Recitalul va avea loc în data 12 mai, la ora 19, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran“ (BCUT).
Organizate de BCUT , împreună cu Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest și Centrul Cultural German Timișoara, Zilele Culturii Germane se desfăşoară în perioada 8 – 22 mai 2015 şi reprezintă “un șir de evenimente prin intermediul cărora organizatorii își doresc să apropie publicul timișorean de cultura germană – atât cea clasică, cât și cea contemporană. Evenimentele nu sunt dedicate numai vorbitorilor de limba germană, ci tuturor celor care își doresc să participe la aceste momente artistice special pregătite pentru Zilele Culturii Germane: concert, expoziție, film, teatru” .
În data de 19 mai, la ora 17:30, va avea loc vernisajul expoziției „Faustbook – Coperți actuale de carte pentru autori clasici de limbă germană“, în care vor fi prezentate lucrările remixer-ului cultural Julien Britnic.
“Acesta a realizat 15 coperți de carte pentru unele dintre cele mai cunoscute lucrări din literatura germană, folosind în acest demers referințe din cultura pop și din lumea digitală, pentru a scoate astfel în evidență perenitatea operelor literare clasice”, explică directorul Centrului Cultural German Timișoara, Alina Baciu.
Tot în ziua de 19 mai vom putea viziona de la ora 18 filmul artistic francez-german „Die Spaziergängerin von Sans-Souci”/”Femeia care se plimbă prin Sans-Souci“ (1981/82, 109 min.), în regia lui Jacques Rouffino.
“Acțiunea se desfășoară în Paris, la începutul anilor 80. Max Baumstein, om de afaceri și militant pentru drepturile omului, îl ucide pe ambasadorul Paraguayului și se predă apoi imediat poliției. Pe parcursul filmului aflăm motivația acestuia, care se află în strânsă legătură cu unele evenimente pe care personajul principal le-a trăit în copilărie, în timpul celui de-al treilea Reich, sub teroarea național-socialistă”, se arată în sinopsis. Filmul e prezentat în limba germană cu subtitrare în limba engleză.
În data de 20 mai, la ora 17, va avea loc conferința „Glaubensbrüder und -schwestern. Religiöser Transnationalismus in Südosteuropa (20.-21. Jahrhundert)”/„Frați și surori în credință. Transnaționalism religios în Europa de Sud-Est (secolele 20 și 21)”, care va fi susținută de Prof. Klaus Buchenau de la Universitatea din Regensburg. Evenimentul va fi prezentat de Constantin Pârvulescu.
În data de 22 mai, la ora 19, studenții secției de actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara vor prezenta piesa „Spiomi aterizează”, după Lev Kazarnovski. Proiectul „Teatru în bibliotecă” se desfășoară în cadrul Zilelor Culturii Germane și este coordonat de către prof. dr. Eleonora Ringler-Pascu și Daniela Silidean.
“Spiomi aterizează”, după povestea lui Lev Kazarnovski, „Lăsați-o pe bunica în pace!”, este o variantă umoristic-satirică a comediei care are ca temă problematica emigranților din Europa de Est în Germania. “Piesa urmărește viața de zi cu zi a unei tinere familii de emigranți în perioada pe care o petrec într-un așa-numit „lagăr de tranziție“. Pentru a obține permisul de ședere în Germania, cei doi protagoniști trebuie să găsească o soluție pentru bunica lor care a murit un pic prea devreme, chiar înainte de a le asigura emigrarea prin faptul că avea origini germane. Protagoniștii încearcă să găsească o soluție de urgență, așa că se hotărăsc să îmbrace o păpușă, să o așeze în scaunul cu rotile și să se comporte cu ea ca și cum aceasta ar fi bunica lor rămasă paralizată. Planul funcționează o vreme, dar numai până când o vecină curioasă și binevoitoare își manifestă dorința de o ajuta pe bătrână, moment în care începe un adevărat vălmășag, umoristic și grotesc în același timp”, explică realizatorii spectacolului. Acesta va fi jucat în limba germană cu titrare în limba română.
Citiți principiile noastre de moderare aici!