Din informaţiile operative obţinute de secretariatul tehnic al Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, de la debutul acţiunii, în perioada 20 -22 octombrie 2011, în Timiş au fost recenzate un număr de 66.259 locuinţe, reprezentând 24.56% din totalul locuinţelor estimate a fi recenzate la nivelul judeţului, şi un număr de 168.307 persoane prezente, temporar absente şi plecate pe perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte.
În Timişoara gradul de recenzare a ajuns la 24,70%. În total, au fost vizitate 31.990 de locuinţe, fiind înregistrate datele a 76.624 de persoane.
Cu sau fără cod numeric personal
Una dintre problemele legate de procesul de recensământ este cea a prezentării (sau nu) a codului numeric personal. Deşi, conform legislaţiei, prezentarea CNP-ului este obligatorie, unul dintre reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică a spus că recenzarea poate fi efectuată şi fără prezentarea acestei informaţii. Colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011. La Articolul 2, aliniatul 1, se precizează că „Persoanele [ ….] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ. Iar la aliniatul 2 se mai precizează că „Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi.”
Totuşi, Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, instituţia care se ocupă de realizarea Recensământului a declarat, sâmbătă, că precizarea CNP nu este obligatorie: „Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nici o sancţiune”
Opoziţia a acuzat regulat actuala putere că solicitarea CNP este ilegală şi că aceste date vor fi folosite pentru fraudarea viitoarelor alegeri.
UPDATE. După ce recenzorii timişeni au reuşit să bată la uşile a 25% dintre locuinţele din judeţ, iată că, duminică, alte 10% din totalul gospodăriilor au fost recenzate. Ultimele rezultate parţiale arată că 34,25% din totalul locuinţelor estimate a fi analizate în Timiş au fost vizitate de personalul Direcţiei de Statistică. În total, 231.435 de persoane din Timiş au fost deja înregistrate în analiza statistică generală a populaţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!