Comuna Giarmata a fost un model de înţelegere şi cooperare interpartinică până în urmă cu câteva luni, când primar era un membru al PDL, Ioan Delvai, iar viceprimar era Traian Dejeu (PSD). Pacea şi înţelegerea care domnea în comuna aflată la câţiva kilometri de Timişoara este recunoscută chiar de consilierii locali social-democraţi. Fricţiunile între cele două formaţiuni politice au început odată cu demersurile primarului de a-l suspenda din funcţie pe viceprimar, lucru care l-a şi reuşit. De atunci, susţin consilierii PSD, comuna este condusă doar de primar şi îl acuză pe acesta de comiterea mai multor fapte ilegale, cum ar fi acordarea de contracte publice fără licitaţie şi fără aprobarea prealabilă a Consiliului Local Giarmata sau angajarea unor protejaţi politici pe salarii de invidiat la o firmă aflată în subordinea consiliului local.
Şoferul primarului, administrator la Serviciul de Gospodărire Locală
Fostul viceprimar, Traian Dejeu, îl acuză pe primarul Ioan Delvai că odată cu apariţia OUG 63, prin care era obligat să disponibilizeze mai mulţi funcţionari ai primăriei, a dat afară şase persoane, angajând în aceeaşi zi trei dintre acestea la Servicul de Gospodărire Locală, o societate comercială aflată în subordinea Consiliului Local Giarmata. Cele trei angajări, susţine social-democratul, au fost făcute în funcţie de interese politice, oamenii primind salarii mai mari la această societate decât primeau înainte, când lucrau la primărie. Mai mult, în fruntea acestei firme a fost instalat Ioan Farcaş, un fost angajat la una din firmele deţinute de familia primarului.
„Prin Ordonanţa 63 se impuneau restructurări de personal la nivelul primăriei. Domnul primar a aplicat această ordonanţă cum a dorit el, pentru a servi clientelei sale politice. Au dat afară oameni care la primărie câştigau 1.000 de lei şi i-a angajat în aceeaşi zi pe 1.800 de lei la Serviciul de Gospodărire Comunală. Administratorul acestei societăţi a fost angajat la firma primarului şi are un salariu de 3.200 de lei pe lună! Aşa se fac reducerile de cheltuieli cerute de premierul Emil Boc”, a afirmat Dejeu.
Primarul Ioan Delvai recunoaşte că administratorul Serviciului de Gospodărire Comunală este un consilier local PDL, care a fost şofer la firma nevestei sale, dar susţine că salariul acestuia a fost decis aproape în unanimitate de Consiliul Local Giarmata, deoarece postul era rezervat unui apropiat al social-democratului Traian Dejeu
„(Ioan Farcaş -n.r.) Este consilier local. Este director la Gospodărire Comunală, astăzi. Prin votul unanim al consiliului local, inclusiv al domniei sale (Traian Dejeu – n.r.). (…) Domnul Farcaş, în momentul în care eu am preluat primăria, l-am angajat ca şofer la societatea mea… a soţiei mele. Nimic rău în asta, a trebuit să îi asigur un salar. El mergea la lucru atunci când îl trimiteam eu, când aveam nevoie, făcea servicii şi aici (la primărie -n.r.) şi acolo (la firmă -n.r.). Şi cu maşina mea alerga în stânga şi în dreapta. Salariul lui brut este stabilit de consiliul local. Însă colacul nu e pentru cine îl face, e pentru cine îl mănâncă. Ei au pregătit acest salariu pentru Ionel Carabulea, care era propus director la această societate comercială. El e de la PNG, e din gaşca lor, sunt împreună. Dar el e un băiat mai instabil şi o zi a fost director, a doua zi nu a mai fost. Acum salariul nu îl mai puteai schimba”, a replicat primarul Delvai.
El a afirmat că acest salariu este justificat şi, în ciuda încercărilor ulterioare ale consilierilor PSD de a-l diminua cu 25 la sută, acesta a rămas la nivelul stabilit iniţial de Consiliul Local Giarmata. „Nu poţi compara unul care stă la birou opt ore şi unul care bagă mâna în rahat. Iar lui Farcaş i s-a stabilit salariu de viceprimar, pentru că el face muncă de viceprimar”, a mai spus Delvai.
Edilul recunoaşte însă că rotaţia de cadre de la Primăria Giarmata la firma de gospodărire s-a făcut fără acordul explicit al consiliului local.
Primarul conduce o maşină de teren după o tentativă de asasinat?
O altă acuzaţie formulată la adresa primarului Ioan Delvai de către membrii filialei PSD Giarmata este legată de faptul că acesta preferă să conducă propria maşină, un Nissan de teren pentru care a încheiat un contract de comodat cu primăria, deşi instituţia deţine două maşini Dacia Logan. Mai mult, susţin social-democraţii, edilul consumă în fiecare lună 350 de litri de combustibil.
În replică, primarul comunei Giarmata susţine că într-adevăr conduce propria sa maşină, dar nu decontează decât maximum două plinuri pe lună, restul combustibilului plătindu-l din banii săi. Delvai a afirmat că a decis să conducă o maşină de teren şi nu Dacia Logan a primăriei deoarece i-a fost „înscenat” un accident.
„Dacă a spus asta îl dau în judecată. Eu nu alimentez mai mult de două plinuri şi dacă o fac, bag mâna în buzunar. Maşina e un Nissan şi am vă spun şi de ce. (…) După alegerile din 2008 ei au căutat să mă linşeze şi în 30 noiembrie 2008 mi-au înscenat un accident. Noroc că am apucat să cobor din maşină”, a spus edilul.
El a afirmat că pe vremea aceea conducea un autoturism Mercedes, pe care în acea noapte l-a parcat în faţa sediului primăriei. Însă în momentul în care a intrat în primărie, un şofer beat, care nu era din localitate, a venit pe stradă cu viteză şi a intrat în plin în maşina sa.
„A fost o lovitură atât de puternică încât a întors maşina pe loc. Eu am crezut că e un banal accident, dar mai târziu am vorbit cu un comisar, care mă ancheta într-o plângere făcută tot de ei. Mi-a zis, dumneavoastră trebuia să fiţi în maşina aia. Şi atunci mi-a venit şi mie în minte ce îmi spunea cineva după ce am câştigat alegerile, că să am grijă că s-a pus la cale… De ce, nu ştiu. Astăzi căutăm în documente”, a mai spus Delvai.
Lucrări fără licitaţie, dar cu dedicaţie
Poate cea mai gravă acuză adusă edilului comunei Giarmata este faptul că a contractat lucrări de zeci de mii de lei prin selecţie de oferte şi fără ca acestea să fie aprobate de consiliul local. Ca exemplu, Traian Dejeu a menţionat parcul din faţa Căminului Cultural, renovat cu 11.000 de lei de către o firmă selectată personal de primar cu trei zile înainte de rugă şi izolarea clădirii primăriei, care a costat 40.000 de lei şi a fost făcută, de asemenea, de o firmă aleasă prin selecţie de oferte, nu licitaţie publică.
„Înainte de rugă, în parc era o construcţie de lemn care cu trei zile înainte de rugă a căzut. Am discutat cu colegii mei şi am spus că acolo trebuie puşi nişte arbuşti. Mi-au zis că avem bani prevăzuţi. Pe dânsul (Dejeu -n.r.) l-a durut, probabil, că a venit o societate, X, şi ne-a făcut repede şi a ieşit frumos ruga la Giarmata”, a concluzionat primarul.
Final deschis cu plângeri penale
Finalul acestui conflict nu pare a fi foarte apropiat. Fostul viceprimar Traian Dejeu se judecă cu Primăria Giarmata, susţinând că suspendarea sa a fost făcută ilegal şi doreşte să îl dea în judecată pe primarul Ioan Delvai pentru toate acuzaţiile prezentate. El speră ca şi organele statului să se sesizeze şi să vină să cerceteze neregulile comise de acesta.
La rândul lui, primarul este decis să continue cercetarea actelor pentru a descoperi neregulile penale comise de fostul viceprimar. La aproape şase luni de la începerea acestui conflict, comuna Giarmata nu are viceprimar, deoarece consilierii locali nu putut să cadă de acord asupra unei noi persoane.
„Aici s-au tras tunuri şi încă ne prindem urechile încercând să le desluşim. Cine le-a tras? Cei dinainte, inclusiv domnul Dejeu, care a fost preşedintele comisiei de fond funciar. Şi supărarea lui vine de la faptul că, nemaifiind viceprimar, nu a mai fost nici membru în comisia de fond funciar. Şi asta pentru el e o durere extrem de mare. Pentru că au fost făcute lucruri murdare, neortodoxe”, mai spune Ioan Delvai, primar Giarmata.
Citiți principiile noastre de moderare aici!