Starea de oboseală, iritabilitatea, precum și o slabă putere de concentrare la birou sunt efectele demonstrate ale unei proaste iluminări a spațiului de lucru.
Crearea unui mediu mai prietenos și creșterea productivității muncii prin gestionarea eficientă a puterii de concentrare cu ajutorul iluminatului a fost o bătălie câștigată de design-ul interior office.
Dezvoltarea proiectelor și implementarea soluțiilor de iluminat bazate pe ritmul cicardian al corpului omenesc, cât mai aproape de natural, este ceea ce se dorește în momentul de față în zona office pentru sporirea randamentului angajatului.
Te-ai întrebat de ce între anumite ore, chiar dacă ai resimțit o stare de oboseală, aceasta a dispărut și astfel ai reușit să-ți îndeplinești sarcinile? De ce zgomotul ambiental în unele birouri abia este perceput?
Noile sisteme de iluminat absorb zgomotul ambiental și îl dispersează, diminuând aproape de zero o sursă majoră de stres, un factor important nevizibil de care se lovește firma de design în momentul amenajării birourilor. Reducerea stresului angajaților este principalul efect care se dorește, spun specialiștii Luiz Design.
Cât de mult ne sunt influențate eficiența, randamentul și starea de bine dacă sursa de iluminat este programată să funcționeze între anumiți parametri la anumite ore ?
Pentru o bună concentrare mentală și vizuală la birou pe parcursul unei zile de muncă, ochiul omenesc are nevoie de mai multe intensități și nuanțe ale fasciculului de lumină .
Dimineața, organismul fiind odihnit, intensitatea luminii este necesar să fie cât mai apropiată de cea din exterior, naturală. După pauza de prânz, când corpul omenesc resimte o stare de oboseală, ducând la o scădere a concentrării, sistemul de iluminat prevede din acest moment o creștere a intensității care să dureze aproximativ două ore către după-amiază, precum și o schimbare a nuanței fasciculului de lumină în albastru. Acest lucru demonstrează creșterea capacității mentale și de concentrare a omului chiar și o oră și jumătate după expunerea la lumina în nuanță albastră. După ora 15, intensitatea luminii revine la normal cât mai aproape de cea exterioară, de la acea oră organismul trecând peste oboseală. După ora 17, procedeul este repetat, fiind demonstrat faptul că la această oră organismul iar resimte oboseala și o scădere a capacității de concentrare.
Te întrebi dacă biroul unde îți desfășori activitatea are un astfel de sistem? Schimbarea parametrilor nu poate fi percepută vizual, ci doar ne influențează, spune designerul Luiz Design.
Noile sisteme de iluminat implementate în spațiile office prevăd aceste protocoale care controlează toate corpurile de iluminat prin internet sau LAN. Protocolul de comunicare se numește DALI. Prin intermediul lui, vizual nu percepem diferențele de intensitate sau de nuanță a luminii, în schimb productivitatea muncii și starea de bine a organismului sunt în creștere.
Informaţii suplimentare se pot obţine pe pagina de internet, la adresa www.luizdesign.ro, la adresa de e-mail : office@luizdesign.ro, sau la sediul societăţii , pe Str. Nicolae Table nr.6, Timișoara, tel 0726000400.
(839729)
Citiți principiile noastre de moderare aici!