Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a prezentat, la începutul acestui an, o listă pe care erau enumerate aproape 40 de proiecte/idei pentru perioada 2014-2020.
Pe listă apăreau de la reabilitarea completă a tuturor cartierelor, cumpărarea a 100 de tramvaie noi și 100 de autobuze electrice, refacerea tuturor clădirilor monumente istorice din oraș şi ducerea în subteran a liniilor de tren care traversează urbea – proiect estimat la nu mai puțin de 2 miliarde de euro – , până la realizarea unei noi linii de tramvai între Gara de Nord și Spitalul de Copii, săli polivalente, bazine de înot, o fântână pe Bega… Proiecte care ar urma să fie realizate pe fonduri europene, din veniturile proprii ale primăriei și din alte surse de finanțare, spunea edilul-şef.
Întrebat zilele trecute ce proiecte are pregătite municipalitatea pentru a accesa noi fonduri europene, Robu a vorbit despre acea listă.
„Eu am anunţat portofoliul de proiecte atunci când am dat o listă de 38 de proiecte majore, din care o parte vor fi finanţabile prin programele pe 2014-2020. Nu toate. Încă nu s-a semnat acordul între România şi Uniunea Europeană şi drept urmare nu se cunosc specificaţiile conexe în momentul de faţă, ce va fi eligibil, ce nu va fi eligibil pe noile programe 2014-2020. Dar avem un portofoliu extrem de larg şi în mod cert nu vor fi suficienţi de mulţi bani la dispoziţie ca să acopere toate proiectele pe care noi le avem pregătite”, a afirmat edilul.
Care ar trebui să fie priorităţile pe noile programe? Primarul Timişoarei consideră că prioritare ar trebui să fie reabilitarea termică a blocurilor, completată de o schimbare majoră în sistemul centralizat de încălzire – introducerea contorizării individuale, pe orizontală, refacerea clădirilor istorice şi modernizarea transportului public.
„Nu le-am pus chiar în ordine, dar o prioritate care este determinată şi de faptul că am fost informat că e o prioritate a programelor europene ar fi eficientizarea energetică a blocurilor. Eu mi-aş dori ca absolut toate blocurile din Timişoara să fie eficientizate energetic prin anvelopare, dar nu numai prin anvelopare, ci prin măsuri mai complexe, inclusiv prin contorizare pe orizontală, contorizare individuală. Apoi mi-aş dori să putem reabilita toate clădirile istorice ale oraşului. Nu ştiu însă dacă astfel de proiecte, reabilitarea clădirilor istorice, care în mare parte sunt private, va putea beneficia de suportul financiar din partea Uniunii Europene. Rămâne să mai aşteptăm… Transportul în comun şi el este una dintre priorităţi. Eu vorbeam despre eficientizarea energetică a blocurilor, dar de fapt un alt proiect ar viza eficientizarea energetică a tuturor clădirilor publice – şcoli, spitale, sedii de instituţii culturale, săli de sport”, a explicat Robu.
Oricum, primarul estimează că banii europeni nu vor veni mai devreme de 2016, aşa că anumite investiţii se vor face cu fonduri de la bugetul local. Robu a şi enumerat trei: amenajarea pasajului auto din Piaţa Victoriei, lărgirea pasajului CF Jiul şi un nou pod peste Bega.
„Timişoara este un oraş puternic, cu o componentă de buget de tip venit propriu foarte importantă şi fără îndoială vom putea să facem multe lucruri din venituri proprii (…) Banii europeni n-au cum să vină efectiv mai devreme de 2016. Atunci, dacă în 2016 ne vin banii, înseamnă că proiectele finanțate pe noul exercițiu 2014-2020 vor ajunge să fie finalizate, în cazul cel mai fericit, în 2017, dacă sunt proiecte simple, dacă nu, din 2018 încolo. Și nu cred că putem aștepta așa de mult pentru câteva dintre obiectivele majore ale orașului”, a concluzionat edilul-şef.
Articole pe aceeași temă:
Primarul Timisoarei si-a anuntat proiectele pentru 2014-2020 – spune ca reface tot orasul!
Citiți principiile noastre de moderare aici!