Potrivit ordonanţei adoptate de Guvern, aleşii locali au, începând din 1 septembrie, 45 de zile pentru a se decide din ce partid vor să facă parte, fără să fie în pericol să îşi piardă mandatul. Practic, ordonanţa suspendă până cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale o lege dată în 2006 care interzicea migraţia politică. Asta înseamnă că în perioada următoare primarii şi aleşii locali şi judeţeni vor avea timp suficient de gândire dacă rămân în partidul din care fac parte sau trec la un alt partid.
Liderii ACL Timiş, Constantin Ostaficiuc (PDL) şi Nicolae Robu (PNL) văd în această ordonanţă un atac la adresa statului de drept şi a democraţiei.
„Pentru prima dată în istorie o lege este suspendată, asta e intenţia ordonanţei. (…) După părerea mea această ordonanţă încalcă clar nişte principii ale democraţiei. Este pentru prima dată când o lege este suspendată pentru o perioadă de timp şi apoi e repusă”, a spus liderul PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc.
El s-a referit şi la actul normativ similar dat în 2006, însă a precizat că intenţia acestuia era contrară celei de acum.
„În 2006, tocmai pentru a se opri traseismul politic, pentru că atunci nu era nicio interdicţie să te muţi dintr-un partid la altul, s-a dat un termen de 45 de zile înainte de intrarea în vigoare a legii care oprea migraţia politică, ca aleşii să îşi aleagă partidul. Acum se dă drumul la traseismul politic! Motivaţii şi motive sunt câte vreţi, din toate părţile. Dar este absolut contrar unei democraţii să se procedeze în acest fel”, a mai spus Ostaficiuc.
În opinia liderului PDL Timiş, această ordonanţă a fost gândită de strategii campaniei lui Victor Ponta, care ar fi observat că acestuia îi lipsesc nişte voturi. Astfel, spune Ostaficiuc, a apărut şi legea privind amnistia fiscală a mamelor care au obţinut venituri în timp ce primeau indemnizaţii de creştere a copilului şi la fel a apărut şi această ordonanţă.
„Ea a apărut dintr-o necesitate de a găsi câteva ţinte pentru viitoarea campanie electorală. Există un grup de strategi care i-a explicat candidatului PSD că lipsesc 10.000 de voturi de aici, 12.000 de voturi de acolo. Au apărut legi care rezultă dintr-o strategie de campanie”, a mai spus Ostaficiuc, care a precizat că intenţia premierului Ponta este de a obţine încă un avantaj în campania electorală.
Totuşi, Ostaficiuc a avertizat PSD că ordonanţa dată ar putea avea „un efect de bumerang”, iar planurile strategilor ar putea fi date peste cap de realitatea politică. El nu a ascuns faptul că deja aleşi locali sau judeţeni ai PDL au fost abordaţi de către alte partide cu promisiuni sau presiuni pentru a părăsi grupul democrat-liberal.
„Sunt deja presiuni, telefoane, invitaţii la diferite discuţii. La consilieri locali şi consilieri judeţeni, mă refer. Au fost deja discuţii”, a dezvăluit Ostaficiuc.
La rândul lui, liderul PNL Timiş, Nicolae Robu, s-a declarat total împotriva adoptării aceste ordonanţe care permite, temporar, migraţia politică, dar a avertizat că şi ACL va face politică „după regula jocului”.
„Noi facem politică după regula jocului. Nu ne dorim niciunul dintre noi să existe un astfel de cadru legal. Nu vrem să fim nici beneficiari şi nici donatori într-un asemenea cadru legal. Dar dacă va fi instituită această ordonanţă, politica se face sub regulile jocului”, a spus Robu.
Bojin: E o măsură foarte bună, trebuie să ştim şi noi cine e la PSD
Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, crede că măsura luată de Guvern este una „foarte bună”, având în vedere schimbările din ultima vreme de pe scena politică. De asemenea, şi el îşi aminteşte de momentul 2006, când PSD a pierdut 28 de primari şi îi promite lui Ostaficiuc că nu va lua acelaşi număr de primari la PSD acum.
„Părerea mea este că e o măsură foarte bună. În mod normal, ar trebui să ştim şi noi cine e la PSD, cine e la PMP, cine e la doamna Udrea, cine e la domnul Ponta, cine e la Tăriceanu. Cred că e o chestie normală, după ce oamenii au ales USL, după ce s-a format ACL, după ce s-a dezmembrat PDL, eu cred că e o treabă mult mai legală, oficială, normală decât ceea ce a fost dat în 2006, când de la PSD, în Timiş, au plecat 28 de primari. Eu îi promit domnului Ostaficiuc că nu îi iau 28 de primari. Să stea liniştiţi. Dar probabil că vor veni. Cum s-ar putea întâmpla să plece şi de la PSD, să se ducă, au toată libertatea, la alt partid. Dacă ei consideră că ăsta le e crezul, eu nu mă supăr pe niciunul dintre ei. Eu am fost corect cu toţi primarii şi până la ordonanţa asta. Nu înseamnă că dacă primarul e de la PDL sau PSD, nu o să dăm bani. Noi am fost corecţi în ceea ce înseamnă judeţul Timiş”, a spus Bojin.
Întrebat de reporterii www.tion.ro dacă aceste afirmaţii vin în urma unor calcule politice făcute de cei de la PSD Timiş şi dacă nu cumva această ordonanţă va avea efectul contrar celui aşteptat de social-democraţi, Bojin a răspuns: „Sigur că da, şi în urma unor calcule optimiste pe care le-am făcut. Părerea mea e că domnul Robu şi domnul Ostaficiuc se încălzesc reciproc. Dar eu rămân constant şi pentru ce înseamnă judeţul şi Timişoara şi promit că voi fi sprijinitorul populaţiei din Timişoara în mod deosebit. Deci nu se pune problema că dacă domnul Robu rămâne în PNL nu vom mai sprijini. Eu i-am oferit şansa să vină în PSD când vrea”, a mai spus Bojin.
În ceea ce priveşte reacţia diplomaţilor Ambasadei SUA, aceştia declarându-se îngrijoraţi în ceea ce priveşte momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei, Bojin a declarat, iniţial, că este de acord că nu e momentul potrivit, însă apoi şi-a schimbat părerea.
„Eu sunt de acord şi cu ce a spus Ambasada SUA, că nu e momentul cel mai prielnic. Dar dacă extragem din conţinut că nu e momentul cel mai prielnic, sigur că e necesară această ordonanţă. Momentul a fost ales de Guvern. După părerea mea, momentul e corect. Trebuie să fim odată serioşi. Vin alegerile acum, iarăşi o să discutăm despre cei care vin la vot sau nu se prezintă. Sau despre cei care îi împing să voteze într-un fel sau altul. Nu cred că e problemă din punctul ăsta de vedere. După părerea mea, cred că momentul e foarte corect, pentru că trebuie să ne asumăm care suntem în Opoziţie sau la Guvernare, nu să ne ascundem după aia sub mesele de la birouri, sau sub scaune (…) Eu cred că e momentul corect ca să se clarifice scena politică românească, după tot ce s-a întâmplat: desfiinţarea USL, formarea ACL, înfiinţarea PMP, înfiinţarea Forţa Civică şi a partidelor astea… UNPR, PP-DD. Sunt partide care trebuie odată clarificate. Oamenii au avut un crez în 2012, când au votat USL, astăzi votează cum gândesc”, a concluzionat Bojin.
Articole pe aceeași temă:
Ordonanta de Urgenta privind migratia primarilor a fost adoptata de Guvern
Citiți principiile noastre de moderare aici!