ACL a reclamat votul multiplu, pentru început, în ziua alegerilor. Reprezentanţii ACL au semnalat BEJ Timiş cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fraudă la vot la Secția de votare nr. 513 din comuna Remetea Mare, după ce aproximativ 20 de persoane au fost aduse acolo cu mai multe autovehicule.
„Vă solicităm să efectuați verificări în secţia de votare nr. 513 din Remetea Mare cu privire la următoarea împrejurare. În fapt, azi, data de 16.11.2014, a fost semnalată de către reprezentanții subscrisei săvârşirea de către aproximativ douăzeci de persoane neidentificate a infracţiunii de fraudă la vot săvârşită în raza secției de votare nr. 513 din Remetea Mare. În localitatea Remetea Mare au fost sesizate aproximativ douăzeci de persoane neidentificate care au intrat în incinta secţiei de votare nr. 513 pentru a vota, fiind aduse la vot în mod organizat, cu microbuze, precum şi cu un autoturism cu inscripția „Victor Construct”, societate de construcţii înregistrată în judeţul Botoşani. Față de cele învederate mai sus, vă solicităm să efectuați cercetările necesare si să luați măsurile prevăzute de lege care se impun, cu maximă urgenţă, întrucât există suspiciuni de fraudare la scară largă a procesului de votare pe raza secţiei amintite”, se arată în sesizarea depusă la BEJ, semnată de copreşedintele ACL Timiş Nicolae Robu.
Reprezentanţii BEJ Timiş spun că cei de la ACL trebuie să se adreseze organelor de poliţie, care sunt obligate să facă verificări. „Nu avem atribuţii de cercetare penală”, transmit responsabilii BEJ. Nu rămâne decât ca organele abilitate să facă verificări și să vadă dacă sesizarea ACL se confirmă sau nu.
Persoanele care votează fără a avea acest drept, persoanele care votează de două sau de mai multe ori, la fel ca şi cele care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenzi şi interzicerea exercitării unor drepturi pentru fraudă la vot.
Reprezentanţii PDL Timiş au sesizat şi faptul că „președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, și-a ”contractat” antemergător în ziua votului, pe nimeni altcineva decât pe șeful Poliției Rutiere Timiș, comisarul șef Marcel Crăciunescu”. Potrivit purtătoarei de cuvânt a PDL Timiş, Oana Gaita, acesta l-a însoțit pe Bojin într-o secție de votare, după care au plecat, mai departe, în „inspecție” prin județ.
Titu Bojin către preşedintele TNL Timiş: Sunteți nişte penibili!
Informaţia că umblă cu antemergător l-a enervat la culme pe preşedintele CJT şi liderul PSD Timiş, Titu Bojin. Atunci când s-a prezentat la urne, acesta s-a întâlnit în faţa secţiei de votare cu preşedintele TNL Timiş, Liviu Cocean, cu care a avut un scurt schimb de replici legat de informaţia transmisă de ACL. „Sunteţi nişte penibili”, i-a spus Bojin lui Cocean, la final.
După ce a votat, Titu Bojin a explicat că a fost la Recaș și s-a întâlnit întâmplător cu comisarul şef Marcel Crăciunescu în faţa secţiei de votare şi a dat mâna cu omul, moment în care câţiva membri ai ACL Timiş care se aflau în zonă şi care potrivit liderului PSD Timiş împărţeau pachete l-au fotografiat. Întrebat dacă ştie ce conţineau acele pachete, Bojin a spus că ar fi putut să fie mâncare pentru observatorii ACL din secţii, la fel de bine cum ar fi putut să fie altceva…
„Nu știu, nu am controlat în pachete. Erau niște pachete pe care le împărțeau. Erau mai multe mașini care au venit și au ridicat acele pachete. Din bun-simț nu m-am dus ca să filmez… Posibil să fi fost și mâncarea pentru cei din secția de votare, dar posibil să fi fost și altceva în pungi. Nu m-am pus să controlez. Nu știu. Dar n-am depus declarație și nici nu am dat pe Facebook și nici nu o să dau. Am venit la Recaș cu echipa PDL-istă, care venea cu pachete, am stat de vorbă cu ei. Sigur, au făcut și o poză în fața secției de votare de la Recaș și întâmplător domnul Crăciunescu, de la poliția circulației, a venit acolo cu mașina, la primărie, în fața secției. Am dat mâna și bineînțeles am vorbit ca niște oameni civilizați. După aceea, ei (n.r. – cei de la PDL) au scris că am fost în turism electoral, cu antemergătorii în față. Nu am circulat niciun metru, nici în față nici în spate, cu mașina poliției. Astea cred că sunt mai nou obiceiurile pe care le-a instituit șeful ACL-ist pe județ”, a explicat liderul PSD.
UPDATE. Tot reprezentanţii ACL Timiş au sesizat existenţa unui panou electoral în curtea Liceului Agricol, anunţând că urmează să depună, în scurt timp, şi o plângere la BEJ Timiş.
Reprezentanţii BEJ Timiş spun că, potrivit articolului 43, alin. 8 din Legea 370/2004, măsurile administrative dispuse de birourile electorale, incluzând şi secţiile, referitoare la afişajul electoral, se duc la îndeplinire de către primarul unităţii administrativ-teritoriale de îndată ce i-au fost comunicate. Atribuţiile preşedintelui secţiei de votare se întind şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi străzi şi în pieţele publice, până la o distanţă de 500 de metri. Preşedintele secţiei de votare poate dispune înlăturarea afişului electoral, dacă este în raza de 500 de metri. Continuarea propagandei electorale este prevăzută ca şi contravenţie şi se constată de către poliţie.
UPDATE 2. Un alegător a vrut… să plece cu un buletin de vot dintr-o secţie de votare din Timişoara. S-a întâmplat la Secţia nr. 111, de la Colegiul „Ion Vidu”.
Persoana respectivă a încercat să iasă afară din secţie cu un buletin de vot care nu era ştampilat, care avea doar ştampila de control. A fost depistată de către membrii biroului electoral din secţie care au sunat la poliţie pentru ca aceştia să aplice o eventuală sancţiune în acest caz. Buletinul de vot a fost recuperat.
Reprezentanţii IPJ Timiş susţin că persoana respectivă se va alege cu dosar penal pentru furt.
Urnă de vot desigilată la Variaş
UPDATE 3. Observatorul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România reclamă faptul că, la o secţie de votare din localitatea Variaş, urnele au fost desigilate.
Mai exact, sigiliul a fost rupt şi în locul sigiliului a fost pusă o bandă de scotch. „M-a sunat omul nostru şi spunea că a pus întrebarea: <<de ce nu sunt sigilate urnele?>> Preşedinta de comisie a spus că aşa a decis poliţia, dar nu-i adevărat. Au anunţat poliţia. Preşedintele secţiei de votare nu stă cu oamenii mei de vorbă”, a spus Teodor Raţiu, preşedintele OADOR.
BEJ transmite că reclamantul trebuie să facă o sesizare scrisă la preşedintele secţiei de votare, care este obligat să-i răspundă, la fel, în scris. În situaţia în care este nemulţumit de răspunsul primit se poate adresa Biroului Electoral Judeţean.
Şi ACL Timiş a solicitat BEJ Timiş să efectueze verificări la Secția de votare nr. 586 din Variaş cu privire la împrejurările în care urna de vot a stat desigilată de la ora deschiderii secţiei de votare şi până în jurul orei 12. Reprezentanţii ACL susţin că urna a fost sigilată ulterior conform dispoziţiilor legale, după ce un observator din secţie a semnalat acest lucru.
„Menționăm că datele generale colectate de reprezentanții ACL Timiș indică posibile fraude electorale săvârșite pe raza secţiei de votare menționate. Această împrejurare poate indica și posibilitatea săvârșirii unor infracțiuni electorale conform Codului Penal. Vă rugăm să luați măsuri imediate pentru verificarea situației”, se arată în sesizarea ACL.
UPDATE 4. PSD acuză ACL că foloseşte „maşinile antifraudă” pentru a împărţi pachete.
Social-democraţii îi acuză pe cei de la ACL Timiş că folosesc zecile de maşini antifraudă răspândite în judeţ pentru a împărţi pachete. La Moşniţa Nouă, social-democraţii l-au surprins pe şoferul şefului de campanie al ACL Timiş, Marian Vasile, în timp ce împărţea aceste pachete.
În replică, reprezentanţii ACL Timiş susţin că maşina respectivă a fost folosită pentru a transporta mâncare şi apă pentru membrii alianţei din secţiile de votare.
Sursa foto/video: ACL Timiș
UPDATE 5. Noi situaţii sesizate la Jebel şi Ghilad. Cei de la ACL au sesizat la BEJ că la secţiile de votare din cele două localităţi există „un număr excesiv de mare” de alegători înscrişi pe listele suplimentare.
UPDATE 6. ACL Timiş a făcut noi sesizări la BEJ cu privire la numărul mare de alegători care votează pe liste suplimentare. ACL Timiş reclamă posibile fraude electorale. Una dintre plângeri se referă la Secţia de votare 585 din Variaş.
„Vă solicităm să efectuați verificări în secția de votare 585 din Variaş cu privire la numărul neobișnuit de mare de persoane înscrise pe listele suplimentare la ora 13.00, respectiv 42 dintr-un total de 451 persoane. Menționăm că datele generale colectate de reprezentanții ACL Timiș indică posibile fraude electorale săvârșite pe raza secţiei de votare menționate. Această proporție neobișnuit de mare poate indica și posibilitatea săvârșirii unor infracțiuni electorale conform Codului Penal. Precizăm de asemenea că avem informaţii în sensul că în zonă au fost prezente autocare cu numere de înmatriculare de alte judeţe decât Timiş, care au transportat votanţii către secţia amintită. Vă rugăm să luați măsuri imediate pentru verificarea situației de fapt”, transmit reprezentanţii ACL Timiş.
O altă sesizare făcută de ACL Timiş la BEJ este legată de Secția de votare 586 din Variaş, cu privire la numărul neobișnuit de mare de persoane înscrise pe listele suplimentare.
O altă situaţie a fost sesizată de ACL Timiş la Moşniţa Nouă. „Pe raza comunei Moșnița Nouă, secțiile de votare 466, 467, 468, 469 şi 470 au fost identificate un număr excesiv de mare de alegători înscriși pe listele suplimentare”, scrie ACL Timiş către BEJ.
UPDATE 7. Cititorii ne sesizează: SMS-uri cu îndemnuri la vot primite de pe numere necunoscute.
Un cititor www.tion.ro ne-a semnalat faptul că a primit un SMS în care era informat că „Guvernul îşi bate joc de semnăturile timişorenilor pentru realizarea centurii de sud” şi era îndemnat să amendeze acest lucru prin vot.
„Ai fost minţit şi manipulat din nou! Guvernul îşi bate joc de semnăturile timişorenilor pentru realizarea centurii de sud. Amendează azi acest fapt prin vot!”, se arată în SMS-ul primit de pe un număr de telefon mobil.
De asemenea, alţi cititori ne-au semnalat faptul că au fost sunaţi de persoane necunoscute care i-au îndemnat să meargă la vot, însă nu le-au sugerat să voteze un anumit candidat.
UPDATE 8. Mai multe secţii de votare din Timişoara şi judeţul Timiş au cerut suplimentarea buletinelor de vot. Recordul – la Moşniţa Nouă. ACL Timiş acuză adversarii de „turism electoral”.
Biroul Electoral Judeţean a decis suplimentarea buletinelor de vot în cinci secţii de votare din Timişoara şi din judeţ. Cele mai multe buletine suplimentare – aproximativ 200 – au fost trimise la secţiile de votare din Moşniţa Nouă.
Suplimentarea buletinelor de vot s-a făcut din cauza numărului mare de votanţi, mai ales din afara localităţii, care s-au prezentat la Moşniţa Nouă. De altfel, reprezentanţii ACL Timiş au şi sesizat Poliţia despre această situaţie, acuzând tabăra adversă de „turism electoral” după ce mai multe microbuze au transportat votanţi la secţia din localitate. Urmărite de către observatorii ACL, microbuzele au reuşit să se facă nevăzute.
Video: Facebook
UPDATE 9. Noi sesizări de nereguli electorale. La Chevereşu Mare, reprezentanta PSD din secţia de votare a intrat în cabina de votare cu două persoane, reclamă cei de la ACL. Avocaţii alianţei au fost anunţaţi şi se pregăteşte depunerea unor noi plângeri la BEJ şi la Poliţie.
Vom reveni cu amănunte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!