„Caravana Digitalizării” a poposit, luni, la Consiliul Județean Timiș. Mai mulți primari din județ au aflat de la Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care sunt investițiile în digitalizare prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totodată, s-a abordat și simplificarea procedurilor administrative de procesare a cererilor cetățenilor si asigurarea accesului online la serviciile publice.
„Am avut și o întâlnire cu aleșii locali, cu primarii și am discutat despre acest efort comun de digitalizare, efort accelerat de pandemie, dar care încă mai mare multe zone neacoperite și nefuncționale. Pentru noi este extraordinar, posibilitatea de obținere a cazierului judiciar online, fără să mai stăm la coadă la poliție și să mai mergem pe la alte ghișee”, a afirmat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Ministrul Sebastian Burduja a fost de părere că Timișoara și Timișul au un rol aparte și că de aici România a pornit pe un nou drum. Acesta este convins că putem să oferim României un nou drum și când vine vorba de tehnologiile de viitor.
„Octavian Paler spunea că Timișoara va avea soarta celor care au avut curajul să determine istoria înaintea altora. Apelul meu către timișoreni este să determinăm viitorul înaintea altora. Aveți aici un pol de cercetare-inovare și chiar de digitalizare cu exemple punctuale care pot fi extinse. Avem în desfășurare investiția 8 care înseamnă cel mai ambițios program românesc de aducere în țară a cercetătorilor români și străini, 183 milioane de euro, suntem în etapa de evaluare a candidaturilor.
Vor fi 120 de bursieri la nivelul țării, 1,4 milioane euro fiecare bursă. M-am bucurat să văd că la Universitatea de Vest sunt cinci candidați, la Politehnică sunt doi, la UMF sunt patru și la INCEMC sunt încă doi. Deci din toți aceștia mă aștept măcar câțiva să vină la Timișoara și pentru următorii trei ani să desfășoare un proiect ambițios de cercetare de 1,4 milioane euro/proiect”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Potrivit lui Burduja, digitalizarea României nu se poate face dintr-un birou de ministru, pentru că nu se cunosc „toate realitățile de la firul ierbii, de ce nu sunt anumite unități administrativ teritoriale pe ghiseul.ro sau care este gradul de competențe, de alfabetizare digitală a cetățenilor”. Astfel, se lucrează la o „chestiune de mentalitate”.
Recaș și Buziaș, excepțiile înrolării din Timiș
În Timiș, pe ghiseul.ro, unde se plătesc online taxele și impozitele, din 99 de localități, 37 sunt înrolate, toate municipiile, toate orașele cu două excepții: Recaș și Buziaș.
„Sigur că cea mai mare nevoie e nevoie de înrolare pe ghișeul.ro a mai multor comune. Am discutat astăzi cu autoritățile locale care sunt principalele piedici: cât îi costă relația cu o instituție bancară, cât îi costă efectiv comisioanele pentru plățile făcute pe ghișeul.ro, am discutat despre identitatea digitală, un proiect care va fi finalizat la nivelul lunii mai și care ne va permite să nu mai mergem în persoană la ghișeu și un funcționar să ne dea un utilizator și o parolă.
De asemenea, sunt mulți români în diaspora care nu au card bancar în România și atunci nu pot avea cont pe ghișeul.ro. După ce vom avea această identitate digitală, ea va fi pusă la dispoziție gratuit cetățenilor care vor opta să aibă o asemenea identitate, toți românii din diaspora vor putea face plăți pentru taxe și impozite locale. Asta le-am transmis primarilor: e important să avem cât mai mulți români pe ghișeul.ro și să își înroleze unitatea administrativ teritorială pe ghișeul.ro. Asta duce la un grad mai mare de colectare a taxelor și impozitelor, e mult mai ușor pentru cetățean să facă aceste plăți oricând din confortul casei sau de la birou”, a declarat, luni, la Timișoara, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Aproape două milioane de români în fiecare an se duceau la poliție să își elibereze acest document. De când a fost pus la dispoziție online, aproximativ o lună și jumătate, peste 60.000 de români și l-au eliberat online gratuit.
Pista de testare pentru automobile autonome
În Timiș, un proiect al Consiliului Județean va fi finanțat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Este vorba despre pista de testare pentru automobile autonome de la Biled, care va fi unică în România. Aceasta va putea fi folosită inclusiv pentru antrenamente sau curse auto şi moto.
„Am primit o veste foarte bună din partea domnului ministru: la nivel național există un program de sprijinire a specializării inteligente. Noi avem acea inițiativă cu pista de testare a automobilelor autonome pe care dorim să o construim la Biled și pe care încercăm să o dezvoltăm cu ecosistemul de automotive existent în Timiș și cu Universitatea Politehnica. Vom avea parte de finanțare pentru etapele ulterioare pe care dorim să le dezvoltăm în această zonă. De ce e importantă pista? Acesta este viitorul și prin această investiție putem să ținem investitorii din domeniu în zona noastră. Problema care am observat că impietează asupra răspândirii ghișeul.ro este că Trezoreria este încă o bancă a trecutului. Deși e banca statului, nu există posibilitatea de plată cu cardul, dacă o primărie vrea să se înroleze la ghișeul.ro trebuie să își facă un cont la o bancă comercială și să facă transferul. Cetățeanul plătește la banca comercială, iar de aici se transferă la Trezorerie. O reformă este neapărat necesară ca să putem să accesăm aceste servicii digitale, iar Trezoreria să țină pasul cu era digitalizării”, a fost de părere Alin Nica, liderul administrației județene.
Ministrul Burduja a precizat că România ar fi trebuit să înceapă cu identitatea digitală digitalizarea. El a vorbit și despre apariția glumei care a devenit virală.
„Cum să beneficiezi de un serviciu public digital dacă eu, stat român, nu sunt capabil să verific de la distanță identitatea unui cetățean. De aceea au apărut glumele cu declarația online care se depune la etajul 3. Pentru că un român solicita un anumit serviciu online, era chemat în persoană ca un funcționar să se uite la cartea de identitate și să spună da, da, da, dânsul este, haideți să îi dăm un utilizator și o parolă și el să se ducă din nou acasă să acceseze serviciul online. Ei bine, din luna mai, lucrul acesta se rezolvă prin această aplicație, noi am grăbit acest proiect european, și sper să fie un exemplu de bună practică, nu doar la câteva autostrăzi, să terminăm înainte de termen și un proiect mare de digitalizare, în valoare de 20 milioane de euro, în care printr-o aplicație pur și simplu vom face o poză la cartea de identitate, ne vom face nouă o poză, vom face un video ca să arătăm că nu este o încercare de furt de identitate sau cineva care are buletinul nostru cu noi nu poate să ne fure identitatea. Pe baza acestor trei elemente: carte de identitate, poză, video, se validează contul și se eliberează la distanță, fără să mai trebuiască să mai mergem la ghișeu identitatea aceasta digitală. Drept pentru care nu vom mai avea episoade tragi-comice de tipul proces integral online – radierea unui autovehicul, dar tot trebuia să meargă cetățeanul la ghișeu să își elibereze utilizatorul și parola. Va fi genul de serviciu integral online”, a afirmat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Trimite articolul
Xidentitate digitala, desigur. si mai ce? a, proiectul ION. no’roc ca taticu’ “nu” a avut treaba cu secüritatea, nici acum nu are, si nu-si impinge impreuna cu “pretenii” de la serviciu(servicii?) odrasla la inaintare cu orice prilej. par egzamplu cu ocazia organizarii “manifestatiilor” din 10 august. iar odrasla tre’ sa livreze la schimb “digitalizare”. pai sa nu stim noi totul despre cetatean? spre binele nostru, al tuturor! pe confort, pe de-astea, dar la pachet cu renuntarea la drepturi fundamentale.
art.26 din Constitutie? da-l incolo, e depasit. nici nu-mi dau seama de ce l-au scris fraierii aia care l-au scris. yep, democracy, da da… si asta in aplauzele frenetice ale ‘telectualilor lupi tineri, cu justitie, cu anticomunism, cu de’astea, cum le zice…. “valori europene” parca.
#🤪
-
Te duci in instanta si-ti dovedesti nevinovatia, ce nu e clar? Intreaba orice userist #tontpentrujustitie si-ti explica daca nu esti in stare sa intelegi singur. Sau vorba lui Fritz referindu-se la Robu, “sa isi demonstreze inocenta in cadrul procesului de justitie”. E foarte foarte simplu, daca pana mai ieri era normal cumva, de cand cu marea resetare, e invers, ce era normal acum e anormal si reciproca.
nu doar ca orasul Recas nu e inrolat pe ghiseul.ro, dar aceasta institutie nu are un POS, plata se face doar cash, in anul 2023 trebuie sa mergi doar cu bani la tine sa platesti impozitul, daca vrei sa faci operatiunea asta vineri, nu prea se paote dupa ora 12 ca dupa acea ora este goala primaria.
Dar nea Ritivoi are treaba cu nonsubiecte gen drapele ale altor tari, el nu are treaba nici cu cine respecta legislatia, nici cu cine merge la lucru, cat sta la lucru, cum si de ce se incaseaza banii doar cash.
Adica alealalte 2 au…
-
Care două?! Sunt mai multe orășele în Timiș.
Nici nu avem nevoie de digitalizare, dl Nica, mergeți cu Burduja unde vedeți cu doi ochi!!!