Biserica iezuită peste care au dat acum muncitorii din Piaţa Sf. Gheorghe a fost, de fapt, descoperită și cercetată de echipa profesorului dr. Florin Drașovean în 2006, odată cu lucrările la linia de tramvai. De săptămâna viitoare vor începe ample cercetări arheologice în acest areal, pentru a se obține avizele cerute de lege.
„Prima biserică în acest sit a fost construită în secolul al XIV-lea. După 1552, când Timișoara a fost cucerită de turci și transformată în pașalâc, edificiul a devenit Moschee imperială, ei fiindu-i arondat și un cimitir. După 1716, vechea biserică a fost demolată și s-a construit biserica Sf. Gheorghe. Biserica iezuită a funcționat aici până prin 1908-1910, când, din motive edilitare, a fost dărâmată”, a precizat prof. dr. Florin Drașovean.
Istoricii se așteaptă la descoperiri importante odată cu șantierul pentru amenajarea zonei pietonale, legate de castrul Tymes de la 1266, de domnia regelui Carol Robert de Anjou, extinderea din vremea lui Iancu de Hunedoara și epoca ce i-a urmat. De săptămâna viitoare, în zonă vor începe cercetări arheologice ample, a precizat directorul Muzeului Banatului, arheologul Dan Ciobotaru.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat oprirea lucrărilor de reabilitare în Piaţa Sf. Gheorghe, dar în zonă încă se lucra joi.
„Pe şantierul din Piaţa Sfântul Gheorghe, lucrările au fost sistate, deoarece muncitorii au descoperit un zid, la o adâncime nu prea mare. Au fost anunţaţi arheologii de la Muzeul Banatul, pentru a veni şi a cerceta (…) Piaţa Sfântul Gheorghe este una dintre pieţele vechi ale oraşului. Modificările survenite imediat după defortificarea oraşului au văduvit piaţa de elementul principal – asa-zisa „biserică a seminarului”, ce purta hramul Sf. Gheorghe. Se presupune că biserica exista încă dinainte de ocupaţia turcească – pe timpul stăpânirii otomane fusese transformată în moschee. După instaurarea administraţiei austriece, clădirea a fost predată iezuiţilor şi redeschisă ca şi biserică, după restaurarea care i-a imprimat un stil baroc. Vechea clădire a fost demolată şi a fost construită o biserică nouă (…) Biserica seminarului era poziţionată oblic faţă de axul pieţei, adică pe diagonală – ceea ce ducea la apariţia a două spaţii triunghiulare, unice în peisajul urban timişorean. Este puţin cunoscut că în Piaţa Seminarului (Piaţa Sfântul Gheorghe de azi) s-a pus în mişcare primul tramvai tras de cai, în iulie 1869. Aici urma să fie capătul de linie pentru linia ce făcea legătura spre cartierul Fabric”, amintesc reprezentanţii municipalităţii.
Responsabilii de primărie care gestionează acest proiect spun că se aşteptau să fie găsite vestigii şi că este prevăzută punerea lor în valoare.
„Lucrările se sistează, intrăm pe cercetarea arheologică. Se decopertează asfaltul şi se îndepărtează cu foarte multă grijă pământul de pe zidăria găsită, asta face tot constructorul, după care îşi vor face treaba arheologii. La momentul pornirii lucrărilor, se ştia că pe acel amplasament trebuie să se găsească fosta biserică. Sunt aproximativ pe amplasamentul pe care ne aşteptam să le găsim, dar la o adâncime mult mai mică. În celălalt colţ vom găsi un cimitir care era în curtea bisericii. Soluţia propusă prin proiect de arhitectul Radu Mihăilescu urmăreşte tocmai descoperirea acestor vestigii pentru a le face vizibile, pentru ca cetăţeanul să poată vedea succesiunea istorică a acestui spaţiu public. S-a ştiut de la bun început că vom găsi vestigii acolo. Descoperirile urmează să fie puse în valoare. Şantierul de construcţii a fost sistat şi demarează cercetările arheologice prevăzute în proiect”, ne-a declarat directorul Direcţiei Dezvoltare a primăriei, Aurelia Junie.
Patru pieţe – Unirii, Libertăţii, Sfântul Gheorghe şi Ţarcului – şi zece străzi vor fi reabilitate prin proiectul de refacere a centrului istoric al Timişoarei pe fonduri europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!