Ultimele date statistice prezentate referitor la rata somajului, arată că în Timiş, la finalul lunii mai, valoarea acestui indicator a coborât sub 2%. „Scăderea ratei somajului este una benefică, înseamnă că a început revigorarea activităţii economice. Pot să spun că după această criză a avut loc şi o triere a firmelor performante”, ne-a declarat Liviu Neguţ, directorul AJOFM Timiş.
Datele referitoare la situaţia statistică a somajului din Timiş arată că la finalul lunii mai valoarea acestui indicator a coborât sub 2%. Mai precis este de 1,90% din totalul populaţiei ocupate. Această cifră nu a mai fost atinsă de peste 2 ani.
Din nou, în rândul persoanelor de sex feminin somajul este mai pronunţat faţă de cel al bărbaţilor: 1,97% faţă de 1,83%. Din punct de vedere numeric, totalul persoanelor care nu aveau un loc de muncă este de 6308, dintre care 3008 femei. Dintre aceştia, 4388 beneficiau de indemnizaţii de somaj, iar 1920 de persoane erau neindemnizate.
Cea mai afectată categorie de vârstă rămâne cea între 40 şi 49 de ani, cu 28,09% din totalul persoanelor fără loc de muncă, respectiv cei între 30 şi 39 de ani, cu 23,49%.
Chiar dacă s-ar putea vorbi de o scădere a grupului din care firmele îşi pot alege noii angajaţi, Liviu Neguţ crede că un şomaj de doar 1,9% nu este o problemă. „O valoare de 1,90% nu reprezintă o problemă. Aceasta înseamnă 6308 persoane din totalul populaţiei ocupate.
Deci, există oameni care ar putea să se angajeze. Gândiţi-vă că în perioada următoare vor apărea absolvenţii de facultăţi, ceea ce va mai urca un pic rata somajului. În toamnă şi iarnă există şi personalul din agricultură şi din domeniul construcţiilor, unde ăn perioada rece nu se lucrează. Eu sper ca şi după apariţia acestor şomeri să nu depăşim 2,3 – 2,5% rată a şomajului. Din experienţa mea, din ce am văzut şi în alte ţări, un şomaj de 3% este considerat „natural”, ne-a mai declarat Liviu Neguţ.
Somaj de 2,36%, in scadere, in Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!