de kg.
- puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării
- să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
- donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.
Mai multe informații aici: www.ctstimisoara.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!