Ministerul Sănătății face câteva recomandări populației pentru a trece mai ușor peste perioada caniculară.
„În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Doctorii recomandă, de asemenea, consumul zilnic de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Poate nu știați, dar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
„Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (spații publice, farmacii, biserică, magazine)”, transmit cei de la Ministerul Sănătății.
La orele amiezii ar fi bine să evitați deplasările. Dacă totuși este absolut necesar să plecați de acasă, atunci trebuie să folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. În aceste zile caniculare cei de la minister vă recomandă să evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie – sport, grădinărit. Nu uitați să aveţi grijă de persoanele dependente de voi – copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
„În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorulu”, transmite Ministerul Sănătății.
Citiți principiile noastre de moderare aici!