Joi a avut loc o nouă ședință a Adunării Generale a Acționarilor Colterm, formată din consilierii locali. S-au discutat multe, iar pe ordinea de zi a fost inclusiv un raport intermediar al avocaților angajați de PMT pentru Colterm. Din partea casei de avocatură Schoenherr și Asociații a vorbit Matei Florea, care nu a avut vești prea bune pentru consilierii locali. Contractul pentru „asistență, consultanță juridică și reprezentare în fața instanțelor judecătorești” pentru Colterm este în valoare de cel mult 1,2 milioane de lei cu tot cu TVA și, potrivit avocatului, se încheie la finalul acestei luni, mai exact în 25 iunie.
Practic, casa de avocatură din București are trei obiective: securizarea bunurilor, continuitatea serviciului public de termoficare și reducerea presiunilor pe bugetul orașului. Avocatul bucureștean a spus, printre altele, că nu s-a înțeles prea mult din planul de restructurare al Colterm, care se bazează doar pe pierderile istorice.
„Noi, ca juriști, nu am înțeles cum faci o restructurare doar pe pierderile astea istorice. Dar altceva în planul de restructurare nu am văzut. Dacă aia e singura sursă de restructurare, nu vedem cum crește cash flow-ul, înseamnă că se bazează doar pe sume de la buget. Și atunci trebuie să vedeți dacă o să aveți destul loc în buget pentru așa ceva, că sunt sute de milioane”, le-a spus Florea consilierilor locali.
Speranțe „egale cu zero”
Tot el a spus că s-au depus două cereri pentru insolvența Colterm. Asta înseamnă că societatea trebuie să își securizeze bunurile prin darea în plată (OUG 60/2019 – n.r.), un scenariu la care aparent se lucrează. Au fost identificate trei categorii de bunuri: ale statului – terenuri, ale orașului – puncte termice, clădiri, ceva echipament și multe bunuri care par să fie în proprietatea Colterm.
„Ați vorbit extrem de frumos și de elocvent, dar speranțele pe care ni le-ați dat sunt egale cu zero. Ați vorbit de securizarea bunurilor și că sunteți într-un proces de inventariere. De pe margine se vede următoarea fotografie financiară: Colterm are bunuri identificate sau în curs de identificare undeva la 250 de milioane de lei și datorii de peste jumate de miliard de lei. Cum reușim să răsturnăm această balanță, care cred că nici măcar Mafalda nu o poate face?
Reducerea presiunii pe bugetul primăriei – nu ne-ați dat absolut niciun fel de speranță. Vorbim de o cifră de afaceri de 200 de milioane de lei, vorbim de datorii de 500 de milioane, vorbim de două sau de trei apocalipse financiare care vin și ne blochează conturile. Toată această fotografie financiară nu vă duce cu gândul la insolvență?”, a întrebat Radu Țoancă, președinte de ședință.
Două cereri pentru insolvența Colterm
„Există OUG 60, Colterm a avut acolo niște pași incipienți, au fost niște discuții la un minister. Părerea noastră este că ar fi minunat dacă reușim să facem o dare în plată în două luni, înainte să pornească o insolvență. Realitatea e că pe OUG 60 sunt multe condiții și mulți jucători care trebuie să dea subsemnatul. Primul răspuns este da, darea în plată ar fi super, dar sunt multe părți implicate și asta înseamnă risc de blocaj și se blochează procedura. Oricum procedura probabil durează 1 an plus.
Nu e nicio taină, a existat o cerere de insolvență pe Colterm și înțeleg că acolo managementul negociază sau a făcut deja plata, dar a apărut deja o a doua cerere de insolvență și există un termen pe 17 septembrie. Până acum ANAF nu a făcut cereri de intrare în insolvență pe OG 6”, a explicat avocatul.
El a ținut să precizeze că insolvența ar putea înseamna și reorganizarea Colterm.
„Da, insolvența nu înseamnă faliment, nu înseamnă lichidare, butuci, nu mai produce nimic. Insolvența înseamnă că, în măsura în care activitatea poate fi restructurată, există plan de reorganizare judiciară. Nu ar fi primul caz din țară în care în insolvență o parte din activitate se dovedește că nu mai poate să continue și altă parte poate fi restructurată și dusă mai departe. Dar și pentru insolvență ne trebuie inventarul bunurilor, pentru că o să trebuiască să știm ce scriem în planul de reorganizare. E clar unul dintre scenariile la care ne pregătim, nu știm dacă este scenariul preferat pentru că nu am ajuns încă la o concluzie apropo de cea mai bună strategie, pentru că ăsta este angajamentul nostru”, a mai spus Matei Florea.
Noua organigramă Colterm, deocamdată în aer
Nu au fost foarte multe concluzii în ședința AGA de joi, în care s-ar fi dorit și discutarea noii organigrame Colterm. Cu o zi înainte, primăria anunța că vor fi desființate trei posturi de directori din șapte de la Colterm și vor fi dați afară aproape 160 de oameni.
„Noua organigramă pe care o propunem, este o propunere a CA, se bazează pe două luni de discuții în CA. Am luat fiecare sector în parte și l-am analizat. (…) Dorim să eficientizăm activitatea actuală organizatorică. Au fost înființate direcții cu o întreagă pleiadă de oameni care, de fapt, concură la o activitate total în pierdere. Sunt alte activități ale societății care au fost văduvite de acei oameni mutați în compartimente care s-au dovedit total nefuncționale”, a explicat Cristian Mîțu, președintele Consiliului de administrație al Colterm.
Numai că organigrama s-a dovedit a fi ilegală, pentru că Consiliul de administrație al societății de termoficare este incomplet, după demisia unui membru. Și va trebui votată din nou în CA.
„Vă rog ca toate materialele pe care le-ați votat, ca să nu ne trezim că devin nule de drept, să le preluați, pentru că sunt cu mare miză. Nu sunt apanajul AGA, prelungirea mandatului noului director și organigrama, astea țin de resortul dumneavoastră. Dar faceți-le legal și atunci când Consiliul de administrație este complet”, a spus Radu Țoancă, președinte de ședință.
În Adunarea Generală a Acționarilor s-a votat în cele din urmă și completarea Consiliului de administrație al Colterm cu Viorel Avramovici, actual angajat Aquatim, care a mai lucrat la societatea de termoficare. S-a votat și prelungirea mandatului actualului CA cu încă două luni.
Ședința Adunării Generale a Acționarilor Colterm
Posted by Primăria Municipiului Timișoara on Thursday, June 17, 2021
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XChiar dacă eu personal nu sunt mare fan avocați, de data asta trebuie sa ii dau lui dreptate. Cum poți sa acoperi o gaura de 500 cu active de 250?
Și cum vrei sa faci “fabrica” sa producă astfel încât sa poate sa ii acopere măcar datoriile? Unde e planul măreț? Nu știu dacă chiar suntem în sec 21, atunci când vine vorba de Colterm
La ce coruptie este, astfel de rapoarte pe bani grei sunt de rasul curcilor – e clar de la nivelul oricarui cetatean tinut in netransparenta si aflat la distanta ca institutiile sunt in culpa. Ar trebui sa ii puna pe ei sa isi dovedeasca nevinovatia, daca prin exceptie cumva o au, si din start sefalaii aia platiti mult peste cat fac sa semneze la contract ca daca treaba nu merge bine, ei raspund cu averea proprie, mai putin daca ei dovedesc ca a fost caz fortuit, sau cum se zice! Nu sa cheltuie alta tura de bani sa le cotrobaie prin acte, din care sunt atatea lipsa si ascunse, si sa vina cu niste truisme in varf de bat – e plin de furtisaguri, fraude si incompetente, si la stat si la privat. Asta o stie oricine nu minte, minciuni motivate de faptul ca e partas ori ca are nevoie sa se minta, ca sa supravietuiasca.
Esti sigur că înțelegi sensul cuvântului fortuit, sau cum se zice?