Se discută de câteva luni despre reabilitarea Filarmonicii Banatul și a Grădinii de vară. Primăria are deja o parte din documentație și vrea să facă rost de bani de la București pentru lucrările propriu-zise. Până să fie pus în aplicare, Sindicatul Filarmonicii Banatul organizează o dezbatere publică, miercurea viitoare, în 6 noiembrie, de la ora 17, chiar în sala mare a instituției culturale.
„Invităm pe oricine este interesat să participe la aceste discuții privind viața culturală a viitoarei capitale culturale, și nu numai, având în vedere informațiile diverse și controversate apărute în spațiul public cu privire la reabilitarea clădirii Capitol, a spațiilor adiacente, precum și a aprobărilor necesare și a bugetului nejustificat alocat acestor proiecte”, transmite Sindicatul Filarmonicii „Banatul”.
Uite parcarea, nu e parcarea
Proiectul de reabilitare întocmit la comanda primăriei a costat peste 100.000 de euro și a fost făcut de singurul ofertant înscris la licitație, firma PGA Markers. Primăria a lucrat deja „în curtea” filarmonicii, după ce edilul Nicolae Robu a cerut să fie desființată parcarea angajaților, cea din fața Grădinii de vară, pe care o vrea transformată în spațiu verde. Culmea însă, parcarea apare pe proiectul de reabilitare. În documentația aprobată la începutul lunii octombrie de către consilierii locali scrie că „se vor realiza amenajări/ dotări exterioare și se vor reabilita/ moderniza grădina de vară și parcările”. Sunt trecute 42 de locuri de parcare și peste 1.500 mp de alei auto/parcări.
Mai puțină sticlă
Potrivit primarului Nicolae Robu, se păstrează tot ce este tipic pentru clădire. Inițial, au fost prevăzute și construcții de sticlă pe fațada imobilului, însă primăria nu a primit aprobare de la Direcția pentru Cultură. Rămân însă construcții de sticlă la Grădina de vară.
„Doar ce este pe fațadă, la Grădina de Vară am înțeles că s-a ajuns la o înțelegere. De altfel, nici mie nu mi-a plăcut o parte din proiect, în părțile laterale. Partea de sticlă din zona centrală, din punctul meu de vedere, era acceptabilă. Nu era numai de decor, mărea și lobby-ul. În interior vom avea un foaier foarte frumos, generos și foarte funcțional. În sala de spectacole se va schimba totul, și instalația de climatizare, și tot ce trebuie pentru a avea o sală modernă, cu acustică bună. Aici a fost înainte un cinematograf, s-a făcut rapid o intervenție, atât cât s-a putut, pentru a se îmbunătăți acustica sălii”, explica la un moment dat edilul-șef.
Șantier de doi ani
Valoarea lucrărilor este uriașă, fiind estimată la 114,15 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 24 de milioane de euro. Municipalitatea a cerut 77 de milioane de euro de la Guvernul României, prin ordonanța pentru Timișoara2021.
Proiectul presupune și dispariția unor investiții făcute în timpul mandatului actualului director, Ioan Coriolan Gârboni, cum ar fi bariera în formă de mână de dirijor, aflată chiar în fața intrării. De asemenea, se are în vedere și „reorganizarea spațiilor interioare și dotarea acestora pentru multiple funcțiuni, acestea punând în valoare potențialul istoric și arhitectural al clădirii”.
Sala Capitol ar urma să aibă 850 de locuri, iar Grădina de Vară 1.150. În proiect apar și 2.500 mp de spații verzi. Clădirea Filarmonicii Banatul a fost proiectată de arhitectul Duiliu Marcu în 1929 și și-a deschis porțile în 1930.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XUau, asta da sifonare de bani. Pe banii astia poti face 4 cladiri de la 0 ca si cele din proiect. Cat vine mp reabilitat?
robulix in antiteza cu arhitectii din 1930 care nu aveau la dispozitei mijloacele tehnice de astazi in privinta proiectarii si constructiei! In nici 2 ani, intre 1929-1930 Filarmonica a fost proiectata de Duiliu Marcu, construita integral si inaugurata! In 2019 tractoristul Lae care se crede si arhitect o reabilitează cu 24 milioane euro dupa ideile lui cretine, cu pereti cortină de sticla, fără parcare pentru angajati si desigur cu obisnuita de acum placută asezată la intrarea principală Amenajare realizată de către primaria Timisoara, primar Robu 20XX – 20YY
Putina matematica: daca IN FIECARE ZI va avea loc un spectacol atat la gradina cat si la sala si din biletul spectatorului vor fi retinuti 10 lei pentru renovare, investitia se va amortiza in 15,6 ani. Dar mai trebuie platit personalul, utilitatile, intretinere/reparatii curente, artistii sau filmul, rezulta un pret ridicat si deci NU va fi un spectacol pe zi, mai ales la gradina (vremea, bat-o vina). Rezulta ca pana la urmatoarea renovare majora, peste 50…100 de ani nici o sansa sa recuperam banii. Miroase a Colterm. Pana una alta primarul exaltat ne suge banii pentru studii si proiecte si ne abate atentia de la afacerile dubioase pe care le invarte, plus castiga voturile naivilor care confunda cucurigurile robuliste cu realizarile practice. Si eu care credeam ca hotii de buzunare sunt cei care-mi golesc buzunarul!
114 miloane de la vreo 200.000 contribuabili timisoreni= 570 lei de caciula.
24 milioane de euro? de banii astia construiesti 5 claidiri ca aia. de unde preturile astea? iar merg 3/4 din bani in buzunarele nush cui, iar cetateanul ramane cu ceva hidosenie de cladire in centru, asa-i?
Bun, Acum si primarul are guvernul lui…..deci banii nu o sa fie o problema!
Problema este, sa se pastreze arhitectura si spatiile verzi sa nu ne trezim cu borcane sau bidoane de sticla!
Si schimbata Legea alegerilor, ca primarii sa fie alesi in 2 runde.
In locul parcării se pregătesc a lua naștere restaurante , cafenele pt.turistrii străini care ne vor vizita si audia un concert al Filarmonicii ! Întrebarea este cine vor fi proprietarii acestor locații ???
cum e posibil sa arunci 24 MILIOANE de EURO .. pe niste sticla si Aer conditionat la Filarmonica? Timisoreni TREZITI-va pana nu e prea tarziu !! ca sunt banii nostri aruncati pe ambitiile CULTURALE a primarului ROBU ……… ganditi-va doar cate se pot face cu 24 Milioane de euro in orasul acesta!
la ce lucrari vor sa faca nu va dura doar 2 ani. sa faca un proiect simplu si practic, sa reabiliteze ce exista,sa termine in 18 luni si sa se poata folosi gradina de vara in conditii civilizate in 2021
114.15 milioane le lei.. pt filarmonica iar copii mei invata in schimburibde dupamasa vin noaptea de la scoala pt ca primaria nu e in stare sa construiasca o scoala in oras.. inca sunt strazi in bezna. asta e paradoxu. primaru promite containere in svoli dar se plangebca nu are bani.. pe de alta parte arunca cu vani pe “Cultura” mi se pare o ambitie groteasca. In primul rand ar trebui sa se stabileasca prioritatile Tisorenilor si nu ale Primarului !