Grabă mare la Primăria Timișoara pentru găsirea unei firme care să ofere „servicii de proiectare – faza studii de fundamentare pentru organizarea concursului de soluții cu tema lucrări de amenajare și modernizare Piața Operei și străzi zona Cetate”.
Este vorba despre zona „esplanada Operă – Catedrală, Piața Iancu Huniade, străzile Lenau, Eminescu, Dr. N. Paulescu, JW Goethe, Alba Iulia, Mărășești, Ferdinand”. Potrivit caietului de sarcini, este nevoie de următoarele studii de fundamentare: documentație topografică, studiu topografic, studiu peisagistic, studiu geotehnic, studiu istorico-arhitectural de fundamentare și evaluare arheologică teoretică, expertiza tehnică asupra lucrării „Reabilitare Piața Victoriei, Timișoara (inclusiv a subsolurilor)”.
Reprezentanții primăriei dau aproape 115.000 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a puțin peste 31.000 de euro pentru această primă parte a documentației.
„În momentul actual, în condițiile deteriorărilor avansate suferite de monumentele istorice aflate în zona centrală (…) calitatea urbană a zonei este în scădere, prezentând disfuncționalități, scăderea numărului de turiști, ceea ce poate în timp la o scădere a potențialului turistic și potențialii turiști nu sunt conștienți de valoarea istorică a acestor monumente, marcate pe deplin prin lipsa activităților de restaurare și reabilitare din ultimii ani, la care se adaugă faptul că zona nu este suficient promovată din punct de vedere turistic, neexistând un sistem de semnalizare și orientare turistică adecvat”, scrie în caietul de sarcini.
Ofertele se depun doar până luni, 13 decembrie, la ora 23.30, iar studiile vor trebui predate municipalității în 60 de zile de la semnarea contractului.
Epopeea modernizării Pieței Victoriei
Nu este prima încercare a Primăriei Timișoara de a reabilita Piața Victoriei. În anul 2018, fosta administrație a orașului a semnat un contract de proiectare, pentru DALI, cu o firmă din Brașov, în valoare de 410.193 de lei cu tot cu TVA, peste 80.000 de euro. Contractul a fost reziliat în februarie 2021, după mai multe probleme.
„Documentația a fost revizuită de patru ori. În februarie 2019, la ultima predare, a fost tot neconformă și nu avea avizele necesare. În noiembrie 2019 proiectantul a cerut revizuirea contractului, dar fost refuzat. În octombrie 2020, Direcția de Dezvoltare a propus rezilierea contractului, vechea conducere nu a fost de acord, a rămas în sarcina mea”, anunța primarul Dominic Fritz la începutul acestui an.
Edilul-șef dezvăluia atunci și ce vrea să facă noua administrație cu Piața Victoriei.
„Propunerea mea, pe care o să o fac consiliului local, este să prevedem un concurs de arhitectură pentru Piața Victoriei și străzile adiacente. Acest concurs să fie făcut astfel încât să-l finalizăm până anul viitor. În 2023 să lucrăm la proiectul tehnic, ca în 2024 să începem lucrările. Această idee de a nu lăsa reabilitarea acestei zone unei singure firme, ci de a face un concurs adevărat și de a veni cu ideea cea mai bună ar fi o premieră pentru Timișoara și este tot ce merită această zonă”, explica Fritz.
Documentația care se va face acum va sta la baza concursului de soluții anunțat de primarul Timișoarei, care nu se știe când va fi organizat. Un lucru este clar: anul Timișoarei Capitale Culturale Europene, 2023, ne va prinde cu Piața Victoriei exact cum arată acum.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XBai Donimic Frig ,tu stii sa faci doar studii de fezabilitate la fel ca pletosul vopsit,altceva nimic.De acolo iese cascavalul ca sa-ti mai cumperi o vila si apoi sa ne trombonesti ca ai avut bani de la ONU.
Redați orașul pe mâna administrației din Ungaria sau Austria => vor reclădi rapid centrul istoric => va arăta ca o prețioasă bijuterie. Lăsați orașul pe mâna și gândirea haotică și nepricepută a banato-valahilor => vor compromite și vor strica din start și din fașă orice va intra în câmpul lor de atenție, gândire și acțiune 🙂 Amin!
-
Mda, nu le avem cu orasul trebuie sa recunosc, tot ce e cat de cat frumos in orasul asta e facut sub conducere austriaca, nici ungurii nu sunt mai grozavi la capitolul asta, destul haos si la ei din punct de vedere arhitectonic, noi le avem cu satul- biserica, crasma si cam atat- ei sa nu fiu rau -multa iarba verde, copaci, flori-case micute ecologice in simbioza cu natura, bisericute mici pe care le poti baga in buzunar, chestii de genul asta nostime, nu ne place la oras, recunosc. Nu-i asa tovarasi, domni si doamne ? 🙂
Schimbari naiba pavajul ala comunist ca strica aspectul centrui..amenajati toalete civilizate si discrete, renovati cladirile..hainca se poate, invatati de la altii, nu e nici o rusine, uitati-va la Oradea, Sibiu, …Budapesta, Viena..etc
Ma gandesc ca aceste cladiri din aceasta piata din poza au ceva si din cele dintr’o piata din Bruxelles.