Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul a fost neîncăpătoare joi seară, la deschiderea celei de-a patra ediții a Festivalului „Ceau, Cinema!”. Actorii Christine Cizmaș și Laurențiu Bănescu, de la Teatrul Auăleu, au deschis oficial festivalul care scoate din case tot mai mulți iubitori de film. S-a râs în hohote și s-a aplaudat necontenit în spațiul Grădinii de Vară, iar pe scenă au urcat regizorul Andrei Dăscălescu și protagoniștii documentarului său, artistul Ion Barbu și minerul Cătălin Cenușă.
„Planeta Petrila” a fost unul dintre cele mai așteptate documentare românești ale anului 2017. Prezentat în premieră mondială la celebrul Festival Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA, „Planeta Petrila” îl urmărește pe Ion Barbu, artist și activist care luptă să salveze de la demolare clădirile istorice ale minei din orașul Petrila, dar și pe minerul Cătălin Cenușă, lider de sindicat, care încearcă să-și transfere brigada la o altă mină.
„PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil.
Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială. S-a râs mult, dar au fost și momente emoționante, iar la final artistul Ion Barbu le-a spus timișorenilor că le-ar „pune roți pentru a-i duce în Petrila”.
Tot joi, la Cinema Timiș, au avut loc și proiecțiile primelor două filme din competiția „Ceau, Cinema!”: „Mister Universo”, de Tizza Covi și Rainer Frimmel, și „Gloria”, de Kristina Grozeva și Petar Valchanov.
Competiția continuă vineri cu alte două pelicule: „Vânătoare”, de Alexandra Bălteanu, și „Nici nu știi cât de mult te iubesc”, de Pawel Lozinski. Sâmbătă vor fi proiectate ultimele două filme care concurează pentru trofeul „Ceau, Cinema!” și pentru premiul publicului: „Ultimele lucruri”, de Irene Dionisio, și „Oameni care nu sunt eu”, de Hadas Ben Aroya.
Vineri, iubitorii de film din Timișoara sunt așteptați la proiecția-eveniment a documentarului „Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, la Cinema Timiș, de la ora 20. Este a doua vizionare în România, iar în capitala Banatului vor veni atât regizorul Alexandru Solomon, cât și producătoarea Ada Solomon. Ziua de vineri se încheie tot la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul, când cei curioși vor putea viziona fantezia muzicală cu sirene „Fiicele dansului”, de regizoarea poloneză Agnieszka Smoczynska.
Ediția cu numărul patru a Festivalului „Ceau, Cinema!” își închide porțile în 23 iulie. Sunt proiecții atât la Timișoara, cât și la Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din țara noastră.
„Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, fiind organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală. Prețul unui abonament întreg este de 45 de lei, iar biletul de intrare la un film costă 10 lei, în afara proiecțiilor cu intrare liberă. La Gottlob, accesul este gratuit la toate filmele, în limita locurilor disponibile.
Programul complet îl găsiți aici!
Citiți principiile noastre de moderare aici!