Clădirea Liceului „Lenau” de pe str. Gheorghe Lazăr a intrat în șantier în primăvara lui 2013. A trecut prin două proiecte: unul cu bani de la nemți, iar altul cu bani din bugetul local și de la UE.
Cu bani din programul KfW al Băncii de Credit pentru Reconstrucție și Dezvoltare a Germaniei, 400.000 de euro, primăria voia să refacă acoperișul, fațada exterioară și curtea interioară și să înlocuiască tâmplăria veche. Lucrările au început, dar s-au oprit după numai câteva luni, pentru că firma executantă intrase în insolvență.
Cel de-al doilea proiect a fost început cu bani de la bugetul local și a continuat cu bani de la Uniunea Europeană. Viza consolidări, reparații la structură, la tâmplărie și planșee, dar și cumpărarea de mobilier nou, echipamente didactice și echipamente IT, de aproape 6,7 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică aproximativ 1,5 de milioane de euro. Și aici au fost întrerupte lucrările însă, pentru că primăria a avut probleme cu firma care a câștigat licitația, aceeași care trebuia să amenajeze skateparkul din Parcul Central, pe care până la urmă nu l-a mai realizat.
De fațadă neterminată s-a ales praful, pentru că primăria nu a putut găsi un constructor serios. Municipalitatea a mai încercat o licitație, dar și a doua firmă a intrat în insolvență. Au fost probleme cu proiectul, s-a ajuns în instanță și ne-am trezit aproape în 2020 cu o fațadă nerenovată.
Șase ani și jumătate mai târziu, PMT a reușit să pornească o nouă licitație, pentru „lucrări exterioare de reabilitare a clădirii și a spațiilor adiacente clădirii Liceului «Nikolaus Lenau»”. Pune la bătaie peste 442.000 de euro și așteaptă oferte până în 4 noiembrie.
„Un șantier cu o istorie zbuciumată: două licitații de execuție realizate, în ambele dăți firmele contractante au intrat în insolvență și ne-am văzut nevoiți să reziliem contracte. Saga aspectului exterior se apropie însă de sfârșit. Am publicat pe SEAP licitația de execuție pentru reabilitarea fațadelor, restaurarea porții, montarea pavajului și alte lucrări conexe”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Noul constructor va trebui să renoveze în opt luni fațada liceului care a dat doi laureați ai Premiului Nobel. Dacă nu apar iar probleme, „Lenau” va celebra 100 de ani de la înființare, în 2020, într-o clădire demnă de un oraș care în 2021 va fi Capitală Culturală Europeană.
Actuala clădire „Lenau” a fost construită de către arhitectul Ioan Reiber, în anii 1878-1879, în locul vechiului teatru comunal și fosta primărie rasciană. Potrivit viceprimarului Timișoarei, arhitectul s-a folosit și de unii pereți din clădirea teatrului. În vechea clădire a concertat Franz Liszt, a dirijat Johann Strauss – fiul, iar la unele spectacole a fost prezent și Mihai Eminescu.
Vă reamintim că primăria a demarat recent lucrările și pentru noul campus școlar„ Lenau”, pe str. Popa Șapcă, care va costa 12 milioane de euro, va fi construit de Constructim și va trebui să fie ridicat în doi ani.
Articole pe aceeași temă:
Robu a pus prima piatră de temelie din cariera de primar. Pentru Campusul Lenau
Citiți principiile noastre de moderare aici!