Tion.ro a cerut reprezentanților RATT o situație a întârzierilor. Oficialii regiei susțin că cei mai afectați sunt călătorii, pentru că de multe ori tramvaiele sau autobuzele ori troleibuzele nu pot intra în stații din pricina șoferilor care parchează cu tupeu, iar oamenii sunt puși în pericol, fiind nevoiți să meargă pe carosabil. Și acest aspect cauzează întârzieri. Oricum, cele mai mari întârzieri s-au înregistrat la autobuze, pe locul doi fiind tramvaiele, iar pe locul al treilea aflându-se troleibuzele.
„Călătorii sunt puși în dificultate și în pericol. Întârzierile se datorează, în special, când vorbim de tramvaie, blocajelor din trafic, mașinilor care sunt parcate pe linia cale. Am avut foarte multe cazuri. Doar anul acesta, de exemplu, în prima lună, întârzierile totale pe toate liniile de tramvaie sunt de 23 de ore și 18 minute”, au declarat, pentru Tion.ro, reprezentanții regiei.
Principala vină o au șoferii care parchează pe liniile de tramvai, fără să se uite dacă lasă loc de trecere. Iar dacă circulația este oprită în zonă până când șoferul se întoarce la mașină, mijloacele de transport pe șine formează o coadă și, prin urmare, întârzieri.
Cel mai mult, în luna ianuarie 2016, au întârziat autobuzele regiei – 25 de ore și 9 minute, în vreme ce troleibuzele RATT au ajuns mai târziu în stații cu 17 ore și 27 de minute. Motivele? Blocaje, ambuteiaje, accidente în trafic. În total, vorbim despre aproape trei zile de întârzieri. Și asta numai în luna ianuarie a acestui an, informațiile puse la dispoziția Tion.ro de către RATT referindu-se la întârzierile înregistrate până în 25 ianuarie, nu până în ultima zi a lunii. Așadar, cel mai probabil, până la finalul lunii, au fost depășite trei zile de întârzieri.
Care ar fi soluția pentru ca mijloacele de transport în comun din Timișoara să ajungă la timp în stații? Amenajarea de benzi speciale pentru autobuze sau troleibuze. Potrivit oficialilor regiei, acestea sunt prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană, iar primele ar putea fi amenajate pe inelele de circulație. Până una alta, autoritățile locale fac apel la șoferi, să aibă mare grijă unde parchează și să nu îi pună în pericol pe călători.
Citiți principiile noastre de moderare aici!