Care ar fi soluția? Sau una dintre soluții? O rampă mobilă pentru ca persoanele în scaun cu rotile să poată urca scările, acolo unde nu există astfel de dispozitive fixe. Iar persoanele în scaun cu rotile au multe piedici în oraș.
În primul rând nu există rampe în multe locuri, iar în al doilea rând unele sunt puse pur și simplu în batjocură – au o înclinație prea mare și este foarte greu de urcat.
Cei de la Asociația CevaDeSpus din Timișoara au găsit o soluție, care poate fi adoptată și de cei care conduc instituțiile fără rampă sau orice alte firme care au ușa deschisă pentru clienți.
„Din ce în ce mai mulți membri au cărucioare electrice, iar ele sunt acționate cu un joystick, cărucioarele sunt foarte grele. Orașul este absolut inaccesibil, ca să ne desfășurăm activitatea mai bine și să putem merge la întâlnirile cu factorii decidenți avem nevoie de o rampă mobilă ca să putem urca scările în instituțiile unde nu există niciun fel de accesibilizare. În cadrul evenimentului Timotion vom strânge bani pentru această rampă. Este ca un covor care se poate rula, la fața locului, se întinde, este cumva modular și putem regla lungimea rampei în funcție de câte scări sunt. Poate fi și o posibilă soluție provizorie pentru multe instituții”, spune Zoltán Szövérdfi, persoană de suport a Asociației CevaDeSpus.
Rampa este făcută din metal și partea bună este că dispozitivul nici nu trebuie să se culce efectiv pe scări, poate să fie și puțin suspendat, dacă este cazul,
Importantă este înclinația, cu cât mai multe module alcătuiesc rampa, cu atât este înclinația mai mică.
„La Opera din Timișoara, spre exemplu, e mai greu, nu este nici spațiu destul și scările sunt curbate. Acolo varianta este a unei lize electrice care efectiv urcă scările, este un sistem pe șenile. Acum vrem să strângem bani pentru o rampă”, mai spune Zoltán Szövérdfi.
Dispozitivul în sine nu este scump, câteva sute de euro. Crește prețul cu cât iei mai multe module.
Membri asociației vor să strângă 4.200 de lei pentru achiziționarea acestei rampe la festivalul alergării din urbea de pe Bega – Timotion, care va avea loc în 23 aprilie.
Mai multe informații despre proiectul prin care se dorește achiziționarea acestei rampe – „Vreau și eu să urc” – găsiți la aici. Tot acolo puteți dona bani pentru ca persoanele aflate în scaun cu rotile să poată intra în instituțiile care nu sunt ”gazde bune”.
În urma achiziționării acestei rampe, aproximativ 1.000 de persoane utilizatoare de scaun rulant vor putea accesa spații inaccesibile utilizând rampa mobilă, la fel și aproximativ 500 mămici cu copii în cărucioare iar cel puțin 10 reprezentanți ai autorităților locale și 10 reprezentanți ai unor entități private vor fi conștientizați asupra importanței accesibilizării mediului fizic.
Articole pe aceeași temă:
Chinurile unei persoane cu dizabilitati din Timisoara: taras… pe treptele Postei Mari
Citiți principiile noastre de moderare aici!