„Dat fiind faptul că pe străzile Municipiului Timişoara s-a aflat un număr îngrijorător de mare de câini fără stăpân, administraţia locală actuală a luat o serie de măsuri, care au imbunătăţit radical situaţia, fără însă a reuşi rezolvarea completă a problemei. S-au realizat numeroase acţiuni de hingherit şi un mare număr de câini au fost sterilizaţi, exportaţi, adoptaţi în plan local si chiar eutanasiaţi. Toate aceste acțiuni vor continua, iar firma de ecarisaj a fost înştiinţată de dl Primar că va fi supusă la penalităţi în funcţie de numărul câinilor găsiţi pe străzi de echipele mixte de inspecţie, PMT-Daniflor. În privinţa incidentului petrecut pe terenul privat al SNCFR Infrastructură, Primăria Municipiului Timişoara îşi declină responsabilitatea, neavând prerogative să acţioneze în afara domeniului public. Singura culpă imputabilă Primăriei Municipiului Timişoara este, în privinţa acestui incident, că nu a amendat SNCFR Infrastructură pentru ţinerea ilegitimă a acelor câini pe proprietatea sa. Îi asigurăm pe cetăţenii Timişoarei că vom continua acţiunea în forţă pe domeniul public şi, dacă va fi cazul, vom face uz de forţă majoră intervenind -bineînţeles: cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare- şi pe anumite domenii private, acolo unde proprietarii se dovedesc iresponsabili şi creează pericole publice”, afirmă Robu.
Acesta precizează că în data de 23 decembrie au fost publicate normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de Guvern ce reglementează programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi care permite eutanasierea câinilor care nu suferă de boli incurabile la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de când sunt capturaţi şi cazaţi în adăpost.
„Eutanasierea câinilor fără stăpân care nu suferă de boli incurabile se face după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare în care câinele este cazat în adăpost (în cazul în care nu e adoptat sau revendicat,) prin decizie a împuternicitului primarului si este efectuată de medicii veterinari de liberă practică organizaţi în condiţiile legii şi în conformitate cu ghidul pentru eutanasierea animalelor aprobat de către Colegiul Medicilor Veterinari”, spune Robu.
De asemenea, el reaminteşte că, potrivit aceleiaşi ordonanţe, este obligatorie şi sterilizarea câinilor metişi, chiar dacă aceştia au stăpâni.
„Sterilizarea câinilor de rasă comună sau a metişilor cu stăpân este obligatorie până la 1 ianuarie 2015. Deţinătorii câinilor sunt obligaţi ca, la ieşirea cu aceştia în spaţii publice să aibă asupra lor carnetele de sănătate cu înscrierea sterilizării şi înscrierea în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. Consiliile locale pot subvenţiona parţial sau total serviciile de sterilizare, lucru care va fi luat în discuţie de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara în şedinţele de la începutul anului. Normele prevăd împuternicirea reprezentanţilor ANSVSA şi Poliţie pentru efectuarea controalelor acestor aspecte în clădiri, adăposturi sau în orice alte locuri unde sunt ţinute animale. Se introduce deasemenea adopţia la distanţă, tip de adopţie în care câinii rămân în adăpost însă cu acoperirea tuturor cheltuielilor de cazare, hrană şi tratamente medicale de către cel care adoptă”, mai afirmă Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!