În Timiș sunt aproximativ 5.000 de donatori de celule stem înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Vă puteți înscrie AICI.
Daliana Tătar are acum 27 de ani și în urmă cu câțiva ani a fost diagnosticată cu o boală gravă. Acum este sănătoasă…
„Totul a început de la o durere ușor spre moderat, la umărul drept. Am făcut investigații, eram suspectă de limfom osos, cei de la spital au spus că nu pot să-și dea seama ce fel de cancer este în urma RMN-ului. Am făcut biopsia. La o săptămână după biopsie am ajuns în Urgențe cu tromboză la piciorul drept. Mi s-a spus că sunt suspectă de leucemie. Am fost transferată de urgență la «Clinicile Noi», unde am și rămas, unde am parcurs o serie lungă de chimioterapie. Mi s-a spus că transplantul era singura mea șansă la viață. Sunt solistă de muzică populară, s-au organizat spectacole foarte multe pentru mine, în sprijinul meu. Din luna ianuarie 2016 mi s-a spus de la Spitalul Louis Țurcanu, că s-a găsit donator și că voi face transplantul doar dacă acceptă donatorul. La 1 aprilie 2016 am făcut transplant de celule stem la Spitalul Louis Țurcanu, de la un donator englez. Sunt sută la sută sănătoasă, am sută la sută celulele donatorului. Mulțumesc donatorului, centrului, mulțumesc tuturor care s-au implicat. Vreau ca lumea să fie informată ce înseamnă celule stem, ce înseamnă și să donezi sânge”, a spus Daliana Tătar, 27 de ani, din Timișoara.
Sunt 18 centre în țară unde puteți dona celule stem, iar unul este la Timișoara, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de lângă Spitalul Județean, pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1. Pentru înscriere se face o simplă procedură de recoltare de sânge. Se recoltează trei mililitri de sânge. După înscriere se analizează, se recoltează sângele, se fac arborii genetici și persoana rămâne cu caracteristicile genetice în registru.
„Când este compatibil îl sunăm, stăm de vorbă, dacă persoana dorește să meargă mai departe (înscrierea nu înseamnă neapărat să și doneze). Urmează o etapă intermediară, se donează 30-40 mililitri de sânge când facem analiza amănunțită și compatibilitatea existentă, trebuie să existe o compatibilitate de cel puțin 80 la sută. Dacă există compatibilitate, atunci vine persoana respectivă și donează dacă este de acord cu acest lucru”, a spus Valentina Tartan, medic laborator, persoana care se ocupă de înscrierea în Registrul donatorilor de celule stem în județul Timiș.
Ce înseamnă donarea propriu-zisă? Sunt două proceduri. Prima procedură se numește donare de sânge prin afereză, se donează 200 mililitri de celule stem, se „separă” sângele, atunci când se donează. O a doua procedură, pe care puțini donatori o aleg, este recoltarea din osul bazinului (coxal), cu anestezie generală și în final rezultă 200 mililitri de celule stem.
„Îi rugăm pe toți cei care pot să vină să doneze. Pot salva o viață nu numai din România, din toată Europa, dacă se înscriu în acest registru de celule stem. Intrăm într-un registru și beneficiază toată Europa. Nu știm niciodată cu cine suntem compatibili. Se face tratament cu celule stem în tot ce ține de sânge, măduva hematogenă, leucemii, limfoame, anemii severe, boli hematologice în principal”, a spus doctor Rodica Lighezan, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.
În România sunt peste 200 de persoane pe lista de așteptare pentru do donație de celule stem. În Registrul Donatorilor sunt aproximativ 60.000 de persoane, iar în Timiș se înscriu aproximativ 1.000 persoane pe an în acest registru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!