Lucrările de la Clinica de ORL de pe Bulevardul Revoluției vor fi gata în această lună, dar recepția va fi amânată. Proiectul de are o valoare totală de 11,8 milioane de lei, TVA inclus, lucrările de execuție fiind realizate de ALEX-DIA CONSTRUCT SRL.
Investiția a fost co-finanțată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, dar nu a fost finalizată la timp pentru a primi toți banii, iar acum se află pe lista de finanțare pentru Programul Operațional Sănătate (POS) 2021-2027. Primăria Timișoara dorește să finalizeze lucrarea și să contracteze o finanțare pe noul program european pentru lucrările realizate de la începutul anului 2024, în valoare de 6,2 milioane de lei. Astfel, deși lucrările ar putea fi gata încă de luna aceasta, recepția pentru clădire va începe odată cu încheierea noului contract de finanțare, estimată pentru această vară.
„Mă bucur că din această vară timișorenii vor beneficia de condiții medicale moderne în noua Clinică ORL. Actuala clinică e din 1945 și e evident că nu mai corespunde nevoilor actuale, nici ale pacienților și nici ale cadrelor medicale. Modernizarea sistemului de sănătate este o urgență și o prioritate pentru actuala administrație. Am reușit să atragem împreună cu spitalele fonduri europene de peste 150 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii de sănătate a Timișoarei”, transmite primarul Dominic Fritz.
Noua clădire
Noua clădire va avea parter și patru etaje. Pacienții vor fi consultați sau îngrijiți în două săli de tratament și în zece cabinete dotate cu echipamente medicale de ultimă generație, iar urgențele vor fi asigurate într-o sală ultramodernă. Noul corp de clădire al Clinicii ORL este conectat la cel existent de pe Bulevardul Revoluției din 1989 și este prevăzut cu lift pentru pacienți, scări interioare și exterioare (cu rol de evacuare) și amfiteatru pentru studenți.
„Noua Clinică ORL va oferi o gamă largă de servicii medicale în sistem ambulatoriu, inclusiv consultații specializate, investigații audiologice și vestibulare, tratamente pentru afecțiuni ale urechii, nasului și gâtului. Procesul de achiziție a echipamentelor necesare este împărțit în 5 loturi principale. Până în prezent, a fost inițiată achiziția pentru două dintre aceste loturi, urmând ca procedurile pentru celelalte trei să fie demarate în curând. Cabinetele vor fi dotate cu mobilier (inclusiv birouri și canapele pentru consultații) și echipamente specializate (scaune hidraulice și unități ORL, sisteme video endoscopice, microscoape, aparatură pentru audiometrie și multe altele) pentru a putea oferi tratamente de calitate ridicată”, mai precizează reprezentanții primăriei.
Vă amintim, proiectul fusese finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Totuși, pentru că nu a fost finalizat la timp a primit doar puțin peste jumătate din acea finanțare, mai exact 5,4 din 10,3 milioane de lei inițial prevăzute. Proiectul, însă, este aproape de a fi „etapizat” pe noul Programul Operațional Sănătate, așa cum se știa încă din toamnă. Licitația fusese desfășurată în 2020, iar câteva luni mai târziu au fost începute și lucrările. Ulterior, reprezentanții primăriei s-au plâns de problemele cu vecinii clinicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!