Reprezentanții STPT au închiriat pentru zece ani clădirea STPT de pe str. Intrarea Doinei, unde a funcționat o parte din Liceul Lenau, până la mutarea în fostul spațiu al Liceului Mincu. Municipalul plătește o chirie lunară de 55.000 de lei către societatea de transport. Adică 660.000 de lei în fiecare an, echivalentul a aproximativ 140.000 de euro.
Vă reamintim, Secția de Radioterapie este singura care a rămas în spațiul primăriei de pe str. Mărășești, după mutarea Clinicii de Dermatologie în Complexul Studențesc, care s-a produs în 2015. Însă și Radioterapia trebuie relocată, pentru că primăria se pregătește să amenajeze acolo primul centru cultural al orașului, obiectiv asumat pentru TM2021.
„În această perioadă se finalizează documentația, fiindcă a trebuit să facem un studiu și proiect, iar apoi vom lansa licitația pentru reorganizarea și recompartimentarea spațiului. Obținem autorizarea de construire și lansăm licitația”, a declarat, pentru TION, Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal.
Potrivit reprezentanților unității sanitare, va fi făcută o cale de acces între cele două corpuri de clădire de pe Intrarea Doinei, pentru asigurarea circuitelor medicale, conform legii.
„Pe strada Mărășești sunt internați bolnavii care trebuie să facă tratament la acceleratorul liniar pe care îl avem. Sperăm cât mai curând să primim al doilea accelerator liniar, buncărul este finalizat. Secția de pe strada Mărășești are 70 de paturi. Radioterapie fac cam 100 de persoane pe zi, dar unele dintre ele vin în ambulator”, ne-a mai spus doctorul Oprea.
Transformarea de 5 milioane de euro
Vă reamintim, Primăria Timișoara a lansat recent licitația pentru „refuncționalizare clădire din funcțiune de spital de dermatologie în clădire cu funcțiune de spațiu multicultural”. Practic, se caută un constructor. Clădirea de pe str. Mărășești va fi transformată pentru TM2021, urmând ca acolo să funcționeze și un muzeu nou, Muzeul Cetății. Suma pusă la bătaie de PMT este de 22,5 milioane de lei cu tot cu TVA, adică aproape 5 milioane de euro, iar ofertele se pot depune până în 3 martie.
Acolo se vor face lucrări de restaurare la nivelul fațadelor interioare și interioare, dar și lucrări în interior. Tot primăria cumpără și dotări, pentru care pregătește o altă licitație, care va fi lansată în perioada următoare. PMT ar fi vrut fonduri europene, însă proiectul a fost respins în 2017. Jumătate din bani (11,5 milioane de lei – n.r.) ar trebui să vină de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, care și-a asumat să finanțeze o parte din obiectivele de infrastructură asumate în dosarul de candidatură a Timișoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Lucrările nu vor fi gata însă în 2021, pentru că termenul de execuție este de 24 de luni.
Clădirea despre care vorbim are 4.300 metri pătrați și a fost ridicată în perioada 1754-1757, cu destinația de spital municipal, refăcută mai apoi prin sec. XIX. Inițial, primarul Nicolae Robu anunța că dorește acolo un centru pentru tineret și sediu pentru centrele diplomatice străine din oraș, destinația finală fiind până la urmă de centru cultural.
Articole pe aceeași temă:
Centrul Cultural Mărășești și Muzeul Cetății costă aproape 5 milioane de euro. PMT caută constructor
Trimite articolul
XProstii si mis-masuri.
Adica din banii de la sanatate ai timișorenilor se vor plăti bani de chirie către STPT.
Daca acum nu se plătește nimic nu e bine.