Potrivit unei analize Eurostat, în anul 2021, la nivelul Uniunii Europene erau 3 milioane de tineri șomeri (persoane până în 24 de ani fără un loc de muncă), rata șomajului în rândul acestora fiind de 16,6%.
În ceea ce privește România, s-au înregistrat variații regionale semnificative ale ratelor șomajului în rândul tinerilor. De exemplu, în Craiova erau de peste 5 ori mai mulți tineri șomeri decât în Brașov, în 2021.
Dacă rata națională a șomajului în rândul tinerilor era de cca. 20% în 2021, Timișoara era cu aproape 14% sub media națională, ceea ce înseamnă că în orașul de pe Bega erau angajate relativ multe persoane până în 24 de ani. O rată similară a fost înregistrată și în Cluj-Napoca.
În același an de referință, 2021, la nivelul UE, rata șomajului în rândul cetățenilor cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani a fost de 6,5%. România, Bulgaria, Lituania, Ungaria, Polonia și Slovacia se numără printre țările în care șomajul în mediul rural este mai accentuat decât cel din mediul urban.
În România, în mediul rural, între anii 2012 și 2021, rata șomajului în rândul tinerilor a crescut cu 8 procente, scăzând însă semnificativ în suburbii și orașe. Cei de la Eurostat menționează însă că nu au fost luați în calcul tinerii care trăiesc din ceea ce produc, ceea ce ar putea explica creșterea procentajului în mediul rural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!