În 1 iunie, timișorenii au putut vizita prima uzină de apă din Timișoara, iar acum a venit rândul și celei din zona Crișan să-și deschidă porțile pentru vizitatori.
Uzina a fost construită la începutul secolului trecut, mai exact în anul 1916, ca o soluție ingenioasă găsită de compania de apă de atunci, ACOT, pentru a deservi industria locală, aflată în plină dezvoltare.
„Uzina de apă industrială a fost acceptată oficial în rețeaua «Global Network of Water Museums» (Rețeaua internațională a Muzeelor Apei) ce reunește organizații din toată lumea, prin preocuparea lor comună de a evidența importanța istorică și culturală a apei pentru omenire, precum și de a conștientiza publicul larg asupra prețuirii acestei resurse, esențiale vieții. Organizația, înființată în anul 2017, a fost recunoscută în anul următor de către Consiliul Interguvernamental UNESCO-IHP (Programul Hidrologic Internațional) ca o „inițiativă UNESCO”. Aproximativ 50 de muzee și instituții din 24 de țări, printre care și societatea Aquatim, sunt afiliate acestei rețele profesionale”, transmite Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Turele de vizitare durează aproximativ 45 de minute, vizitatorii vor avea voie să facă fotografii și vor fi însoțiți de ghizi. Se poate intra la orele 10.30, 11.30 și 12.30, iar accesul este gratuit, cu condiția să se facă înscrieri, la numărul de telefon 0256.201.370, de luni până vineri, între orele 8-15, sau pe adresa de e-mail aquapic@aqademica.ro.
Uzina de Apă Industrială se află pe str. Frederic Mistral nr. 1, unde se poate ajunge cu tramvaiele 1 și 2 (stația Lalelelor), cu troleibuzele 11 și M11 (stația Virgil Economu) sau cu vaporetto (stația Mihai Viteazul).
Citiți principiile noastre de moderare aici!